Proiectul "GreeNeeT" depus spre finanţare de Consiliul Judeţean Maramureş pe fonduri SEE şi Norvegiene, în parteneriat internaţional

12 Ianuarie 2021 50
În primele zile ale anului 2021, Consiliul Județean Maramureș a depus, în parteneriat internațional cu trei țări (Lituania, Bulgaria și Regatul Țărilor de Jos), proiectul „GreeNeeT - Dezvoltarea abilităților tinerilor pentru agricultură smart și lanțuri alimentare durabile” (GreeNeeT - Growing skills for smart agriculture & sustainable food chain), propus spre finanțare în cadrul Programului Granturi SEE și Norvegiene - Fondul pentru șomeri tineri.
Promovarea spre finanțare a proiectului GreeNeeT a fost aprobată de plenul Consiliului Județean Maramureș prin hotărârea numărul 247/23.12.2020. Proiectul va avea două componente majore: înființarea și amenajarea unui centru pilot demonstrativ în județul Maramureș, pentru educarea, instruirea și formarea la locul de muncă a tinerilor din grupul țintă în activități de agricultură smart și lanțuri alimentare durabile (centrul constând în containere modulare cu dotări pentru instruire și cu echipamente pentru dezvoltarea de lanțuri alimentare durabile și o seră demonstrativă) și dezvoltarea unei platforme online de instruire și orientare profesională ce va pune la dispoziție instrumente de instruire și transfer de bune practici pentru grupul țintă din regiunile partenere, respectiv va putea fi utilizată ca instrument pentru susținerea angajării grupului țintă și sprijinirea tinerilor să devină antreprenori în agricultură eco-sustenabilă, la nivelul întregului parteneriat internațional.

Partenerii internaționali din proiect sunt regiuni înfrățite cu județul Maramureș: Provincia Flevoland (Regatul Țărilor de Jos) – partener de expertiză, Districtul Panevezys (Lituania) - partener beneficiar, dar și vechi parteneri de cooperare pe alte proiecte cum ar fi Fundația Europerspective (Bulgaria) tot ca partener beneficiar. Lider de parteneriat este Consiliul Județean Maramureș, iar Grupul de Acțiune Locală Maramureș Vest (România) este partener-beneficiar, dar și viitor coordonator al Centrului pilot demonstrativ rezultat în urma implementării proiectului.

Grupul țintă căruia i se adresează proiectul “GreeNeeT” este constituit dintr-un un număr de 90 de tineri, din fiecare regiune beneficiară (Maramureș, Panevezys și Sofia), cu vârste cuprinse între 25-29 ani, care nu beneficiază de o formă de educație sau angajare vor fi instruiți în agricultură smart, lanțuri alimentare durabile și antreprenoriat. Dintre aceștia, în fiecare din cele 3 regiuni beneficiare, 20 de tineri vor fi sprijiniți în găsirea unui loc de muncă și 5 tineri în dezvoltarea unei afaceri în acest domeniu de nișă. Fiecare beneficiar din cadrul parteneriatului internațional va avea de îndeplinit ținte similare în cadrul proiectului, estimându-se ca un număr total de 270 de tineri din grupul țintă al proiectului vor fi instruiți.

Bugetul total estimat al proiectului este 1.248.507 euro, din care partea aferentă Consiliului Județean Maramureș este de 480.135,30 euro, finanțarea nerambursabilă fiind de 408.115 euro, reprezentând 85% din valoarea bugetului proiectului aprobat, iar cofinanțarea este de 72.020,30 euro, reprezentând 15% din valoarea bugetului proiectului aprobat pentru județul Maramureș. Perioada de implementare a proiectului va fi de 30 de luni. Din punct de vedere al sustenabilității, centrul integrat demonstrativ și platforma de instruire și sprijin vor fi exploatate pe viitor prin oferirea de instruire celor interesați, pentru orientare profesională, precum și pentru accesarea finanțărilor și dezvoltarea antreprenorială în domeniul agriculturii smart și a lanțurilor alimentare durabile și stimularea asocierii producătorilor locali.

Proiectul a fost elaborat și depus spre finanțare de echipa Biroului Relații Internaționale din cadrul Serviciului Relații Publice, care se va ocupa și de implementare în cazul aprobării acestuia.
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.