Cooperare şi promovare internaţională

COLABORĂRI CU REGIUNI EUROPENE

Județul Szabolcs-Szatmar-Bereg (Ungaria)

 • Colaborarea se derulează în prezent, în cadrul unor proiecte transfrontaliere finanțate prin Programul ENI HUSKROUA 2014-2020: Overcoming barriers și MOBI.
 • În data de 3 iunie 2019, a avut loc o întâlnire de lucru pentru actualizare proiectului MOBI, la Nyregyhaza.
 • Vor fi elaborate propuneri de noi proiecte, care vor fi depuse spre finanțare în cadrul programului HUSKROUA ENI 2014-2020.
 • Colaborarea s-a derulat și în cadrul unor proiecte transfrontaliere finanțate prin Programul ENPI HUSKROUA 2007-2013, cu una dine cele mai active organizații din acest domeniu din județul cu Szabolcs-Szatmar-Bereg: Asociația de Dezvoltare Regională KIUT – Záhony. Dintre aceste proiecte, amintim:
  • CBC Parliament - Parlamentul colaborării Transfrontaliere, prin care s-au realizat instrumente de tehnologia comunicării și informațiilor pentru crearea unui forum în regiunea de graniță Slovacia-România-Ungaria-Ucraina;
  • Energy Games și European Exchange School - platformă de cooperare durabilă între instituții educaționale în regiunile de graniță Slovacia-România-Ungaria-Ucraina, implementat de Agenția de management Energetic Maramureș (AMEMM) în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș;
  • Dezvoltarea durabilă a regiunilor de frontieră asigurate de o funcționare eficientă a Euroregiunii Carpatice și ca parte a regiunii Eszak Alfold.
 • Colaborarea în cadrul proiectelor INTERREG IVC: Smart Europe și Regiuni pentru dezvoltare verde.
 • Participarea în data de 14 februarie 2014, la Nyregyhaza, la întâlnirea aniversară a Euroregiunii Carpatice.

Landul Saxony Anhalt (Germania)

 • Primele colaborări cu landul Saxony Anhalt din Germania s-au inițiat în cursul anului 2011.
 • O întâlnire de lucru cu reprezentanți ai landului Saxony Anhalt a avut loc în data de 31 mai 2017, ocazie cu care s-au discutat despre oportunități de colaborare în special, în domeniul turismului.
 • O întâlnire de lucru cu reprezentanți ai landului Saxony Anhalt a avut loc în data de 14 martie 2014.
 • Întâlnire la nivelul conducerii CJ Maramureș cu un deputat al landului Saxony Anhalt, cu ocazia Târgului internațional de produse tradiționale Săptămâna Verde de la Berlin, 15-28 ianuarie 2014.
 • În data de 30 mai 2013, un reprezentant al Landului Saxony-Anhalt a fost oaspetele Consiliului Județean Maramureș, iar discuțiile au vizat domenii precum turismul, cultura şi energiile regenerabile.
 • Reprezentanți ai județului Maramureș au participat în cursul lunii mai 2012, la celebrarea Săptămânii Europei la Magdeburg.
 • în luna ianuarie 2012, au avut loc întâlniri între conducerea Consiliului Județean Maramureș și oficiali ai landului Saxony Anhalt, cu ocazia participării la Săptămâna Verde de la Berlin, un târg internațional de produse tradiționale.
 • în perioada 30 noiembrie - 3 decembrie 2011, a avut loc cu o primă vizită oficială în Maramureș a unui reprezentant al landului german.

Telemark (Norvegia)

 • Colaborarea s-a materializat prin elaborarea în parteneriat a proiectului „Restaurarea şi revitalizarea Bastionului Măcelarilor din Baia Mare, Maramureş”, proiect care a fost implementat în perioada 2009-2011, fiind finanțat prin Mecanismul Financiar SEE.
 • În octombrie 2011, în cadrul proiectului Restaurarea și revitalizarea Bastionului Măcelarilor din Baia Mare a avut loc o vizită de studiu a reprezentanților județului Maramureș în Norvegia, iar în decembrie 2011, o delegație a județului Telemark a participat la evenimentul inaugural de la Baia Mare cu această ocazie fiind plantat copacul prieteniei româno-norvegiene în curtea interioară a Bastionului Măcelarilor.
 • În luna februarie 2009, a avut loc Festivalul Iernii de la Rauland, organizat de către Colegiul Universitar Telemark și în urma demersurilor realizate de Biroul Relații Internaționale, din partea județului Maramureș au participat 2 artiști instrumentiști din Maramureș, ocazie cu care folclorul maramureșean a fost prezentat studenților și specialiștilor etnografi norvegieni în cadrul unor seminarii, schimburi de experiență și spectacole.
 • Un alt moment important al colaborării a reprezentat vizita președintei Consiliului Județean Telemark, Gunn Marit Helgesen, în Maramureș, în luna mai 2008.
 • Colaborarea a demarat în cursul anului 2006, când a avut loc o vizită de studiu în Norvegia a reprezentanților Consiliului Județean Maramureș care au avut întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale, asociaţii turistice şi experţi în dezvoltare inovativă, vizitând cu această ocazie mine transformate în muzee, biserici şi case tradiţionale din lemn. Ulterior în anul 2007 a fost iniţiat proiectul „Reţea de tradiții Maramureş, România – Telemark, Norvegia”, în cadrul căruia o delegaţie de specialişti din domeniul etnografiei, meşteşugurilor şi folclorului au vizitat Maramureşul, punându-se astfel bazele unei colaborări pe termen lung cu vizite și participări la Festivalul Iernii din Rauland și culminând cu implementarea în comun a proiectului Restaurarea și revitalizarea Bastionului Măcelarilor, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE.

ACȚIUNI DE PROMOVARE INTERNAȚIONALĂ

Maramureșul, promovat în Washington D.C. la "Alianța Gala"

O delegație a Consiliului Județean Maramureș a participat în perioada 3-4 octombrie 2019, la Washington, Statele Unite ale Americii, la Gala “Alianța 2019, dar și la evenimentele organizate la Ambasada Statelor Unite la București. În cadrul Galei “Alianța 2019”, Județului Maramureș i s-a decernat “Premiul de excelență pentru promovarea oportunităților economice și culturale”, precum și recunoașterea implicării în strângerea relațiilor româno-americane. În cadrul evenimentelor desfășurate la Ambasada României din Washington, împreună cu organizația Alianța Americano-Română, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș s-a întâlnit cu excelența sa, George Maior, Ambasadorul României.

Forumul Investițional Chișinău și Gala Businessului Moldovenesc

În perioada 30-31 mai 2019, o delegație maramureșeană compusă din reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș, reprezentanți ai Camerei de Comerț și ai administrației maramureșene, precum și oameni de afaceri au participat la Chișinău, Republica Moldova, la “Forumul Investițional Chișinău” și Gala Businessului Moldovenesc, organizate de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și sub patronajul Primăriei municipiului Chișinău. Delegația din Maramureș s-a întâlnit cu primarul capitalei Republicii Moldova, care a salutat prezența lor în cadrul evenimentului și cu reprezentanții raionului Hîncești, care au propus încurajarea strângerii relațiilor cu raioanele moldovene, în contextul în care Județul Maramureș a demarat demersurile pentru realizarea unor înfrățiri cu raioane din Republica Moldova.

Celebrarea Porții Maramureșene de la Viena

Delegația Consiliului Județean Maramureș a celebrat Poarta Maramureșeană amplasată în parcul Laaer Vald, la Viena, în perioada 11-12 mai 2019. Proaspăt restaurată de meșterii maramureșeni și sfințită de preoți de la Biserica ortodoxă din Viena, poarta maramureșeană a fost prezentată românilor de acasă prin intermediul unor emisiuni transmise în direct pe posturi naționale și regionale de televiziune din România. Reprezentanții maramureșeni au dezbătut împreună cu oficiali locali o serie de subiecte privind relațiile bilaterale româno-austriece, susținerea multiculturalității și colaborarea cu românii din Viena.

Evenimentul internațional "Fete de L’Europe", la Luxemburg

În data de 9 mai 2019, în organizarea reprezentanței Comisiei Europene, Ambasadei României în Marele Ducat de Luxemburg și cu aportul Consiliului Județean, Maramureșul a prezentat Europei tradițiile sale, obiceiurile, muzica, dansul, bucătăria autohtonă și meșteșugurile din bătrâni, în cadrul evenimentul “Fete de L’Europe”. Cu această ocazie, Premierul Marelui Ducat de Luxemburg s-a întâlnit la sediul Guvernului din Luxemburg, cu o delegație restrânsă a Consiliului Județean Maramureș. În cadrul evenimentelor pregătite de Ambasada României la Luxemburg sub egida președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, pe stadionul “Camille Polfer” s-a desfășurat în seara de 8 mai 2019, prima ediție a cupei “Robert Schuman” la fotbal.

Județul Maramureș, prezență vie în inima Europei

Europarlamentari români împreună cu reprezentanți ai județului Maramureș au sărbătorit La Bruxelles, în data de 28 noiembrie 2017, aniversarea a 10 ani de la Aderarea României la Uniunea Europeană, precum și Ziua României, prin celebrarea și promovarea valorilor naționale.

Maramureșul și produsele sale tradiționale, reprezentat la Târgul de produse tradiționale ”Săptămâna Verde” de la Berlin, 4 ediții (2012, 2013, 2014, 2015)

 • În perioada 20–29 ianuarie 2012, Maramureșul a fost promovat la ”Săptămâna Verde” de la Berlin, cea mai importantă expoziție internațională din lume în domeniul alimentar, al agriculturii și horticulturii. Consiliul Județean Maramureș a sprijinit participarea unor producători tradiționali din Maramureș, standul județului nostru fiind unul din cele mai bogate în produse tradiționale și de aceea unul din cele mai vizitate și apreciate de consumatori.
 • La a 78-a ediție a „Grune Woche - Săptămâna Verde” care a avut loc la Berlin, în perioada 18-27 ianuarie 2013, delegația județului nostru a fost formată din șapte producători de produse tradiționale din toate zonele Maramureșului, care au dorit să le ofere vizitatorilor preparate din carne, lapte, miere, fructe uscate dar și tradiționala pălincă de Maramureș. Din delegație au făcut parte președintele Consiliului Județean Maramureș, consilieri județeni și Ansamblul Național „Transilvania”, care a oferit un spectacol foarte apreciat de public. Târgul a fost vizitat de ministrul Agriculturii din Germania și de o serie de reprezentanți oficiali ai statelor participante. Ministrul Agriculturii din România a venit în două zile la rând să viziteze standul României, zăbovind îndelung la standul Maramureșului și degustând din toate produsele prezentate. De asemenea, comisarul european pe probleme de agricultură, Dacian Cioloș, a vizitat expoziția și a vorbit cu fiecare producător maramureșean în parte.
 • În perioada 15-28 ianuarie 2014, la Berlin a avut loc a 79-a ediție a „Grune Woche - Săptămâna Verde”. La ediția din 2014 a Expoziției Internaționale pentru Industrie Alimentară, Agricultură și Horticultură a participat și un grup din Maramureș, alcătuit din producători de produse tradiționale, meșteri populari, Ansamblul Folcloric Național Transilvania, precum și reprezentanți ai CJ Maramureș și reprezentanți mass media.
 • Ediția din anul 2015 a Târgului de Produse Tradiționale „Săptămâna Verde” de la Berlin s-a desfășurat în perioada 16-25 ianuarie 2015. 11 producători tradiționali au făcut parte din delegația Maramureșului, aceasta reprezentând o treime din întreaga delegație a României, pentru care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a rezervat o suprafață de 327 metri pătrați. ​

Poarta Maramureșeană la Viena - Participare la Ziua Românilor din Viena, 3 ediții (2006, 2009 și 2010)

 • În luna mai 2009 o delegație a Consiliului Județean Maramureș a participat la sărbătorirea Zilei Românilor la Viena, în parcul Laaer Wald lângă poarta maramureșeană donată de Consiliul Județean Maramureș, în urmă cu 3 ani.
 • Consiliul Județean Maramureș a organizat împreună cu Ambasada României la Viena sărbătorirea Zilei Românilor la Viena, în luna mai 2010. Evenimentul a avut loc la poarta maramureșeană din parcul Laaer Wald, bucurându-se de o largă participare. Cu această ocazie, au avut loc întâlniri la Ambasada României la Viena și întâlniri ale oamenilor de afaceri români și austrieci.

PROIECTE DE PROMOVARE INTERNAȚIONALĂ

Dor de România - Maramureșul și Diaspora

Proiectul ”Dor de România – Maramureșul și Diaspora”, o inițiativă a Consiliului Județean Maramureș de a-i sprijini pe românii care trăiesc în afara granițelor țării, a fost unul dintre cele 14 proiecte câștigătoare ale apelului lansat în anul 2019, de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. În perioada 16-17 noiembrie 2019, comunitatea românească din Milano, localnici și turiști străini s-au bucurat de spectacole folclorice de muzică și dans oferite de artiști maramureșeni, au admirat produse ale meșterilor populari din zona noastră și au degustat savuroasele bucate maramureșene din cadrul Târgului ”Bun de Maramureș”.

Tinerii din cadrul proiectului "Road Trip Project", în vizită la proiecte de succes din Maramureș

Proiectul „Road Trip Project” aflat la a doua ediție în 2019, este finanțat de Comisia Europeană prin Direcția Generală Regio (politică regională și urbană). Două echipe formate fiecare din patru tineri călători au pornit într-o aventură unică prin Europa, vizitând 17 țări și zeci de regiuni, întâlnindu-se și interacționând cu localnicii cu ocazia trecerii în revistă a mai multor proiecte și activități realizate cu sprijinul Uniunii Europene. Dintre proiectele selectate pentru a fi vizitate în județul Maramureș a fost și proiectul Planetour. În data de 20 septembrie 2019, echipa B din cadrul proiectului a explorat, la Planetariul din Baia Mare, tainele astronomiei, într-o sesiune specială dedicată lor.

Tabără gratuită la Izvoare, pentru copii și tineri din Republica Moldova

30 de elevi și însoțitori ai acestora din Raioanele Florești și Hîncești, din Republica Moldova, au petrecut momente de neuitat pe meleagurile maramureșene, în cadrul Taberei școlare internaționale, care a avut la cabana Clubului Sportiv Școlar nr. 2 din stațiunea Izvoare, în perioada 1-6 august 2019. Tabăra a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Maramureș cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean Maramureș, oferind oaspeților pe peste Prut prilejul să descopere bogățiile culturale și spirituale ale Maramureșului și să participe la o serie de acțiuni educative și recreative care să contribuie la crearea de legături între comunitățile noastre și la întărirea sentimentelor de apartenență la valori și repere istorice comune.

Delegația maramureșeană la Vatican, primită în audiență de Papa Francisc

În cadrul proiectului “Preotul Vasile Lucaciu, promotor al Marii Uniri”, reprezentanții județului Maramureș au participat în data de 23 octombrie 2018, în loja oficială, la audiența Papei Francisc, în Piața San Pietro din Vatican, alături de mii de pelerini veniți din toate colțurile lumii. Cu ocazia acestui eveniment, delegația din Maramureș alcătuită din reprezentanți ai Consiliului Județean, dar și ai Universității Tehnice Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord Baia Mare, s-a bucurat de un moment unic. Vizita reprezentanților Maramureșului a continuat cu o întâlnire oficială cu Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, cel care răspunde și de activitatea religioasă din România.

Proiectul "Tineri belgieni în România – Maramureș"

Proiectul „Tineri belgieni în România – Maramureș”, derulat în parteneriat cu organizația de tineri voluntari „Solidarite Horia-Quevy” din Belgia, ce activează în România din anul 1996. (2008, 2009, 2010, 2013)
 • În perioada iulie-august 2008, 3 tabere de tineri voluntari belgieni au fost găzduite în comunele: Câmpulung la Tisa, Călinești și Coaș, comune identificate cu sprijinul Biroului de Relații Internaționale din cadrul Consiliului Județean Maramureș. Tinerii au derulat diferite activități de voluntariat precum cele de ecologizare, de reconstrucție a diferitelor clădiri cu funcțiuni sociale, activități interactive cu tinerii din zonă, iar tinerii belgieni au vizitat puncte de atracție turistice din județul nostru.
 • În cursul lunilor iulie-august 2009, în Maramureș au fost organizate 4 tabere la care au participat 50 de tineri voluntari belgieni, taberele fiind găzduite în comunele: Botiza, Baia Sprie, Cavnic și Vima Mică, localități identificate cu sprijinul Biroului de Relații Internaționale. Maramureșul a fost județul ce a găzduit în anul 2009, cele mai multe tabere de tineri voluntari belgieni din România.
 • În anul 2010, au fost organizate pentru a treia oară, tabere de tineri voluntari belgieni (scuți) în Maramureș împreună cu Asociația „Solidarite Horia-Quevy” din Belgia. În perioada iulie-august 2010, au fost organizate 6 tabere în următoarele localități: Baia Sprie, Cavnic, Fărcașa, Cernești, Groși și Vima Mică, localități identificate cu sprijinul Biroului de Relații Internaționale. Maramureșul a fost județul ce a găzduit cele mai multe tabere de tineri voluntari belgieni din România, în anul 2010.
 • A patra ediție a proiectului Tineri belgieni în România – Maramureș a avut loc în iulie 2013 și a constat din găzduirea unei tabere de tineri voluntari belgieni în Valea Chioarului, aceștia susținând activități de ecologizare, reconstrucție clădiri, activități interactive cu tinerii din zonă.

COLABORĂRI CU REGIUNI DIN CHINA

Președintele CJ Maramureș, în vizită oficială în Provincia Hubei, China

Ca urmare a invitației lansate prin intermediul Ambasadei Chinei în Romania, o delegație română reprezentând județul Maramureș a efectuat, în perioada 16-21 octombrie 2018, o vizită în orașul Wuhan, un important centru politic, economic și cultural din centrul Chinei. Maramureșul a fost reprezentat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea și CEO ATP Exodus, Mircea Cirț. Scopul vizitei a fost participarea la Forumul Mondial al Capacităților de producție și cooperare în afaceri 2018, eveniment important la care au participat reprezentanți ai peste 50 de țări din majoritatea continentelor lumii. Având ca temă principală “Deschiderea, Dezvoltarea și Cooperarea Win-Win”, forumul a dezbătut modalitățile de promovare a cooperării internaționale în domeniul cercetării, inovării și relațiilor reciproc avantajoase în sectoare precum: ingineria tehnologică, construcția de automobile, optoelectronică, biotehnologia, echipamente industriale, energiile regenerabile și protecția mediului.

Arhitectul-șef al Consiliului Județean Maramureș a participat la un curs de instruire în China

La inițiativa Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, reprezentanți din cadrul administrației publice centrale și locale din România au fost invitați să participe la Cursul de instruire în domeniul construcțiilor de infrastructură, care a avut loc în Regiunea Jiangxi, orașul Nanchang din China, în perioada 29 noiembrie – 8 decembrie 2019. Cursul a fost organizat de Colegiul pentru Studii Străine din Jiangxi și a abordat tematici care au contribuit la dezvoltarea unui dialog constructiv privind implementarea proiectelor în domenii prioritare pentru cetățeni. Consiliul Județean Maramureș a fost reprezentat de arhitectul șef al Consiliului Județean Maramureș, George-Radu Lazăr.

Oameni de afaceri din Maramureș s-au întâlnit cu o delegație din China, la Consiliul Județean

În data de 25 aprilie 2017, în sala ”Bogdan Vodă” a Consiliului Județean Maramureș, 20 de oameni de afaceri din Maramureș s-au întâlnit cu o delegație formată din reprezentanți ai sectorului economic din China. Din partea mediului de afaceri maramureșean au participat reprezentanți ai unor firme din domeniul electric și electrotehnic, turnătorie, prelucrări mecanice, producții saltele, tratarea și epurarea apelor, construcții, construcții din lemn, proiectare, consultanță, IT, industrie alimentară, turism, hoteluri și restaurante, comerț, printuri, educație, investiții imobiliare, extracții și prelucrare roci ornamentale, produse apicole.

Forumul Reprezentanților Autorităților Locale din China și Țări din Europa Centrală și de Est (CN-ECE)

Forumul Reprezentanților Autorităților Locale din China și Țări din Europa Centrală și de Est (CN-ECE), desfășurat la cel mai înalt nivel, în orașul Chongquing – China, în perioada 2-5 iulie 2013

Evenimentul a reunit participanți din 16 țări și a vizat proiecte în economie, știință, tehnologie, întreprinderi mici și mijlocii, comerț, agricultură și investiții. Președintele Consiliului Județean Maramureș a făcut parte din delegația României, condusă la nivel ministerial. Pe perioada desfășurării forumului, s-a organizat și un târg de afaceri la care participanții și-au prezentat proiectele de cooperare pentru stimularea interesului firmelor chinezești și a cercurilor de afaceri interesate în cooperare.

Pentru județul Maramureș, această vizită s-a constituit într-un prim contact cu mediul de afaceri din China, dar a fost și o ocazie de prezentare a proiectelor de investiții ale Consiliului Județean Maramureș care se pot preta la eventuale parteneriate. Forumul s-a concretizat prin semnarea unei declarații comune, pe tema virtuților cooperării la nivel local și a încurajării contractelor directe.

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.