Cooperare şi promovare internaţională

COLABORĂRI CU REGIUNI EUROPENE

Județul Szabolcs-Szatmar-Bereg (Ungaria)

 • Colaborarea se derulează în prezent, în cadrul unor proiecte transfrontaliere finanțate prin Programul ENI HUSKROUA 2014-2020: Overcoming barriers și MOBI.
 • În data de 3 iunie 2019, a avut loc o întâlnire de lucru pentru actualizare proiectului MOBI, la Nyregyhaza.
 • Vor fi elaborate propuneri de noi proiecte, care vor fi depuse spre finanțare în cadrul programului HUSKROUA ENI 2014-2020.
 • Colaborarea s-a derulat și în cadrul unor proiecte transfrontaliere finanțate prin Programul ENPI HUSKROUA 2007-2013, cu una dine cele mai active organizații din acest domeniu din județul cu Szabolcs-Szatmar-Bereg: Asociația de Dezvoltare Regională KIUT – Záhony. Dintre aceste proiecte, amintim:
  • CBC Parliament - Parlamentul colaborării Transfrontaliere, prin care s-au realizat instrumente de tehnologia comunicării și informațiilor pentru crearea unui forum în regiunea de graniță Slovacia-România-Ungaria-Ucraina;
  • Energy Games și European Exchange School - platformă de cooperare durabilă între instituții educaționale în regiunile de graniță Slovacia-România-Ungaria-Ucraina, implementat de Agenția de management Energetic Maramureș (AMEMM) în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș;
  • Dezvoltarea durabilă a regiunilor de frontieră asigurate de o funcționare eficientă a Euroregiunii Carpatice și ca parte a regiunii Eszak Alfold.
 • Colaborarea în cadrul proiectelor INTERREG IVC: Smart Europe și Regiuni pentru dezvoltare verde.
 • Participarea în data de 14 februarie 2014, la Nyregyhaza, la întâlnirea aniversară a Euroregiunii Carpatice.

Landul Saxony Anhalt (Germania)

 • Primele colaborări cu landul Saxony Anhalt din Germania s-au inițiat în cursul anului 2011.
 • O întâlnire de lucru cu reprezentanți ai landului Saxony Anhalt a avut loc în data de 31 mai 2017, ocazie cu care s-au discutat despre oportunități de colaborare în special, în domeniul turismului.
 • O întâlnire de lucru cu reprezentanți ai landului Saxony Anhalt a avut loc în data de 14 martie 2014.
 • Întâlnire la nivelul conducerii CJ Maramureș cu un deputat al landului Saxony Anhalt, cu ocazia Târgului internațional de produse tradiționale Săptămâna Verde de la Berlin, 15-28 ianuarie 2014.
 • În data de 30 mai 2013, un reprezentant al Landului Saxony-Anhalt a fost oaspetele Consiliului Județean Maramureș, iar discuțiile au vizat domenii precum turismul, cultura şi energiile regenerabile.
 • Reprezentanți ai județului Maramureș au participat în cursul lunii mai 2012, la celebrarea Săptămânii Europei la Magdeburg.
 • în luna ianuarie 2012, au avut loc întâlniri între conducerea Consiliului Județean Maramureș și oficiali ai landului Saxony Anhalt, cu ocazia participării la Săptămâna Verde de la Berlin, un târg internațional de produse tradiționale.
 • în perioada 30 noiembrie - 3 decembrie 2011, a avut loc cu o primă vizită oficială în Maramureș a unui reprezentant al landului german.

Telemark (Norvegia)

 • Colaborarea s-a materializat prin elaborarea în parteneriat a proiectului „Restaurarea şi revitalizarea Bastionului Măcelarilor din Baia Mare, Maramureş”, proiect care a fost implementat în perioada 2009-2011, fiind finanțat prin Mecanismul Financiar SEE.
 • În octombrie 2011, în cadrul proiectului Restaurarea și revitalizarea Bastionului Măcelarilor din Baia Mare a avut loc o vizită de studiu a reprezentanților județului Maramureș în Norvegia, iar în decembrie 2011, o delegație a județului Telemark a participat la evenimentul inaugural de la Baia Mare cu această ocazie fiind plantat copacul prieteniei româno-norvegiene în curtea interioară a Bastionului Măcelarilor.
 • În luna februarie 2009, a avut loc Festivalul Iernii de la Rauland, organizat de către Colegiul Universitar Telemark și în urma demersurilor realizate de Biroul Relații Internaționale, din partea județului Maramureș au participat 2 artiști instrumentiști din Maramureș, ocazie cu care folclorul maramureșean a fost prezentat studenților și specialiștilor etnografi norvegieni în cadrul unor seminarii, schimburi de experiență și spectacole.
 • Un alt moment important al colaborării a reprezentat vizita președintei Consiliului Județean Telemark, Gunn Marit Helgesen, în Maramureș, în luna mai 2008.
 • Colaborarea a demarat în cursul anului 2006, când a avut loc o vizită de studiu în Norvegia a reprezentanților Consiliului Județean Maramureș care au avut întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale, asociaţii turistice şi experţi în dezvoltare inovativă, vizitând cu această ocazie mine transformate în muzee, biserici şi case tradiţionale din lemn. Ulterior în anul 2007 a fost iniţiat proiectul „Reţea de tradiții Maramureş, România – Telemark, Norvegia”, în cadrul căruia o delegaţie de specialişti din domeniul etnografiei, meşteşugurilor şi folclorului au vizitat Maramureşul, punându-se astfel bazele unei colaborări pe termen lung cu vizite și participări la Festivalul Iernii din Rauland și culminând cu implementarea în comun a proiectului Restaurarea și revitalizarea Bastionului Măcelarilor, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE.

ACȚIUNI DE PROMOVARE INTERNAȚIONALĂ

Reprezentanții Maramureșului au participat la etapa finală a proiectului Trimarium în Polonia

În perioada 07 – 12 decembrie 2021 a avut loc în Voievodatul Podkarpackie din Republica Polonă, întâlnirea internațională organizată de Fundația Jagiellońska, pentru a marca finalizarea proiectului ”Trimarium, Joc de simulare pentru susținerea cooperării în cadrul Inițiativei celor Trei Mări”, finanțat de Ministerul Polonez al Afacerilor Externe, prin programul Diplomația publică 2021. Evenimentul a reunit reprezentanți din cele șapte țări participante în proiect: Polonia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația și Români,a care s-au evidențiat prin rezultatele obținute la Concursul de cunoștințe despre Inițiativa celor Trei Mări, derulat în luna octombrie 2021.

Consiliul Județean Maramureș s-a implicat în acțiunile desfășurate pe plan local, în baza relațiilor de înfrățire ale Județului Maramureș cu Voievodatul Podkarpackie. Interesul pentru concursul Trimarium a fost semnificativ în România, iar maramureșenii s-au remarcat prin rezultate deosebite. 20 de elevi din Maramureș se află în clasamentul primilor 30 de participanți din țara noastră, iar 3 laureați , elevi din Maramureș împreună cu un cadru didactic coordonator au fost invitați la întâlnirea finală.

Întâlnirea finală internațională a proiectului Trimarium a constat în participarea activă la o dezbatere privind Inițiativa celor Trei Mări, în implicarea tinerilor în jocul de strategie Intermarium, precum și în derularea unor ateliere de lucru axate pe tematicile proiectului. De asemenea invitații internaționali au vizitat câteva obiective istorice și culturale din Cracovia, Rzeszow și Przemysl, recunoscute drept repere importante pentru promovarea relațiilor internaționale și a alianțelor diplomatice cu alte țări.

La dezbaterea ”Trimarium - rolul Inițiativei Trei Mări în relațiile internaționale” a participat de asemenea un reprezentant al MAE al Republicii Polone și Władysław Ortyl – mareșalul Voievodatului Podkarpackie. Delegația Maramureșului la etapa finală a proiectului Trimarium a avut o întrevedere cu Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, aflat în vizită oficială în Voievodatul Podkarpackie, care i-a felicitat pe cei trei tineri pentru rezultatele obținute.

Primii pași pentru înfrățirea administrativă a Maramureșului cu departamentul Cantal (Franța)

În cadrul unei întâlniri online, organizată în data de 29 noiembrie 2021, președintele Ionel Bogdan a discutat cu omologul său, domnul Bruno Fabre, președintele Departamentului Cantal, despre demararea cooperării între cele două administrații, obiectivele comune și calendarul înfrățirii dintre cele două regiuni.
Domnul Bruno Fabre, președintele Departamentului Cantal, a vorbit despre strategia pentru 2030 a departamentului, ce prevede o extindere a cooperării la nivel internațional, motiv pentru care, prin intermedierea Institutului Francez din România, s-a concretizat intenția de cooperare cu județul Maramureș. În cadrul acestei întâlniri, președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, a prezentat prioritățile în jurul cărora se va construi cooperarea între cele două administrații, respectiv: promovarea culturii, a patrimoniului cultural și natural, susținerea economiei prin atragerea investițiilor, accesul la educație, digitalizare și mobilitate, sănătate și mediu.

S-a stabilit și un plan de lucru privind cooperarea dintre cele două administrații. Astfel, în luna martie a anului viitor, o delegație a Departamentul Cantal va vizita Maramureșul, în cadrul unei acțiuni ample organizate de Ambasada Franței în România, pentru a perfecta acordul de înfrățire. Departamentul Cantal a propus ca semnarea acordului de înfrățire să aibă loc cu ocazia reuniunii bianuale a tuturor structurilor administrative ale departamentului Cantal, la mijlocul anului viitor.

Proiectele de dezvoltare a județului Maramureș prezentate la întâlnirea interregională a Grupului "Carpați" din cadrul Comitetului European al Regiunilor

În data de 25 noiembrie 2021, s-a desfășurat în format online o nouă Întâlnire Interregională a grupului „Carpați”, având ca teme principale implicarea membrilor Grupului de la Visegrad, a Comitetului de implementare a Convenției Carpatice în promovarea și susținerea unei strategii a macro-regiunii munților Carpați și prezentarea unor exemple de dezvoltare sustenabilă din regiune.
Maramureșul a fost reprezentat la întâlnire de președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, în calitate de membru al grupului și parte din rețeaua Comitetului European al Regiunilor (CoR) a consilierilor locali și regionali ai UE. Președintele CJ Maramureș a prezentat câteva exemple de bună practică și proiectele ce le are în vedere pentru dezvoltarea sustenabilă a Maramureșului în regiunea Carpaților printre care: Podul peste râul Tisa, Planul de mobilitate interregional ce se elaborează prin proiectul internațional MOBI, valorificarea potențialului natural și antropic al Maramureșului prin dezvoltarea turismului, proiectul noului terminal pentru Aeroportul Internațional Maramureș.

TRIMARIUM Concurs internațional de istorie și geografie despre Inițiativa celor Trei Mări

Organizat de Fundația Jagiellońska, în format online, în data de 29 octombrie 2021 a fost popularizat de Consiliul Județean Maramureș, în baza relațiilor de înfrățire cu Voievodatul Podkarpackie din Republica Polonă. Proiectul Trimarium își propune să facă cunoscută Inițiativa celor Trei Mări printr-un quiz internațional de cunoștințe, desfășurat online, care se adresează tinerilor, studenților și cercurilor formatoare de opinii din cele șapte țări partenere din Europa Centrală și de Est: Polonia, Bulgaria, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croația și România, precum și printr-o serie de concursuri organizate în cadrul jocului de strategie polonez Intermarium.

Premiul special pentru "Drumul Patrimoniului Muzeal Maramureşean" în cadrul ECTN Awards

În perioada 20 - 23 octombrie 2021, s-a desfășurat la Atena cea de-a XIV – a ediție a conferinței ”Revitalizarea Turismului European prin Cultură, Patrimoniu și Creativitate”, în cadrul căreia au fost decernate premiile concursului de proiecte ”Destinații ale Turismului Cultural Durabil 2021”, organizat de Rețeaua Europeană pentru Turism Cultural (European Cultural Tourism Network - ECTN) în parteneriat cu Comisia Europeană pentru Turism (European Tourism Commission).

La acest concurs, Consiliul Județean Maramureș a obținut ”Premiul Special pentru Atenuarea Impactului Pandemiei și Regenerarea Turismului Cultural” pentru ruta cultural – turistică „Drumul Patrimoniului Muzeal Maramureșean”, care include 34 de muzee și case memoriale publice și private din județul Maramureș, străbătând 21 de localități, de-a lungul a 470 de kilometri.

Maramureșul a fost prezent la Săptămâna Europeană a Regiunilor și Orașelor 2021

În perioada 11 - 14 octombrie 2021 sub egida comună a Comitetului European al Regiunilor (CoR) și a Direcției Generale Politică Regională și Urbană (DG REGIO) Comisiei Europene s-a desfășurat în sistem online Săptămâna europeană a regiunilor și orașelor 2021 (#EURegionsWeek ) cu tema: “Viitorul Europei”.
Județul Maramureș a participat la #EURegionsWeek în cadrul unui parteneriat regional format din Regiunea Moravia de Sud (Republica Cehă) în calitate de lider de parteneriat, voievodatul Wielkopolska (Polonia), județul Timiș (România), regiunea Slavonia (Croația), regiunea Umbria (Italia), Bosnia și Herțegovina, respectiv regiunea Ourense (Spania). Partenerii au organizat în data de 12 octombrie 2021, un seminar online cu tema “Interoperabilitatea soluțiilor digitale”, unde fiecare regiune participantă a prezentat bune practici în digitalizarea serviciilor publice sub impactul pandemiei SARS-COV2.

În cadrul acestui eveniment, județul Maramureș a contribuit cu un material video dedicat serviciilor publice digitalizate ale Consiliului Județean Maramureș, cu accent pe inițiativa de digitalizare a transportului public județean ce este în curs de implementare în cadrul unui proiect transfrontalier. Tema materialului s-a conformat cu obiectivele ediției din acest an al #EURegionsWeek.

Seminar tematic și întâlnire experți în cadrul Proiectului MOBI, organizat în județul Szabolcs Szatmar-Bereg

În perioada 11 - 12 Octombrie 2021 județul Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria, partener în proiectul MOBI, a organizat un seminar tematic și o primă întâlnire directă a experților din proiect, având ca temă discutarea în detaliu a structurii planului de mobilitate, ce va fi dezvoltat în comun de partenerii din proiect din cele 4 țări participante: Ungaria, Slovacia, România și Ucraina. Seminarul tematic din data de 11 octombrie 2021 a demarat cu un cuvânt de bun venit, urmat de prima întâlnire de lucru directă a experților din regiunile partenere, care a fost coordonată de consultantul din partea județului nostru.

A doua zi, 12 octombrie 2021, au avut loc 2 vizite de studiu: prima la Aeroportul Nyiregyhaza, care are doar curse de tip charter, nu curse regulate, dar care s-a specializat pe un domeniu de nișă: instruiri pentru obținerea brevetului de pilot. A doua vizită de studiu a avut loc la Hidrocentrala Tiszalok, cea mai mare hidrocentrală din Ungaria care a fost construită în anul 1954 și reprezintă și un sistem de control al nivelului râului Tisa, cu posibilitatea de intervenție în caz de inundații.

Județul Maramureș semnatar al "Declarației privind locul regiunilor în arhitectura Uniunii Europene în contextul Conferinței privind viitorul Europei"

Pentru a sublinia importanța pe care consideră că o au autoritățile locale și regionale în structura UE și din dorința de a susține rolul regiunilor în elaborarea politicilor la nivelul UE, Județul Maramureș a semnat în data de 27 septembrie 2021 alături de alte peste 50 de entități, Declarația privind locul regiunilor în structura Uniunii Europene în contextul Conferinței privind viitorul Europei inițiată de Comitetul European al Regiunilor (CoR).

Reprezentanții regiunilor semnatare din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, declară printre altele că obiectivul politic pe termen lung este să sporim impactul politic al regiunilor la nivel european în legătură cu subiecte care au relevanță directă în ce privește activitatea autorităților locale și regionale. Comitetul European al Regiunilor are misiunea de a contribui la elaborarea politicilor UE și a procesului de luare a deciziilor din punctul de vedere al autorităților locale și regionale, iar membrii CoR contribuie la îmbunătățirea eficienței și apropierii Uniunii de cetățeni prin implementarea legislației UE și comunicarea politicilor Uniunii în teren. Maramureșul este reprezentat în Comitetul European al Regiunilor de președintele Consiliului Județean, Ionel Ovidiu Bogdan, în calitate de membru supleant.

Participare la Simpozionul online dedicat Managementului deșeurilor și reciclării, organizat de Camera de Comerț Româno-Germană (AHK Romania)

Pentru a veni în sprijinul autorităților locale din România, Camera de Comerț Româno-Germană (AHK Romania) a organizat în data de 14 iulie 2021 un Simpozion dedicat Managementului deșeurilor și reciclării, precedat în data de 13 iulie 2021 de întâlniri directe cu companii germane care activează în domeniu. Reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș au participat la 3 astfel de întâlniri directe cu o companie ce activează în domeniul reciclării și managementul deșeurilor, care oferă containere pentru deșeuri cu sisteme de monitorizare a depozitării, o altă companie care produce echipamente pentru tratarea biomasei în vederea obținerii de energie electrică și termică și a treia companie de construcții și management al deșeurilor cu focus pe economia circular.

Forumul de la Lublin

În cadrul Congresului Economic al Autorităților Locale și Forumul Regiunilor din cadrul Inițiativei celor Trei Mări ce se desfășoară în perioada 29 - 30 iunie 2021 la Lublin în Polonia, sub Înaltul Patronaj al Președintelui Poloniei, Andrzej Duda, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Alexandru Lazăr, a semnat, alături de 15 alți parteneri din diverse regiuni europene, inclusiv din România, „Declarația de la Lublin” privind necesitatea creării Rețelei Economice a Regiunilor celor Trei Mări.

Prin semnarea declarației comune se dorește transmiterea unui semnal pentru crearea unui parteneriat stabil și durabil între regiunile situate în zona dintre Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, conectate prin Inițiativa celor Trei Mări. Delegația din Maramureș s-a întâlnit în cadrul Congresului Economic al Autorităților Locale și Forumul Regiunilor din cadru Inițiativei celor Trei Mări de la Lublin, Polonia, cu mareșalii Voievodatului Podkarpackie, Wladyslaw Ortyl și Voievodatului Lubelskie, Jaroslaw Stawiarski.

Simpozion "Cities’ COVID Mitigation Mapping" Cartografierea ca instrument de atenuare a impactului COVID - 19

Consiliul Județean Maramureș a participat, în perioada 22 - 25 iunie 2021, la simpozionul virtual Cities’ COVID Mitigation Mapping program (C2M2), organizat de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii și găzduit de Universitatea Harvard în parteneriat cu Asociația Geografilor Americani. Această inițiativă a pornit de la necesitatea de a afla ce relevă datele spațiale și cartografierea participativă despre consecințele globale ale pandemiei COVID-19 asupra vieților și mijloacelor de trai ale omenirii. Experții internaționali subliniază necesitatea de a lucra în fruntea monitorizării pandemiei, analizând datele existente despre economiile locale și impactul social al condițiilor impuse de pandemie.

Trimarium, Joc de simulare pentru susținerea cooperării în cadrul Inițiativei celor Trei Mări

Consiliul Județean Maramureș cooperează cu Fundația Jagiellońska din Republica Polonă pentru implementarea proiectului ”Trimarium, Joc de simulare pentru susținerea cooperării în cadrul Inițiativei celor Trei Mări”, contribuind astfel la dezvoltarea relațiilor de colaborare cu Voievodatul Podkarpackie, regiune înfrățită cu Județul Maramureș. Lansarea proiectului ”Trimarium” a avut loc în cadrul unei întâlniri organizate la Budapesta, în perioada 13 - 14 iunie 2021, la care au luat parte partenerii internaționali ai proiectului, inclusiv reprezentantul Consiliului Județean Maramureș.

Maramureșul, promovat în cadrul Open Days 2021 - Ziua porților deschise la Comitetul European al Regiunilor

Județul Maramureș se află printre cele 36 de regiuni și orașe europene care au fost promovate în cadrul evenimentului online Open Days 2021 - Ziua porților deschise la Comitetul European al Regiunilor, organizat cu prilejul Zilei Europei 2021. Evenimentul Open Days 2021 - Ziua porților deschise la Comitetul European al Regiunilor (CoR) organizat în 9 mai 2021 a fost dedicat promovării regiunilor europene și sensibilizării cetățenilor europeni cu privire la proiectul comunitar, iar regiunile europene au fost invitate să transmită fotografii care să reflecte valorile și specificitatea locurilor.

O fotografie reprezentativă a satului maramureșean a fost selectată și inclusă în Albumul cu cele mai frumoase fotografii ale regiunilor și orașelor europene, publicat pe website-ul CoR Ziua Europei 2021. De asemenea, albumul cu fotografii care ilustrează atractivitatea și diversitatea regiunilor europene poate fi admirat și în galeria Flickr a Comitetului European al Regiunilor.

Colaborare cu Camera de Comerț Româno-Germană

Executivul Consiliului Județean Maramureș a avut în data de 16 martie 2021 o videoconferință cu reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germană privind consolidarea unei bune colaborări și atragerea de noi investitori prin participarea la târguri și expoziții, evenimente regionale, precum și colaborarea în ceea ce privește formarea profesională a forței de muncă la standarde germane. Înființarea parcurilor industriale, dezvoltarea infrastructurii rutiere, a domeniilor schiabile din județ și a altor proiecte cu o importanță majoră pentru județul Maramureș reprezintă câteva dintre obiectivele majore care se dorește a fi implemente în colaborare cu reprezentanți ai industriei din alte țări, cu experiență și deschidere pe piața investițiilor.

Maramureșul, promovat în Washington D.C. la "Alianța Gala"

O delegație a Consiliului Județean Maramureș a participat în perioada 3-4 octombrie 2019, la Washington, Statele Unite ale Americii, la Gala “Alianța 2019, dar și la evenimentele organizate la Ambasada Statelor Unite la București. În cadrul Galei “Alianța 2019”, Județului Maramureș i s-a decernat “Premiul de excelență pentru promovarea oportunităților economice și culturale”, precum și recunoașterea implicării în strângerea relațiilor româno-americane. În cadrul evenimentelor desfășurate la Ambasada României din Washington, împreună cu organizația Alianța Americano-Română, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș s-a întâlnit cu excelența sa, George Maior, Ambasadorul României.

Forumul Investițional Chișinău și Gala Businessului Moldovenesc

În perioada 30-31 mai 2019, o delegație maramureșeană compusă din reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș, reprezentanți ai Camerei de Comerț și ai administrației maramureșene, precum și oameni de afaceri au participat la Chișinău, Republica Moldova, la “Forumul Investițional Chișinău” și Gala Businessului Moldovenesc, organizate de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și sub patronajul Primăriei municipiului Chișinău. Delegația din Maramureș s-a întâlnit cu primarul capitalei Republicii Moldova, care a salutat prezența lor în cadrul evenimentului și cu reprezentanții raionului Hîncești, care au propus încurajarea strângerii relațiilor cu raioanele moldovene, în contextul în care Județul Maramureș a demarat demersurile pentru realizarea unor înfrățiri cu raioane din Republica Moldova.

Celebrarea Porții Maramureșene de la Viena

Delegația Consiliului Județean Maramureș a celebrat Poarta Maramureșeană amplasată în parcul Laaer Vald, la Viena, în perioada 11-12 mai 2019. Proaspăt restaurată de meșterii maramureșeni și sfințită de preoți de la Biserica ortodoxă din Viena, poarta maramureșeană a fost prezentată românilor de acasă prin intermediul unor emisiuni transmise în direct pe posturi naționale și regionale de televiziune din România. Reprezentanții maramureșeni au dezbătut împreună cu oficiali locali o serie de subiecte privind relațiile bilaterale româno-austriece, susținerea multiculturalității și colaborarea cu românii din Viena.

Evenimentul internațional "Fete de L’Europe", la Luxemburg

În data de 9 mai 2019, în organizarea reprezentanței Comisiei Europene, Ambasadei României în Marele Ducat de Luxemburg și cu aportul Consiliului Județean, Maramureșul a prezentat Europei tradițiile sale, obiceiurile, muzica, dansul, bucătăria autohtonă și meșteșugurile din bătrâni, în cadrul evenimentul “Fete de L’Europe”. Cu această ocazie, Premierul Marelui Ducat de Luxemburg s-a întâlnit la sediul Guvernului din Luxemburg, cu o delegație restrânsă a Consiliului Județean Maramureș. În cadrul evenimentelor pregătite de Ambasada României la Luxemburg sub egida președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, pe stadionul “Camille Polfer” s-a desfășurat în seara de 8 mai 2019, prima ediție a cupei “Robert Schuman” la fotbal.

Județul Maramureș, prezență vie în inima Europei

Europarlamentari români împreună cu reprezentanți ai județului Maramureș au sărbătorit La Bruxelles, în data de 28 noiembrie 2017, aniversarea a 10 ani de la Aderarea României la Uniunea Europeană, precum și Ziua României, prin celebrarea și promovarea valorilor naționale.

Maramureșul și produsele sale tradiționale, reprezentat la Târgul de produse tradiționale ”Săptămâna Verde” de la Berlin, 4 ediții (2012, 2013, 2014, 2015)

 • În perioada 20–29 ianuarie 2012, Maramureșul a fost promovat la ”Săptămâna Verde” de la Berlin, cea mai importantă expoziție internațională din lume în domeniul alimentar, al agriculturii și horticulturii. Consiliul Județean Maramureș a sprijinit participarea unor producători tradiționali din Maramureș, standul județului nostru fiind unul din cele mai bogate în produse tradiționale și de aceea unul din cele mai vizitate și apreciate de consumatori.
 • La a 78-a ediție a „Grune Woche - Săptămâna Verde” care a avut loc la Berlin, în perioada 18-27 ianuarie 2013, delegația județului nostru a fost formată din șapte producători de produse tradiționale din toate zonele Maramureșului, care au dorit să le ofere vizitatorilor preparate din carne, lapte, miere, fructe uscate dar și tradiționala pălincă de Maramureș. Din delegație au făcut parte președintele Consiliului Județean Maramureș, consilieri județeni și Ansamblul Național „Transilvania”, care a oferit un spectacol foarte apreciat de public. Târgul a fost vizitat de ministrul Agriculturii din Germania și de o serie de reprezentanți oficiali ai statelor participante. Ministrul Agriculturii din România a venit în două zile la rând să viziteze standul României, zăbovind îndelung la standul Maramureșului și degustând din toate produsele prezentate. De asemenea, comisarul european pe probleme de agricultură, Dacian Cioloș, a vizitat expoziția și a vorbit cu fiecare producător maramureșean în parte.
 • În perioada 15-28 ianuarie 2014, la Berlin a avut loc a 79-a ediție a „Grune Woche - Săptămâna Verde”. La ediția din 2014 a Expoziției Internaționale pentru Industrie Alimentară, Agricultură și Horticultură a participat și un grup din Maramureș, alcătuit din producători de produse tradiționale, meșteri populari, Ansamblul Folcloric Național Transilvania, precum și reprezentanți ai CJ Maramureș și reprezentanți mass media.
 • Ediția din anul 2015 a Târgului de Produse Tradiționale „Săptămâna Verde” de la Berlin s-a desfășurat în perioada 16-25 ianuarie 2015. 11 producători tradiționali au făcut parte din delegația Maramureșului, aceasta reprezentând o treime din întreaga delegație a României, pentru care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a rezervat o suprafață de 327 metri pătrați. ​

Poarta Maramureșeană la Viena - Participare la Ziua Românilor din Viena, 3 ediții (2006, 2009 și 2010)

 • În luna mai 2009 o delegație a Consiliului Județean Maramureș a participat la sărbătorirea Zilei Românilor la Viena, în parcul Laaer Wald lângă poarta maramureșeană donată de Consiliul Județean Maramureș, în urmă cu 3 ani.
 • Consiliul Județean Maramureș a organizat împreună cu Ambasada României la Viena sărbătorirea Zilei Românilor la Viena, în luna mai 2010. Evenimentul a avut loc la poarta maramureșeană din parcul Laaer Wald, bucurându-se de o largă participare. Cu această ocazie, au avut loc întâlniri la Ambasada României la Viena și întâlniri ale oamenilor de afaceri români și austrieci.

PROIECTE DE PROMOVARE INTERNAȚIONALĂ

Dor de România - Maramureșul și Diaspora

Proiectul ”Dor de România – Maramureșul și Diaspora”, o inițiativă a Consiliului Județean Maramureș de a-i sprijini pe românii care trăiesc în afara granițelor țării, a fost unul dintre cele 14 proiecte câștigătoare ale apelului lansat în anul 2019, de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. În perioada 16-17 noiembrie 2019, comunitatea românească din Milano, localnici și turiști străini s-au bucurat de spectacole folclorice de muzică și dans oferite de artiști maramureșeni, au admirat produse ale meșterilor populari din zona noastră și au degustat savuroasele bucate maramureșene din cadrul Târgului ”Bun de Maramureș”.

Tinerii din cadrul proiectului "Road Trip Project", în vizită la proiecte de succes din Maramureș

Proiectul „Road Trip Project” aflat la a doua ediție în 2019, este finanțat de Comisia Europeană prin Direcția Generală Regio (politică regională și urbană). Două echipe formate fiecare din patru tineri călători au pornit într-o aventură unică prin Europa, vizitând 17 țări și zeci de regiuni, întâlnindu-se și interacționând cu localnicii cu ocazia trecerii în revistă a mai multor proiecte și activități realizate cu sprijinul Uniunii Europene. Dintre proiectele selectate pentru a fi vizitate în județul Maramureș a fost și proiectul Planetour. În data de 20 septembrie 2019, echipa B din cadrul proiectului a explorat, la Planetariul din Baia Mare, tainele astronomiei, într-o sesiune specială dedicată lor.

Tabără gratuită la Izvoare, pentru copii și tineri din Republica Moldova

30 de elevi și însoțitori ai acestora din Raioanele Florești și Hîncești, din Republica Moldova, au petrecut momente de neuitat pe meleagurile maramureșene, în cadrul Taberei școlare internaționale, care a avut la cabana Clubului Sportiv Școlar nr. 2 din stațiunea Izvoare, în perioada 1-6 august 2019. Tabăra a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Maramureș cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean Maramureș, oferind oaspeților pe peste Prut prilejul să descopere bogățiile culturale și spirituale ale Maramureșului și să participe la o serie de acțiuni educative și recreative care să contribuie la crearea de legături între comunitățile noastre și la întărirea sentimentelor de apartenență la valori și repere istorice comune.

Delegația maramureșeană la Vatican, primită în audiență de Papa Francisc

În cadrul proiectului “Preotul Vasile Lucaciu, promotor al Marii Uniri”, reprezentanții județului Maramureș au participat în data de 23 octombrie 2018, în loja oficială, la audiența Papei Francisc, în Piața San Pietro din Vatican, alături de mii de pelerini veniți din toate colțurile lumii. Cu ocazia acestui eveniment, delegația din Maramureș alcătuită din reprezentanți ai Consiliului Județean, dar și ai Universității Tehnice Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord Baia Mare, s-a bucurat de un moment unic. Vizita reprezentanților Maramureșului a continuat cu o întâlnire oficială cu Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, cel care răspunde și de activitatea religioasă din România.

Proiectul "Tineri belgieni în România – Maramureș"

Proiectul „Tineri belgieni în România – Maramureș”, derulat în parteneriat cu organizația de tineri voluntari „Solidarite Horia-Quevy” din Belgia, ce activează în România din anul 1996. (2008, 2009, 2010, 2013)
 • În perioada iulie-august 2008, 3 tabere de tineri voluntari belgieni au fost găzduite în comunele: Câmpulung la Tisa, Călinești și Coaș, comune identificate cu sprijinul Biroului de Relații Internaționale din cadrul Consiliului Județean Maramureș. Tinerii au derulat diferite activități de voluntariat precum cele de ecologizare, de reconstrucție a diferitelor clădiri cu funcțiuni sociale, activități interactive cu tinerii din zonă, iar tinerii belgieni au vizitat puncte de atracție turistice din județul nostru.
 • În cursul lunilor iulie-august 2009, în Maramureș au fost organizate 4 tabere la care au participat 50 de tineri voluntari belgieni, taberele fiind găzduite în comunele: Botiza, Baia Sprie, Cavnic și Vima Mică, localități identificate cu sprijinul Biroului de Relații Internaționale. Maramureșul a fost județul ce a găzduit în anul 2009, cele mai multe tabere de tineri voluntari belgieni din România.
 • În anul 2010, au fost organizate pentru a treia oară, tabere de tineri voluntari belgieni (scuți) în Maramureș împreună cu Asociația „Solidarite Horia-Quevy” din Belgia. În perioada iulie-august 2010, au fost organizate 6 tabere în următoarele localități: Baia Sprie, Cavnic, Fărcașa, Cernești, Groși și Vima Mică, localități identificate cu sprijinul Biroului de Relații Internaționale. Maramureșul a fost județul ce a găzduit cele mai multe tabere de tineri voluntari belgieni din România, în anul 2010.
 • A patra ediție a proiectului Tineri belgieni în România – Maramureș a avut loc în iulie 2013 și a constat din găzduirea unei tabere de tineri voluntari belgieni în Valea Chioarului, aceștia susținând activități de ecologizare, reconstrucție clădiri, activități interactive cu tinerii din zonă.

COLABORĂRI CU REGIUNI DIN CHINA

Președintele CJ Maramureș, în vizită oficială în Provincia Hubei, China

Ca urmare a invitației lansate prin intermediul Ambasadei Chinei în Romania, o delegație română reprezentând județul Maramureș a efectuat, în perioada 16-21 octombrie 2018, o vizită în orașul Wuhan, un important centru politic, economic și cultural din centrul Chinei. Maramureșul a fost reprezentat de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea și CEO ATP Exodus, Mircea Cirț. Scopul vizitei a fost participarea la Forumul Mondial al Capacităților de producție și cooperare în afaceri 2018, eveniment important la care au participat reprezentanți ai peste 50 de țări din majoritatea continentelor lumii. Având ca temă principală “Deschiderea, Dezvoltarea și Cooperarea Win-Win”, forumul a dezbătut modalitățile de promovare a cooperării internaționale în domeniul cercetării, inovării și relațiilor reciproc avantajoase în sectoare precum: ingineria tehnologică, construcția de automobile, optoelectronică, biotehnologia, echipamente industriale, energiile regenerabile și protecția mediului.

Arhitectul-șef al Consiliului Județean Maramureș a participat la un curs de instruire în China

La inițiativa Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, reprezentanți din cadrul administrației publice centrale și locale din România au fost invitați să participe la Cursul de instruire în domeniul construcțiilor de infrastructură, care a avut loc în Regiunea Jiangxi, orașul Nanchang din China, în perioada 29 noiembrie – 8 decembrie 2019. Cursul a fost organizat de Colegiul pentru Studii Străine din Jiangxi și a abordat tematici care au contribuit la dezvoltarea unui dialog constructiv privind implementarea proiectelor în domenii prioritare pentru cetățeni. Consiliul Județean Maramureș a fost reprezentat de arhitectul șef al Consiliului Județean Maramureș, George-Radu Lazăr.

Oameni de afaceri din Maramureș s-au întâlnit cu o delegație din China, la Consiliul Județean

În data de 25 aprilie 2017, în sala ”Bogdan Vodă” a Consiliului Județean Maramureș, 20 de oameni de afaceri din Maramureș s-au întâlnit cu o delegație formată din reprezentanți ai sectorului economic din China. Din partea mediului de afaceri maramureșean au participat reprezentanți ai unor firme din domeniul electric și electrotehnic, turnătorie, prelucrări mecanice, producții saltele, tratarea și epurarea apelor, construcții, construcții din lemn, proiectare, consultanță, IT, industrie alimentară, turism, hoteluri și restaurante, comerț, printuri, educație, investiții imobiliare, extracții și prelucrare roci ornamentale, produse apicole.

Forumul Reprezentanților Autorităților Locale din China și Țări din Europa Centrală și de Est (CN-ECE)

Forumul Reprezentanților Autorităților Locale din China și Țări din Europa Centrală și de Est (CN-ECE), desfășurat la cel mai înalt nivel, în orașul Chongquing – China, în perioada 2-5 iulie 2013

Evenimentul a reunit participanți din 16 țări și a vizat proiecte în economie, știință, tehnologie, întreprinderi mici și mijlocii, comerț, agricultură și investiții. Președintele Consiliului Județean Maramureș a făcut parte din delegația României, condusă la nivel ministerial. Pe perioada desfășurării forumului, s-a organizat și un târg de afaceri la care participanții și-au prezentat proiectele de cooperare pentru stimularea interesului firmelor chinezești și a cercurilor de afaceri interesate în cooperare.

Pentru județul Maramureș, această vizită s-a constituit într-un prim contact cu mediul de afaceri din China, dar a fost și o ocazie de prezentare a proiectelor de investiții ale Consiliului Județean Maramureș care se pot preta la eventuale parteneriate. Forumul s-a concretizat prin semnarea unei declarații comune, pe tema virtuților cooperării la nivel local și a încurajării contractelor directe.

Link-uri rapide

Informaţii utile

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.