Judeţul Jasz-Nagykun-Szolnok (Ungaria)

Relația de înfrățire dintre județul nostru și județul Jász-Nagykun-Szolnok din Ungaria, a fost oficializată la data de 8 noiembrie 2004, prin semnarea acordului de cooperare și înfrațire, care a avut loc la Baia Mare.
Județul Jász-Nagykun-Szolnok este situat în mijlocul Marii Câmpii Maghiare, într-o zonă străbătută de râurile Tisa, Triple-Körös și Zagyva. Are o suprafață de 5.582 km2 (6% din teritoriul Ungariei), iar cei 371.000 de locuitori locuiesc în 22 de orașe și 56 de sate. Județul este poziționat geografic avantajos, liniile principale de trafic est-vest și autostrada traversează zona, iar aeroportul din Budapesta se află la o oră. Capitala județului este orașul Szolnok, care este unul dintre cele mai mari orașe din regiunea Nord-Alföld și se află la doar 95 km de capitală, Budapesta, având aproape 75.000 locuitori.
Suprafața județului este plană, bogățiile sale naturale fiind solul bun, apă termală și un soare strălucitor de durată. Lacul Tisza și Parcul Național Hortobágy atrag numeroși vizitatori în județ. Jász-Nagykun-Szolnok este o zonă industrial-agricolă. Județul este denumit în mod tradițional „coșul de pâine” al Ungariei; agricultura este sectorul economic cheie, 70% din terenurile cultivate sunt utilizate în scopuri agricole. Industria ingineriei are un rol semnificativ în economia țării, industrii de frunte sunt producția de mașini și industria farmaceutică. Viața culturală a județului este bogată și diversă. Județul are un patrimoniu de artă populară excelentă, există numeroase festivaluri și evenimente tradiționale, iar muzeele oferă numeroase experiențe interesante pentru vizitatori. Județul are, de asemenea, mâncăruri speciale și tradiționale care aparțin moștenirii sale vii, principalele valori gastronomice sunt „Karcagi -Tocană de berbec„ “Kevi- gulaș de berbec” și „isler”. Județul Jász-Nagykun-Szolnok oferă multe posibilități pentru turism activ, ecoturism, turism acvatic și, de asemenea, pentru pescuit și vânătoare.

Mai multe detalii se găsesc la www.kormanyhivatal.hu/hu/jasz-nagykun-szolnok

RELAȚII DE COOPERARE ÎNTRE JUDEȚUL MARAMUREȘ ȘI JUDEȚUL JÁSZ - NAGYKUN - SZOLNOK

Semnarea acordului de cooperare

Relația de înfrățire dintre județul nostru și județul Jász-Nagykun-Szolnok din Ungaria, a fost oficializată la data de 8 noiembrie 2004, prin semnarea acordului de cooperare și înfrațire, care a avut loc la Baia Mare.

Activități derulate în cadrul parteneriatului

O delegație a Consiliului Județean Maramureș a participat în perioada 1 - 3 mai 2019, la invitația județului maghiar înfrățit, la “Zilele Lacului Tisza - Tomek” în localitatea Tiszafured. Evenimentul a implicat participarea unor meșteri populari și producători locali maramureșeni ce au promovat obiecte de artizanat, produsele tradiționale locale și diverse tipuri de produse apicole în standurile special amenajate cu această ocazie.
În mai 2018, vicepreședintele judeţului Jász-Nagykun-Szolnok, Zsolt Berec împreună cu doi membri ai Adunării Generale a județului au participat la a patra ediție a Zilelor Maramureșului, continuând buna tradiție a schimburilor culturale.
În data de 18 iunie 2015, la Szolnok a avut loc o conferință internațională ce a reunit reprezentanții județelor tranzitate de râul Tisa. Astfel, județul nostru alături de județul Satu Mare, reprezentanți ai regiunii Eszak-Alfold (județele Szabolcs-Szatmar- Bereg și Hajdu – Bihar), ai regiunii Transcarpatia (Ucraina), ai regiunii Kosice (Slovacia), precum și ai regiunii Vojvodina (Serbia) au hotărât colaborarea activă în vederea susținerii dezvoltării durabile a arealului din jurul acestui râu.
În mai 2015, o delegație condusă de vicepreşedintele judeţului Jász-Nagykun-Szolnok, Zsolt Berec şi doi membri ai adunării generale a judeţului au participat la prima ediție a Zilelor Maramureșului. Evenimentul a fost marcat prin participarea la ședința festivă a Consiliului Judeţean Maramureş, dar și de o activitate inedită, unde oaspeții maghiari au acceptat participarea la parada bicicletelor prin Baia Mare.
În perioada 26 - 27 aprilie 2013, județul nostru a participat la cea de a 15-a ediție a Târgului și Expoziției de Turism din Szolnok. De altfel, această manifestare a devenit o tradiție pentru județului nostru, Maramureșul participând pentru a patra oară (prezență la edițiile din 2005, 2006 şi 2007). Cu această ocazie, a avut loc o întâlnire între reprezentanții județelor înfrățite, analizându-se stadiul legăturilor de cooperare dintre cele 2 județe, în contextul modificărilor survenite în administrația publică din Ungaria și competențele de la nivel județean și regional.
În septembrie 2010, 2009 și 2008, reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş au participat la cele trei ediții ale Festivalului Folkdancenet, în judeţul înfrăţit Jasz-Nagykun-Szolnok, în cadrul proiectului european „Folkdancenet”, un program cultural european sprijinit de Comisia Europeană, menit să creeze o rețea de colaborare între artiști populari din mai multe țări europene pentru a iniția un dialog cultural durabil în vederea sprijinirii tradițiilor și obiceiurilor populare, la care județul Maramureș a fost invitat să fie partener alături de alte 6 regiuni europene. Judeţul Maramureş a fost reprezentat în acest proiect de Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania, care s-a bucurat de un real succes.
Data de 11 aprilie 2008 a marcat unul dintre cele mai importante momente în cooperarea celor două județe. Cu ocazia împlinirii a 15 ani de colaborare, a fost organizată o şedinţă comună a Consiliului Judeţean Maramureş şi a Adunării Generale a judeţului Jasz-Nagykun Szolnok. Modelul adoptat a fost al şedinţelor comune de guvern, ce au avut loc la nivel național, tot în acel an. Această iniţiativă a fost o premieră la nivel de administrație locală, până în acel moment nu s-au mai organizat şedinţe comune a două autorităţi locale din două ţări vecine. În cadrul acestei şedinţe, s-au semnat planul de activităţi comune pe 2008 la nivel de județe înfrățite, precum şi acorduri de cooperare între instituţiile coordonate de Consiliul Judeţean: Muzeul Judeţean de Artă, Centrul Artistic Baia Mare, Direcţia Judeţeană de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi Centrul Judeţean de Informare Turistică al județului cu instituțiile similare din județul înfrățit.
În anii 2008, 2007 și 2006, s-au derulat întâlniri bilaterale ale Comitetelor pentru Protecţia Mediului şi Turism a celor două consilii judeţene, alături de reprezentanţi ai instituţiilor de profil, atât în Baia Mare cât și în Szolnok. Tematica principală a fost legată de protecţia naturii, managementul apelor, în special râul Tisa, dezvoltare regională şi proiecte de prevenire a inundaţiilor.
În anul 2005, județul nostru a primit o delegaţie a judeţul Jasz-Nagykun-Szolnok compusă din reprezentanţi ai Adunării generale, ai unor instituţii judeţene şi un număr de 15 primari din judeţ. Scopul acestei vizite a fost încurajarea stabilirii de relaţii de înfrăţire între localităţile celor două judeţe şi demararea unor colaborări în domeniul culturii, sănătăţii publice, agriculturii, etc. Ulterior, numeroase primării din județul nostru și-au găsit parteneri și au realizat înfrățiri cu autorități locale similare din județul Jász-Nagykun-Szolnok.

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.