Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

10 Octombrie 2016 2104
Proiectul FoodChains4Europe (Lanţuri alimentare pentru Europa), promovat de Consiliul Judeţean Maramureş prin Biroul Relaţii Internaţionale în calitate de partner, alături de partenerul lider - provincia Flevoland din Olanda şi alţi parteneri din Italia, Bulgaria şi Marea Britanie a fost aprobat în cadrul programului INTERREG EUROPE, program finanţat de Uniunea Europeană.
Acest nou proiect continuă colaborarea de succes cu provincia Flevoland, începută în 2008 concretizată prin dezvoltarea şi implementarea în comun a patru proiecte INTERREG IV C: Mini Europe, More4Energy, Smart Europe şi R4GG, în perioada 2008 - 2014.

Actualul proiect FoodChains4Europe se adresează Axei prioritare 1 Cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare din cadrul Programului INTERREG EUROPE, promovând investiţiile în cercetare inovare, dezvoltarea de legături şi sinergii între întreprinderi, centre de cercetare şi dezvoltare şi sectorul academic.

Problema identificată care se doreşte a fi abordată prin proiect: Provocarea comună pentru partenerii din proiect este să creeze ”soluţii bazate pe natură” pentru a furniza locuitorilor din regiunile europene destulă hrană de calitate. ”Soluţiile bazate pe natură” sunt soluţii viabile inspirate de natură, şi utilizând natura astfel încât să poată răspunde diferitelor provocări sociale într-un mod adaptabil, utilizând eficient resursele şi obţinând în acelaşi timp beneficii economice, sociale şi de mediu.

Scopul proiectului FoodChains 4 Europa este de a îmbunătăţi punerea în aplicare a politicilor regionale, care să stimuleze furnizarea de inovare pentru a crea lanţuri alimentare durabile în cinci regiuni participante: Flevoland (Olanda), Plovdiv / Sofia (Bulgaria), Emilia-Romagna (Italia), Maramures (România) şi Greater Manchester (Marea Britanie).

Toate aceste regiuni au sectoare ale industriei alimentare importante care oferă beneficii sociale şi economice pentru cetăţenii lor. Cu toate acestea, fiecare regiune este conştientă că singura modalitate de a rămâne competitivă este de a îmbunătăţi sustenabilitatea acestui sector.

Acest lucru necesită inovaţie în toate etapele şi aspectele lanţului alimentar. Proiectul FoodChains 4 Europa se va concentra pe inovare, care să contribuie la sustenabilitatea lanţului alimentar din punct de vedere ecologic, contribuind în acelaşi timp la sustenabilitatea socială printr-un acces sporit la alimente de calitate.

Principalele activităţi avute în vedere sunt organizarea unui proces de învăţare inter-regională prin evaluări de tip Peer review prin care experţi şi studenţi de la universitati din 4 regiuni partenere vor vizita regiunea gazdă şi o vor sprijini în dezvoltarea de noi proiecte.

Rezultatele proiectului vor fi prezentate la mai multe evenimente internaţionale cum ar fi Expoziţia Horticolă Mondială Floriade care va avea loc în provinica Flevoland în anul 2022.

Proiectul va fi implementat în perioada 2017 - 2022; în prima etapă (2017 - 2020) realizându-se procesul de învăţare inter-regională, iar în etapa a doua (2020 - 2022) partenerii din proiect vor dezvolta proiecte pilot.

Implementarea proiectului la nivelul judeţului Maramureş se va realiza în cooperare cu Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, Facultatea de Ştiinţe şi Litere, Specializarea Ingineria Produselor Alimentare, dar şi cu sprijinul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest care a susţinut încă de la început promovarea proiectului printr-o scrisoare de sprijin.

Link catre proiect: www.interregeurope.eu/foodchains4eu

Mihaela Liţe

Manager proiect
Şef Birou Relaţii Externe
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.