Raionul Hîncești (Republica Moldova)

Semnarea oficială a Acordului de Cooperare dintre Județul Maramureș și Raionul Hîncești a avut loc în 10 septembrie 2020. Festivitatea s-a desfășurat on-line, în format Zoom în sala de conferințe a Palatului Princiar din cadrul Complexului Istorico-Arhitectural „Manuc-Bey” și concomitent în sala „Bogdan-Vodă” din Palatul Administrativ, sediul Consiliului Județean Maramureș din Baia Mare (România).
Raionul Hîncești este situat în partea de centru a republicii, pe o suprafață de 1483,4 km, adică 4,6% din teritoriul țării.
Orașul Hîncești a fost parte componentă a Ținutului Lăpușna, care ca unitate administrativ-teritorială, datează din jumătatea a doua a secolului al XVII. Prin vechea așezare Lăpușna, numită și Vama Veche, trecea unica cale comercială accesibilă „Drumul moldovenesc”, aceasta reprezentând poarta spre Europa. Din anul 2003 și până în prezent acesta este raionul Hîncești.

Numărul de locuitori ai raionului este de circa 112,5 mii persoane. Raionul Hîncești are în total 63 localități, inclusiv 1 municipiu - Hîncești și 62 de sate. În structura sa teritorial-administrativă sunt 39 de primării. Număr mediu de locuitori arondat unei primării de sat sau comună este de la 600 la 5.000 locuitori și până la 17.000 locuitori în orașul Hîncești. Suprafața totală a raionului este de 147.213 ha.

Hînceștiul se învecinează cu România prin Vama auto internațională Albița. Raionul Hînceşti este traversat de o serie de magistrale auto internaţionale (magistrala M-21 Balcani (Poltava (Ukraina) – Chişinău – Leuşeni – România), magistrala R-3 ( Hînceşti – Basarabeasca – Ukraina), magistrala M-3 (Chişinău – Hînceşti – Giurgiuleşti – România (Ukraina)).

Între unităţile administrativ-teritoriale de nivel II din Republic Moldova, după suprafaţa terenurilor, acesta ocupă locul 3 în țară, fiind devansat doar de U.A.T.-ul Găgăuzia (184.845 ha) şi de raionul Cahul (154.528 ha). Teritorial, Raionul Hîncești se învecinează cu raioanele Ialoveni, Cimişlia, Leova, Nisporeni, Strășeni.

Mai multe informații se regăsesc la următoarea adresă: https://hincesti.md/category/descopera-tinutul-hincesti/descopera-tinutul-hincesti-video

RELAȚII DE COOPERARE ÎNTRE JUDEȚUL MARAMUREȘ ȘI RAIONUL HÎNCEȘTI

Semnarea acordului de cooperare

Semnarea oficială a Acordului de Cooperare dintre Județul Maramureș și Raionul Hîncești a avut loc în 10 septembrie 2020. Festivitatea s-a desfășurat on-line, în format Zoom în sala de conferințe a Palatului Princiar din cadrul Complexului Istorico-Arhitectural „Manuc-Bey” și concomitent în sala „Bogdan-Vodă” din Palatul Administrativ, sediul Consiliului Județean Maramureș din Baia Mare (România).
În cadrul evenimentului, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer ZETEA și președintele Consiliului Raional Hîncești, Iurie LEVINSCHI au relevat importanța incontestabilă a acestui act, oportunitățile pe care acesta le deschide, posibilitățile de apropiere palpabilă a administrațiilor din Raionul Hîncești și Județul Maramureș, de aprofundare a legăturilor dintre companiile mici și mijlocii, a diferitelor ramuri economice și bresle, domeniilor cultural-artistice, meșteri populari, artizani sau sportivi.

Filmul evenimentului de semnare a acordului de cooperare se regăsește aici: https://youtu.be/XTrmA65RAAg

Activități derulate în cadrul parteneriatului

Participare la evenimentul „Zilele Maramureșului – Haida, hai în Maramureș!” ediția a V-a organizat de Consiliul Județean Maramureș în perioada 17-19 mai 2019 la care Raionul Hîncești a fost oaspete de onoare, alături de alte delegații din Ucraina, Lituania, Polonia, dar și din raionul Strășeni, Republica Moldova prin reprezentanți ai Centrului Cultural „Vatra”. Orchestra de muzică populară „Cimbrișor” a Școlii de Arte ,,Timotei BĂTRÂNU” din Hîncești, a evoluat în cadrul Festivalului internațional de folclor pentru tineri „Am fost și-om fi”, organizat de Clubul Copiilor din Sighetul Marmației, în perioada 16-20 mai 2019, ca parte integrantă a „Zilelor Maramureșului 2019”, obținând premiul pentru locul I.
Tabăra de vară pentru 15 copii din instituțiile educaționale de pe raza raionului Hîncești organizată în Județul Maramureș. Copii hînceșteni au participat la Tabăra școlară internațională, desfășurată la cabana Clubului Sportiv Școlar nr. 2 din stațiunea Izvoare, în perioada 1-6 august 2019. Tabăra desfășurată într-un loc pitoresc și reconfortant a fost organizată de Inspectoratul Școlar Județean Maramureș cu sprijin financiar din partea Consiliului Județean Maramureș. Pe parcursul săptămânii vizate, au fost îmbinate armonios activități recreative, sportive, cognitive nemijlocit în tabără și împrejurimi, ce, pur și simplu, i-au încântat pe copii, cu vizite la diferite destinații istorico-turistice și etnografice, nelăsând pe nimeni impasibil.
Spectacolul muzical-coregrafic jubiliar - „30 de ani de la Declararea Limbii Române drept Limbă de Stat - „Odă Limbii Române!”, a avut loc în municipiul Hîncești în perioada 29-31 august 2019, fiind organizat de Direcția Cultură și Turism din cadrul Consiliului Raional Hîncești. La eveniment a participat un grup format din 17 copii din orașul Borșa, județul Maramureș, care a evoluat pe scena Casei Raionale de Cultură din municipiul Hîncești.
Evenimentul „Republica Moldova Prezintă” – Baia Mare, ediția I-a, organizat în perioada 27-29 septembrie 2019, a cucerit publicul din județul Maramureș prin invitații săi.

Evenimentul s-a desfășurat în Sala Sporturilor „Lascăr PANĂ” din Baia Mare, alături de producători din toată țara. “Produs de Hîncești” s-a evidențiat și de data aceasta prin prezentarea produselor alese și deosebite. Vizitatorii maramureșeni au avut ocazia să descopere raionul Hîncești prin degustările de vinuri și cașcavaluri, struguri de masa, batoane cu cereale și fructe, semințe de floarea soarelui, dibăcia meșterilor populari, a plantelor oleaginoase, a uleiurilor, precum și prin prezentarea unuia din cele mai impunătoare obiective turistice din raion – Complexul Istorico-Arhitectural Conacul Manuc-Bey.

Expoziția a fost organizată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, în parteneriat cu Oficiul Național al Viei și Vinului, Camera de Comerț și Industrie Maramureș cu suportul Consiliului Județean Maramureș și a reunit agenți economici autohtoni din domeniul agro-alimentar, textil, vinificatori, gospodării țărănești și meșteșugari.
Evenimentul Crăciun în Maramureș 2019, ajuns la cea de-a XI-a ediție și a fost sărbătorit și alături de prietenii din Hîncești. Spectatorii și participanții prezenți la Muzeul Satului din Baia Mare au fost încântați de Ansamblul Folcloric de amatori “Busuioc” al Casei de Cultură Sărata Galbenă, cât și de alte formațiuni folclorice din regiunile înfrățite care au prezentat tradiții, colinde și obiceiuri de Crăciun păstrate pe meleagurile lor de baștină. Consiliul Raional Hîncești a fost onorat de invitația de a participa la evenimentul „Crăciun în Maramureș”, contribuind astfel la consolidarea relațiilor culturale și de prietenie dintre respectivele entități administrative de nivel raional și județean.

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.