EUROREGIUNEA CARPATICĂ

euroregiunea carpatica
Este o asociație interregională creată în 1997, cuprinzând regiuni din zonele de frontieră a cinci ţări: Polonia, Slovacia, Ungaria, Ucraina şi România, cu o populație de peste 14,7 milioane de locuitori şi o suprafață de 145 km². România este reprezentată de judeţele Satu Mare, Sălaj, Botoşani, Harghita şi Maramureş, iar Secretariatul Parţii Române a Euroregiunii Carpatice este în Maramureş. În perioada 2002-2004 preşedinţia Euroregiunii a fost deţinută de România, prin reprezentantul conducerii Consiliului Judeţean Maramureş din aceea perioadă.
În cadrul asociației există cinci comisii de lucru formate din experți din statele membre, coordonate de către un stat membru:
  • Comisia pentru dezvoltare regională - Ungaria
  • Comisia pentru turism și mediu - Polonia
  • Comisia pentru dezvoltare comercială - România
  • Comisia pentru infrastructură socială - Ucraina
  • Comisia pentru prevenirea dezastrelor naturale - Slovacia
aer
Judeţul Maramureş a participat la mai multe proiecte în cadrul acestei organizaţii: “Politici de prevenire a inundaţiilor” (FLAPP) – în parteneriat cu Irlanda de Nord şi Marea Britanie, ”Logo East” în domeniul apelor şi administraţiei, în parteneriat cu Haga, Olanda, “Forum Interactiv al Experților în Transport din Euroregiunea Carpatică” şi “Cooperare de-a lungul granițelor externe ale UE în cadrul Euroregiunii Carpatice”.

Acţiunile desfăşurate în cadrul Euroregiunii sunt foarte variate atât în plan economic, cât şi turistic, cultural, educaţional şi de protecţie a mediului. Menționăm doar participarea la festivaluri folclorice, concursuri artistice, expoziții și târguri comerciale, realizarea unor broșuri de promovare a obiectivelor turistice ale regiunilor membre, seminarii și mese rotunde pe teme de mediu, etc.

În perioada 2013-2015, s-a derulat proiectul ”Dezvoltarea durabilă a regiunilor de frontieră asigurate de funcționarea eficientă a Euroregiunii Carpatice” finanţat prin Programul CBC ENPI HUSKROUA 2007-2013, care a avut ca obiectiv întărirea rolului Euroregiunii Carpatice în cooperarea transfrontalieră prin furnizarea de noi abordări de cooperare.

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.