Ansamblul Regiunilor Europene (ARE)

aer
Județul Maramureș este un membru activ al acestei organizații, care reunește peste 300 de regiuni din țări europene, începând cu anul 1997. Cea mai mare acţiune anuală derulată de ARE este Academia de vară ARE, care în anii 2006 și 2018 a fost găzduită de judeţul Maramureş. Începând cu 2006 judeţul nostru a devenit membru în Comitetul de organizare al Academiei de vară ARE. Consiliul Județean Maramureș a participat la mai multe proiecte derulate de ARE, cel mai important fiind proiectul CENTURIO finanțat prin Programul INTERREG III C, în cadrul căruia Maramureșul a primit o diplomă pentru cea mai reușită campanie de promovare a proiectului, dar cel mai important rezultat a fost oportunitatea de a colabora cu alte regiuni europene și identificarea unor posibile teme de interes pentru viitoare proiecte. Astfel, plecând de la parteneriatele stabilite în cadrul proiectului CENTURIO, Consiliul Județean Maramureș a participat la promovarea şi implementarea următoarelor proiecte finanțate prin Programul INTERREG IV C: Mini Europe, MORE4NRG, Climact Regions, Smart Europe și Regions4Green Growth – proiecte finalizate și FoodChains 4 Europe și Reduces, care sunt în prezent în curs de implementare în cadrul programului INTERREG EUROPE.
Cele mai importante activități derulate în cadrul acestei organizații în ultimii ani au fost următoarele:
Participarea unei delegații compusă din reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș și președintele Asociației Elevilor din Maramureș ca reprezentant al tinerilor din Maramureș, la Academia de vară ARE, care a avut loc în perioada 1-5 iulie 2019, la Novi Sad, Serbia, având ca tema: “Tineretul este viitorul, tineretul e Europa”. În cadrul Academiei de vară ARE 2019, Maramureșul a susținut prezentarea cu tema “Tineretul cheia dezvoltării ecologice”.
O delegație a județului Maramureș a participat, în perioada 26-28 martie 2019, la Reuniunile de primăvara ale comisiilor ARE în Orebro, Suedia. Reprezentanții județului Maramureș au participat activ prin intervenții în cadrul grupurilor de lucru ”Energie și Schimbări Climatice” și ”Transport și Mobilitate”, prezentând proiectele și inițiativele Consiliului Județean Maramureș în aceste domenii. În cadrul galei oficiale, Consiliul Județean Maramureș a fost premiat de conducerea ARE cu premiul ”Shine Bright”, pentru modul în care județul Maramureș a organizat și a pus în valoare patrimoniul său cultural în cadrul Academiei de vară ARE 2018.
Reuniunile de toamnă ale comisiilor ARE 2018, care au avut loc în perioada 25-27 septembrie 2018, la Novi Sad - regiunea autonomă Vojvodina, Serbia. În cadrul întâlnirii Comisiei 2 pentru Politici Sociale și Sănătate Publică, reprezentantul Maramureșului, Florian Sălăjeanu, manager general ASSOC a realizat o prezentare cu tema ”Întreprinderile sociale, mijloace de incluziune socială”.
Academia de vara ARE 2018

Maramureșul a fost gazda Academiei de vară ARE în perioada 6-11 august 2018 și, ținând cont că anul 2018 a fost declarat „Anul European al Patrimoniului Cultural”, tema aleasă pentru Academia de vară ARE 2018 a fost „Patrimoniu cultural pentru atractivitate regională”, o temă generoasă care a adus în prim plan bogata moștenire culturală a Maramureșului și modul cum poate fi pusă în valoare pentru a stimula dezvoltarea regională. Au participat peste 100 adulți și tineri, reprezentanți ai regiunilor membre ARE din Suedia, Norvegia, Belgia, Olanda, Elveția, Germania, Serbia, Croația.

Ca un memento al acestei ediții a Academiei de vară ARE, doi artiști plastici belgieni ajutați de artiști plastici maramureșeni au realizat o lucrare de mari dimensiuni pe peretele Casei Tineretului din Baia Mare, în cadrul unui seminar de artă stradală, aducând astfel arta contemporană mai aproape de public și înfrumusețând în același timp ambientul urban al municipiului Baia Mare.
Reuniunile de primăvară ale comisiilor ARE 2018 și Comitetul de organizare Academia de vara 2018, care au avut loc în perioada 20-22 martie 2018, la Arad. Având în vedere că, Academia de vară ARE a fost găzduită în 2018 de judeţul Maramureş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş a prezentat în cadrul şedinţei plenare a comitetelor ARE, principalele informaţii privind organizarea Academiei de vară ARE în Maramureş.
Adunarea Generală ARE, care a avut loc în Sankt Pölten – Austria, în perioada 31 mai – 2 iunie 2017, în cadrul căreia au avut loc alegeri pentru noua structură de conducere a organizației. Având în vedere experiența organizării Academiei de vară ARE în 2006 și dorind să marcheze centenarul Marii Uniri de anul viitor printr-un eveniment de anvergură la nivel european, Consiliul Județean Maramureș și-a depus candidatura pentru organizarea Academiei de vară ARE 2018.
Reuniunile de toamnă ale comisiilor ARE 2017, care au acut loc la Nancy – Franța, în perioada 12-14 septembrie 2017. Întâlnirea plenară a organizației ARE a fost urmată de o dezbatere pe tema ”Viitorul culturii în era digitală”. La această dezbatere, reprezentanții județului nostru au prezentat ca exemple de bună practică mai multe proiecte ale Complexului Astronomic Baia Mare, precum ”Constelații Românești Tradiționale”.

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.