- Amplasament: în partea sud-estică a satului, la intrarea în localitate, pe versant cu expozitie vestică;
- Grad de autenticitate: și-a păstrat forma inițială;
- Descriere tipologică: pronaos cu tavan drept, naos cu bolta semicilindrică, absida cu boltă și calotă sferică; pereți tencuiți la interior;
- Stare: se execută lucrări de restaurare.
Satul Costeni din Comuna Cupşeni, Judeţul Maramureş, este o localitate la poalele Muntelui Şatra Pintii din Ţara Lăpuşului. Numele localităţii provine de la un „haiduc” pe nume Costea, care s-a retras în aceste locuri izolate, constituindu-se astfel prima gospodărie din această localitate (după tradiţia orală a satului). Astfel, prima atestare documentară a acestei localităţi datează de la începutul secolului al XVII – lea.
Biserica a fost construită în jurul anului 1870. Se presupune că aceasta ar fi rezultatul transformării unei biserici din secolul al XVIII – lea, lucru arătat şi de următoarele inscripţii aflate în biserică (vezi și Monografia Protopopiatului Lăpuş – Album).
Construcţia este impunătoare atât prin dimensiunile ei considerabile, cât şi prin arhitectura ei, planul ei fiind de tip sală (navă – cu cele 3 încăperi specifice: altar, naos şi pronaos) cu altar poligonal, iar turnul clopotniţă cu coif poligonal încadrat la bază cu 4 turnuleţe ce arată „Dreptul de Judecată (sfatul bătrânilor)” al acestei biserici în vechime – secolele XVII - XVIII.