Biserica de lemn "Sf. Nicolae" din Costeni, monument Istoric, COD LMI: MM-II-m-B-04554

  • Amplasament: în partea sud-estică a satului, la intrarea în localitate, pe versant cu expozitie vestică;
  • Grad de autenticitate: și-a păstrat forma inițială;
  • Descriere tipologică: pronaos cu tavan drept, naos cu bolta semicilindrică, absida cu boltă și calotă sferică; pereți tencuiți la interior;
  • Stare: se execută lucrări de restaurare.

Satul Costeni din Comuna Cupşeni, Judeţul Maramureş, este o localitate la poalele Muntelui Şatra Pintii din Ţara Lăpuşului. Numele localităţii provine de la un „haiduc” pe nume Costea, care s-a retras în aceste locuri izolate, constituindu-se astfel prima gospodărie din această localitate (după tradiţia orală a satului). Astfel, prima atestare documentară a acestei localităţi datează de la începutul secolului al XVII – lea.

Biserica a fost construită în jurul anului 1870. Se presupune că aceasta ar fi rezultatul transformării unei biserici din secolul al XVIII – lea, lucru arătat şi de următoarele inscripţii aflate în biserică (vezi și Monografia Protopopiatului Lăpuş – Album).

Construcţia este impunătoare atât prin dimensiunile ei considerabile, cât şi prin arhitectura ei, planul ei fiind de tip sală (navă – cu cele 3 încăperi specifice: altar, naos şi pronaos) cu altar poligonal, iar turnul clopotniţă cu coif poligonal încadrat la bază cu 4 turnuleţe ce arată „Dreptul de Judecată (sfatul bătrânilor)” al acestei biserici în vechime – secolele XVII - XVIII.
Fragmente din pictura originală din interiorul bisericii s-au păstrat până în 1993, când s-au deteriorat în urma intemperiilor vremii. La catapeteasma bisericii, ceea ce se remarcă în mod deosebit sunt uşile împărăteşti şi icoanele împărăteşti cu decoraţiuni în formă de vrejuri florale cu ciorchini de struguri la bază. La baza celor 4 Icoane Împărăteşti, respectiv a Mântuitorului, a Maicii Domnului, a Sf. Ier. Nicolae şi a Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril, se află câte o inscripţie în limba slavonă, ce prezintă aceste icoane ce datează din anul 1842.

Pe clopotul mai mare al acestei biserici stă întipărită următoarea inscripţie: „Turnat în 1856, Returnat în 1995, în cinstea Eroilor şi Prizonierilor din satul Costeni”.

Link-uri rapide

Informaţii utile

Tabără de excelență în Maramureș - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.