Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

04 Ianuarie 2016 3580
Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Comun de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013, Prioritatea 1 - Promovarea dezvoltării economice şi sociale, Măsura 1.1 - Dezvoltarea sustenabilă a turismului, având ca locaţie judeţul Maramureş din România şi regiunea Transcarpathia din Ucraina.

Bugetul total: 529.724 Euro, partea aferentă Consiliului Județean Maramureș fiind de 328.210 euro, din care 5% este cofinanțarea instituției noastre.
Durata de implementare a proiectului a fost septembrie 2013 - decembrie 2015.

În cadrul proiectului Consiliul Județean Maramureș a avut calitatea de lider, având ca parteneri: Complexul Astronomic Baia Mare, Asociaţia Internaţională a Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională IARDI din Uzhgorod, Transcarpathia şi Universitatea Națională din Uzhorod - Laboratorul pentru Cercetări Spaţiale Transcarpathia. Obiectivul general al proiectului: Dezvoltarea potenţialului turistic în regiunea transfrontalieră Maramureş şi Transcarpathia.

Obiectivele specifice:
  • Crearea unui produs de turism ştiinţific - pl@NETour, prin îmbunătăţirea dotărilor Planetariului Baia Mare şi a Laboratorului de cercetări spaţiale a Universităţii Naţionale Uzhgorod;
  • Dezvoltarea unei reţele de parteneriat în domeniul turismului ştiinţific, pentru facilitarea transferului de bune practici;
  • Stimularea interesului publicului pentru astronomie
  • Promovarea unor activităţi educative non-formale.

În esenţă, prin acest proiect, Planetariul Baia Mare - primul planetariu public din România, înfiinţat în anul 1969 având un echipament de planetariu depăşit din acea perioadă, a fost echipat cu un proiector optico-mecanic de ultimă generaţie, iar Laboratorul de Cercetări Spaţiale a Universităţii Naţionale Uzhgorod a fost dotat cu un proiector digital de planetariu şi cu un dom de planetariu portabil.

Aceste dotări împreună cu echipamentele IT care au fost achiziţionate prin proiect au constituit baza infrastructurii reţelei transfrontaliere de turism ştiinţific care au dezvoltat şi promovat produsul de turism ştiinţific pl@NETour.

Acest nou produs de turism ştiinţific a constat din:
  • Observaţii astronomice în cadrul celor 2 centre pl@NETour;
  • Observaţii astronomice sub cerul liber în punctele de observaţie identificate în cele 2 regiuni;
  • Prezentări de planetariu în cele 2 centre pl@NETour;
  • Elaborarea unui ghid de orientare pe cer.

Promovarea proiectului şi a produsului turistic pl@NETour s-a realizat prin metode clasice: broşuri multilingve pl@NETour, ghiduri de orientare pe cer, conferinţe de presă şi articole de presă, dar şi prin metode moderne, foarte atractive pentru publicul tânăr: aplicaţii pl@NETour pentru IPhone şi Android, web-site multilingv şi blogul proiectului.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.