Proiecte pentru revitalizarea satului maramureșean

Consiliul Județean Maramureș împreună cu Ordinul Arhitecților din România – filiala Nord-Vest au organizat un concurs de arhitectură, prin care s-a dorit premierea celor mai bune zece soluții prin realizarea serviciilor de proiectare locuință tip pentru CASE MARI  / MICI în cadrul proiectului “Plan de revitalizare a satului maramureșan Case tip pe Valea Marei, Valea Cosăului și Valea Izei”.

În urma concursului care a avut loc la sediul Consiliului Județean Maramureș, au fost selectate 5 proiecte câștigătoare (2 proiecte pentru case mari și 3 proiecte pentru case mici), urmând să se reia concursul pentru completarea numărului de proiecte.

Proiectele pentru modelele de locuințe în stil tradițional sunt puse gratuit la dispoziția persoanelor interesate – faza D.T.A.C. și P.T.

Cei interesați vor achita costul doar pentru următoarele:
  • studiile de teren;
  • realizarea proiectului de ”adaptare la teren” în funcție de modelul ales;
  • obținerea avizelor/acordurilor cerute prin Certificatul de Urbanism;
  • taxele pentru eliberarea Certificatului de Urbanism, a Autorizației de Construire.

GHIDURI DE ARHITECTURĂ

pentru încadrarea în specificul local din mediul rural
GHID DE ARHITECTURĂ

GHID DE ARHITECTURĂ

ȚARA CHIOARULUI
GHID DE ARHITECTURĂ

GHID DE ARHITECTURĂ

ȚARA CODRULUI
GHID DE ARHITECTURĂ

GHID DE ARHITECTURĂ

ȚARA LĂPUȘULUI
GHID DE ARHITECTURĂ

GHID DE ARHITECTURĂ

ȚARA MARAMUREȘULUI
Mara Cosau

Model casă mare I

Locuința maramureșană compusă din două sau trei încaperi este reinterpretată prin propunerea a două case conectate sub un acoperiș comun pentru a păstra scara tradițională a volumului construit. Articularea celor două se face în așa fel încât topografia acoperișului să fie la rândul său mărunțită pentru integrarea în mediul construit maramureșan.

Astfel o casă contemporană de 250 mp este distribuită într-o zonă de zi la parter cu spații interioare, târnaț și o bucătărie de vară. Planimetria comandată a casei maramureșene este folosită pentru organizarea casei lungi în zona de acces cu circulația verticală, camera bună spre stradă și bucătăria amplă conectată cu spațiile exterioare în spate. La mansardă e organizată zona de noapte. Focul casei e grupat în jurul cuptoarelor pentru opțiunea unei încălziri tradiționale. Astfel atmosfera interioară este păstrată și în cazul unei incălziri centrale.

Planimetria oferă posibilitatea de creștere sau micșorare a casei în funcție de nevoile utilizatorului. Prin închiderea bucătăriei de vară casa poate oferi două unități de locuit, ambele cu zona de zi la parter și zona de noapte la mansară. În același timp, prin inchiderea legăturii dintre poduri casa din spate poate lua rolul unei anexe gospodărești de dimensiuni mari.
Mara Cosau

Model casă mare II

Punctul de plecare al proiectului a fost respectarea specificului local pentru o integrare cat mai corespunzatoare in peisajul rural. Tehnicile de construire al casei sunt conform celor traditionale fiind utilizate barnele de lemn pentru efectuarea peretiilor exteriori cat si cei interiori. Soclul este realizat din zidarie uscata de piatra, liantul fiind lutul. Tamplaria este de lemn realizata in tehnici traditionale fiind vopsita cu vopsea naturala de culoare alba. Intrarea principala se face de pe o prispa generoasa care deserveste ca loc de luat masa pe timpul verii. In spatele casei se afla o terasa acoperita cu iedera.

Acoperisul este conform caselor traditionale, avand pantele de 60 respectiv 70 de grade.

Parterul are un partiu dechis facand usoara trecera dintr-o camera in alta si permite o comunicare mai directa intre membrii familiei. In cazul in care se doreste, bucataria se poate inchide.

Casa are o suprafata totala construita de 208.60 mp, deservind unei familii cu 2,3 copii. Retragerea de la limita proprietatii dinspre strada este de 6 metri iar dinspre vecinul din dreapta de un metru.

Gospodaria are in incinta sa o poarta, o fantana, un foisor si o anexa care deserveste si ca pergola pentru parcarea autovehiculelor.
Mara Cosau

Model casă mică I

Volumetrie simplă: plan rectangular, volum paralelipipedic, acoperiș prismatoid (cu un mic accent al șoprului în zona intrării) pentru casă, acoperiș în 2 ape cu pante inegale preluat din volumetria specifică coleșnei maramureșene pentru garaj.

Învelitoarea propusă: draniță. Pentru amplasamentele dinafara zonelor de protecție a monumentelor istorice, în cadrul proiectului de adaptare la teren se va putea propune învelitoare din alte materiale cu condiția să nu fie strălucitoare și culoarea ei să fie în nuanțe de gri (tablă plană fălțuită, tablă cu acoperire din granule minerale, șindrilă bituminoasă, plăci de fibrociment, țigle solare).

Lemnul este folosit atât ca element structural (pereți, planșeu, șarpantă), cât și ca element de finisaj la interior (dușumea, lambriuri) sau pentru tâmplărie (ferestre, uși, obloane).

Ritmurile prispei sunt prezente la terasa suficient de mare ca să poată adăposti activități în perioadele cu vreme bună.

Împrejmuirea și poarta sunt tratate simplu, cu scânduri montate vertical și acoperiș în 2 ape (draniță). Suprafețele exterioare propuse: dale de piatră pentru accesul pietonal și carosabil până în zona de acces în locuință, după care accesul carosabil până la garaj se va face pe o alee verde consolidată cu sistem de rigidizare al terenului.

Colectarea apelor pluviale se va face fără jgheaburi și burlane, prin colectarea ei într-un sistem perimetral de dren ce va avea strat finit din pietriș.
Mara Cosau

Model casă mică II

Solutia adapteaza tehnicile si materialele moderne contextului cultural local si posibilitatilor financiare. Casa e traditionala prin volumetrie si schema planimetrica, fiind contemporana prin tehnologie, materiale si functionalitate. Formele simple ii confera eleganta plastica, eficienta economica si permite dispunerea pe parcele dificile.

Caracterul vizual al casei este dominat de prispa si silueta acoperisului in patru ape, cu pante inegale. Casa e dispusa cu latura scurta spre strada, curtea fiind inchisa transversal de o anexa cu garaj, depozit de scule si unelte, sau un eventual atelier ori adapost pentru animale.

Elementele traditionale viabile (lemnul structural aparent, tencuiala, invelitoarea de sindrila, tamplaria din lemn) au fost reluate in forma lor originara, iar elementele contemporane (cosul de fum, zidaria confinata, termoizolatiile, lucarnele) au fost exprimate sincer, in forme esentializate.

Planul parter reia arhetipul casei dreptunghiulare, formata din trei incaperi insiruite si o prispa in lung. Intrarea se face median prin tinda (care adaposteste scara si debaraua) din care se intra in camera de zi pe o parte, si bucataria cu loc de luat masa si baie pe cealalta parte. In zona bucatariei este dispusa centrala termica cu acces exterior. Pantele mari ale acoperisului asigura dormitoarele, baia si depozitarea la nivelul mansardei, totul intr-o suprafata desfasurata de 120,00 mp.
Mara Cosau

Model casă mică III

Punctul de plecare al proiectului a fost respectarea specificului local pentru o integrare cat mai corespunzatoare in peisajul rural. Tehnicile de construire al casei sunt conform celor traditionale fiind utilizate barnele de lemn pentru efectuarea peretiilor exteriori cat si cei interiori.

Soclul este realizat din zidarie uscata de piatra, liantul fiind lutul. Tamplaria este de lemn realizata in tehnici traditionale fiind vopsita cu vopsea naturala de culoare alba, iar tamplaria ferestrelor de pe fatada de nord ramanand nevopsite.

Intrarea principala se face de pe o prispa generoasa care deserveste ca loc de luat masa pe timpul verii.

Acoperisul este conform caselor traditionale, avand pantele de 60 respectiv 70 de grade.

Parterul are un partiu dechis facand usoara trecera dintr-o camera in alta si permite o comunicare mai directa intre membrii familiei. În cazul in care se doreste, bucataria se poate inchide. Casa are o suprafata totala construita de 150 mp,deservind unei familii cu 1,2 copii.

Retragerea de la limita proprietatii dinspre strada este de 6 metri iar dinspre vecinul din dreapta de un metru.

Gospodaria are in incinta sa o poarta, o fantana, un foisor si o anexa care deserveste si ca pergola pentru parcarea autovehiculelor.

Toate elementele componente ale acestei case respecta regula caselor traditionale integrand-o astfel in peisajul specific zonei, avand insa si cateva accente modern, dandu-i astfel un caracter individual.

Link-uri rapide

Informaţii utile

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

CBC Parliament – Parlamentul Cooperării Transfrontaliere

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.