Districtul Panevėžys (Lituania)

Semnarea oficială a Înțelegerii de cooperare între județul Maramureș și două unități administrative din Lituania - orașul Panevėžys și districtul Panevėžys a avut loc în data de 12 martie 2015, la Panevėžys, în prezența Ambasadorului României în Lituania, care a accentuat importanța de a dezvolta colaborarea prin acțiuni concrete care să dea substanță parteneriatului.
Districtul Panevėžys este una cele 60 unități administrative de tip municipalitate din Lituania. Districtul Panevėžys se întinde pe 2.178 km2 (27,8% din suprafața Lituaniei) și are peste 42.000 locuitori, reprezentând 15,1% din populația Lituaniei.

Centrul administrativ al districtului este orașul Panevėžys, însă acesta nu se află pe teritoriul districtului Panevėžys, ci constituie o structură administrativă separată, tot de tip municipalitate. Orașul Panevėžys este situat la circa 150 km de centre baltice importante, precum Vilnius (capitala Lituaniei), Kaunas (oraș din Lituania) sau Riga (capitala Letoniei). Distanța față de cel mai apropiat port al Lituaniei - Klaipėda este de 250 km.
Din districtul Panevėžys fac parte orașul Ramygala și opt localități mai mici. Locația geografică a districtului este favorabilă, districtul fiind traversat de drumuri și autostrăzi importante: Šiauliai–Panevėžys–Vilnius, Riga–Kaunas–Warsaw, Daugavpils–Panevėžys–Kaunas. În district se poate ajunge și pe calea ferată, atât dinspre Est, cât și dinspre Vest. Câmpiile domină peisajul districtului Panevėžys, iar atracțiile naturale cele mai importante sunt parcul regional Krekenava, rezervația botanică Žalioji giria, râurile Lėvuo și Nevėžis, și mai multe lacuri.

În ceea ce privește structura economică, sectorul agricol este cel mai dezvoltat în districtul Panevėžys, principalele activități agricole fiind cultivarea cerealelor și a rapiței. În prezent, atenția se îndreaptă și către activități alternative, precum: agricultura ecologică, producerea de biocombustibili și bio-energie, servicii de agrement și turism rural. Industria districtului se axează pe prelucrarea de produse din lemn, mobilă, produse din carne și panificație, precum și pe prelucrarea produselor agricole.

Website-ul Municipalității Districtului Panevėžys: http://www.panrs.lt

RELAȚII DE COOPERARE ÎNTRE JUDEȚUL MARAMUREȘ ȘI ORAȘUL PANEVĖŽYS ȘI DISTRICTUL PANEVĖŽYS

Semnarea acordului de cooperare

Semnarea oficială a Înțelegerii de cooperare între județul Maramureș și două unități administrative din Lituania - orașul Panevėžys și districtul Panevėžys a avut loc în data de 12 martie 2015, la Panevėžys, în prezența Ambasadorului României în Lituania, care a accentuat importanța de a dezvolta colaborarea prin acțiuni concrete care să dea substanță parteneriatului.

Realizarea acestei înfrățiri s-a datorat demersurilor Ambasadei României în Lituania de a sprijini încheierea de acorduri de colaborare și înfrățire între autorități locale din Lituania și România, demersuri care au condus la organizarea a două vizite preliminare de cunoaștere reciprocă, efectuate în luna aprilie 2014, în Panevėžys și în luna septembrie 2014, în Maramureș.
Un pas important spre înfrățirea dintre Maramureș și cele două municipalități din Lituania l-a constituit prima vizită oficială în județul Maramureș a reprezentanților districtului Panevėžys și orașului Panevėžys, care a avut loc în 17 septembrie 2014, ocazie cu care a fost semnată o declarație de intenție privind viitoarea colaborare. Opt reprezentanți ai celor două municipalități lituaniene au luat parte la întâlnirea de lucru organizată în Baia Mare, de Consiliul Județean Maramureș, pentru o discuție preliminară privind realizarea înfrățirii. Vizita oficialilor lituanieni a avut loc după ce, în aprilie 2014, o delegație din cadrul Consiliului Județean Maramureș a vizitat pentru prima dată, Lituania.

Activități derulate în cadrul parteneriatului

1-20 Iunie 2020 - Participarea unor tineri dansatori de la Ansamblul Folcloric Național Transilvania la Concursul-festival internațional online ”Dance virus-2020”, organizat Centrul cultural Ramygala al districtului Panevėžys împreună cu municipalitatea districtului Panevėžys din Lituania, reprezentând o inițiativă de actualitate, menită să atenueze problemele de adaptare socială cauzate de COVID-19, prin stimularea tinerilor talentați să pună în aplicare idei creative prin limbajul dansului. Dansatorii din Maramureș au obținut premiul de popularitate în mediul on-line, premiul II și premiul III.
O delegație oficială a districtului Panevėžys împreună cu Ansamblul folcloric ”Toți Împreună” au participat la ediția a XI-a a evenimentului ”Crăciun în Maramureș”, între 20-22 decembrie 2019.
Reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș au luat parte, în perioada 5-7 iulie 2019, la manifestările organizate în districtul Panevėžys, cu prilejul Zilei Statalității, sărbătorită în fiecare an în Lituania, în data de 6 iulie.
O delegație din orașul Panevėžys împreună cu Grupul de tineri Siaustinis, precum și o delegație din districtul Panevėžys împreună cu Ansamblul Folcloric Virsnia au participat la a V-a ediție a ”Zilelor Maramureșului – Haida, hai în Maramureș”, între 17-19 mai 2019.
Delegația Maramureșului a participat, în perioada 5-7 iulie 2018, la o serie de evenimente culturale și tradiționale organizate în districtul Panevėžys, pentru a celebra 765 de ani de la încoronarea unicului rege al Lituaniei, Mindaugas, sărbătoare națională cunoscută și sub numele de Ziua Statalității.
Reprezentanți ai celor două entități înfrățite din Lituania au luat parte la "Zilele Maramureșului - Haida, hai în Maramureș" ediția a IV-a, în perioada 8-15 mai 2018.
O delegație a județului Maramureș a participat în Panevėžys, la celebrarea centenarului independenței Lituaniei, între 10-12 martie 2018. La 16 februarie 1918, a fost semnat Actul de Independență al Lituaniei prin care s-a restabilit statul independent, bazat pe principii democratice. În data de 11 martie 1990, a avut loc restaurarea statului independent Lituania, după desprinderea din fosta URSS.
Delegația Consiliului Județean Maramureș a vizitat districtul și municipalitatea Panevėžys, cu prilejul evenimentelor culturale dedicate aniversării municipalității, în perioada 8-11 septembrie 2016.
• Reprezentanți ai județului Maramureș au vizitat districtul Panevėžys, în perioada 10-13 septembrie 2015, cu ocazia festivalului "Recolta 2015" și au vizitat mai multe obiective din domeniul agicol, social și educativ din cadrul districtului Panevėžys.
Delegația districtului Panevėžys a participat la prima ediție a evenimentului anual ”Zilele Maramureșului”, în luna mai 2015.
În perioada 9-14 martie 2015, o delegație oficială a Consiliului Județean Maramureș a vizitat orașul și districtul Panevėžys, în vederea semnării Înțelegerii de cooperare dintre județul Maramureș și cele două entități administrative din Lituania. Cu această ocazie, reprezentanții județului Maramureș au vizitat Sistemul de management al deșeurilor care deservește atât districtul cât și orașul Panevezys și au avut o întâlnire la Camera de Comerț și Industrie Panevezys.
Reprezentanți ai districtului Panevėžys și orașului Panevėžys au fost prezenți la Consiliul Județean Maramureș, între 16-18 septembrie 2014, pentru o discuție preliminară privind înfrățirea dintre județul Maramureș și cele două unități administrative din Lituania. Cu această ocazie a avut loc o întâlnire intre reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Panevezys și ai Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, discutându-se posibile colaborării în viitor. De asemenea, vizita a avut și o componentă culturală, oaspeții vizitând mai multe muzee din Baia Mare și Sighetu Marmației.
Prima întâlnire preliminară în vederea înfrățirii dintre județul Maramureș și cele două unități administrative din Lituania a avut loc între 23-26 aprilie 2014, cu prilejul vizitei la Panevėžys, a delegației Consiliului Județean Maramureș, ocazie cu care au fost prezentate, în cadrul unei ședințe festive, principalele caracteristici, potențialul economic și oportunități de dezvoltare ale județului Maramureș și au fost vizitate mai multe obiective industriale și culturale din orașul și districtul Panevezys.

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.