Oraşul Panevėžys (Lituania)

Semnarea oficială a Înțelegerii de cooperare între județul Maramureș și două unități administrative din Lituania - orașul Panevėžys și districtul Panevėžys a avut loc în data de 12 martie 2015, la Panevėžys, în prezența Ambasadorului României în Lituania, care a accentuat importanța de a dezvolta colaborarea prin acțiuni concrete care să dea substanță parteneriatului.
Al cincilea oraș ca mărime din Lituania, capitala Regiunii Etnografice Aukštaitija, al șaptelea oraș ca mărime din zona Baltică și cel mai verde oraș al Lituaniei. Puteți ghici cu ușurință: acesta este Panevėžys.

Ca structură administrativă, orașul Panevėžys este el însuși o municipalitate (Municipalitatea Orașului Panevėžys).

Orașul Panevėžys ocupă 50 km2 cu peste 100.000 locuitori și se află pe malurile râului Nevėžis, al șaselea râu ca lungime din Lituania, numele orașului fiind dat după numele râului: Panevėžys înseamnă „de-a lungul Nevėžis-ului”.

Piatra de temelie în istoria orașului Panevėžys a fost pusă de Marele Duce al Lituaniei și rege al Poloniei, Alexandru I, în anul 1503. În anul 2003, a fost celebrată a 500-a aniversare a orașului.

Panevėžys este situat în mijlocul Lituaniei, la jumătatea distanței dintre două capitale baltice – Vilnius, capitala Lituaniei (130 km) și Riga, capitala Letoniei (150 km). Panevėžys are o poziție geografică favorabilă, având acces la căi de comunicație importante, care fac legătura cu țările Europei.

Orașul Panevėžys este membru al Uniunii Orașelor Baltice și are relații de cooperare cu 12 orașe și regiuni din străinătate: Lünen (Germania), Goes (Țările de Jos), Kalmar (Suedia), Lublin (Polonia), Kolding (Danemarca), Mytishi și Kaliningrad (Rusia), Gabrovo (Bulgaria), Rakvere (Estonia), Daugavpils (Letonia), Vinnytsia (Ucraina) și Județul Maramureș (Romania).
Panevėžys are reputația de a fi un oraș curat, confortabil și verde. De asemenea, Panevėžys este bine cunoscut pentru producția sa industrială: cabluri, lenjerie, produse din sticlă decorativă, precum și pentru berea locală Kalanapilis.

Autoritățile municipale se remarcă printr-o atitudine favorabilă față de investitori și încurajează cooperarea cu structuri de afaceri private care contribuie la dezvoltarea orașului. Una dintre cele mai importante inițiative locale este proiectul Zona Liberă Panevėžys, cofinanțat de Uniunea Europeană.

La începutul lunii septembrie, în fiecare an, orașul și rezidenții săi sărbătoresc Zilele Orașului Panevėžys. În această perioadă, oaspeții pot vizita clădiri emblematice pentru istoria orașului, pot încerca meșteșuguri străvechi, pot admira împrejurimile și pot fi parte a festivalurilor tradiționale și ale proiectelor artistice care au loc pe străzile istorice ale orașului Panevėžys.

Website-ul Municipalității Orașului Panevėžys: https://www.panevezys.lt/en/welcome.html

RELAȚII DE COOPERARE ÎNTRE JUDEȚUL MARAMUREȘ ȘI ORAȘUL PANEVĖŽYS ȘI DISTRICTUL PANEVĖŽYS

Semnarea acordului de cooperare

Semnarea oficială a Înțelegerii de cooperare între județul Maramureș și două unități administrative din Lituania - orașul Panevėžys și districtul Panevėžys a avut loc în data de 12 martie 2015, la Panevėžys, în prezența Ambasadorului României în Lituania, care a accentuat importanța de a dezvolta colaborarea prin acțiuni concrete care să dea substanță parteneriatului.

Realizarea acestei înfrățiri s-a datorat demersurilor Ambasadei României în Lituania de a sprijini încheierea de acorduri de colaborare și înfrățire între autorități locale din Lituania și România, demersuri care au condus la organizarea a două vizite preliminare de cunoaștere reciprocă, efectuate în luna aprilie 2014, în Panevėžys și în luna septembrie 2014, în Maramureș.
Un pas important spre înfrățirea dintre Maramureș și cele două municipalități din Lituania l-a constituit prima vizită oficială în județul Maramureș a reprezentanților districtului Panevėžys și orașului Panevėžys, care a avut loc în 17 septembrie 2014, ocazie cu care a fost semnată o declarație de intenție privind viitoarea colaborare. Opt reprezentanți ai celor două municipalități lituaniene au luat parte la întâlnirea de lucru organizată în Baia Mare, de Consiliul Județean Maramureș, pentru o discuție preliminară privind realizarea înfrățirii. Vizita oficialilor lituanieni a avut loc după ce, în aprilie 2014, o delegație din cadrul Consiliului Județean Maramureș a vizitat pentru prima dată, Lituania.

Activități derulate în cadrul parteneriatului

O delegație din orașul Panevėžys împreună cu Grupul de tineri Siaustinis, precum și o delegație din districtul Panevėžys împreună cu Ansamblul Folcloric Virsnia au participat la a V-a ediție a ”Zilelor Maramureșului – Haida, hai în Maramureș”, între 17-19 mai 2019.
Reprezentanți ai celor două entități înfrățite din Lituania au luat parte la "Zilele Maramureșului - Haida, hai în Maramureș" ediția a IV-a, în perioada 8-15 mai 2018.
O delegație a județului Maramureș a participat în Panevėžys, la celebrarea centenarului independenței Lituaniei, între 10-12 martie 2018. La 16 februarie 1918, a fost semnat Actul de Independență al Lituaniei prin care s-a restabilit statul independent, bazat pe principii democratice. În data de 11 martie 1990, a avut loc restaurarea statului independent Lituania, după desprinderea din fosta URSS.
Reprezentanții județului Maramureș au participat la Zilele Orașului Panevėžys, în perioada 7-10 septembrie 2017.
Delegația Consiliului Județean Maramureș a vizitat districtul și municipalitatea Panevėžys, cu prilejul evenimentelor culturale dedicate aniversării municipalității, în perioada 8-11 septembrie 2016.
O delegație a municipalității Panevėžys s-a aflat în vizită în Maramureș, între 28-30 octombrie 2015, cu scopul identificării unor oportunități de colaborare în domeniile economic și cultural. Din delegație au făcut parte și reprezentanți ai Camerei de Comerț și Industrie Panevezys, care cu această ocazie au avut întâlniri la Camera de Comerț și Industrie Maramureș și au efectuat vizite la 2 companii private din domeniul alimentar și din domeniul epurării și tratării apelor.
În perioada 9-14 martie 2015, o delegație oficială a Consiliului Județean Maramureș a vizitat orașul și districtul Panevėžys, în vederea semnării Înțelegerii de cooperare dintre județul Maramureș și cele două entități administrative din Lituania. Cu această ocazie, reprezentanții județului Maramureș au vizitat Sistemul de management al deșeurilor care deservește atât districtul cât și orașul Panevezys și au avut o întâlnire la Camera de Comerț și Industrie Panevezys.
Reprezentanți ai districtului Panevėžys și orașului Panevėžys au fost prezenți la Consiliul Județean Maramureș, între 16-18 septembrie 2014, pentru o discuție preliminară privind înfrățirea dintre județul Maramureș și cele două unități administrative din Lituania. Cu această ocazie, a avut loc o întâlnire între reprezentanții Camerei de Comerț și Industrie Panevezys și ai Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, discutându-se posibile colaborări în viitor. De asemenea, vizita a avut și o componentă culturală, oaspeții vizitând mai multe muzee din Baia Mare și Sighetu Marmației.
Prima întâlnire preliminară în vederea înfrățirii dintre județul Maramureș și cele două unități administrative din Lituania a avut loc între 23-26 aprilie 2014, cu prilejul vizitei la Panevėžys, a delegației Consiliului Județean Maramureș, ocazie cu care au fost prezentate, în cadrul unei ședințe festive, principalele caracteristici, potențialul economic și oportunități de dezvoltare ale județului Maramureș și au fost vizitate mai multe obiective industriale și culturale din orașul și districtul Panevezys.

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.