Regiunea Transcarpatia (Ucraina)

Colaborarea dintre județul Maramureș și regiunea Transcarpatia are o istorie îndelungată, o declarație de intenție de colaborare fiind semnată la data de 19 decembrie 2007. Cooperarea a continuat prin implementarea în parteneriat a numeroase proiecte finanțate prin programul de cooperare transfrontalieră, iar în data de 12 mai 2018, cu ocazia celei de-a IV ediții a Zilei Bunei Vecinătăți la Sighetu Marmației, a fost semnat acordul de înfrățire.
Regiunea (oblastul) Transcarpatia sau Zakarpattia este localizată în sud vestul Ucrainei, fiind singura structură administrativă din Ucraina ce se învecinează cu 4 țări: Polonia, Slovacia, Ungaria și România. 80% din suprafața regiunii este muntoasă, însă regiunea cuprinde și o parte de șes în apropierea albiei Tisei.
Pe teritoriul regiunii, respectiv, în districtul Rahiv, se regăsește punctul ce marchează centrul geografic al Europei.

Cu o populație estimată de 1,259,158 de locuitori, Transcarpatia este divizată în 13 districte (raioane) și 5 municipalități de importanță regională, cu centrul administrativ în orașul Ujhorod.

Regiunea Transcarpatia constă, în cea mai mare parte, din munți și dealuri acoperite cu păduri de foioase și conifere, precum și pajiști alpine. Munții acoperă aproximativ 80% din suprafața oblastului și traversează de la nord-est la sud-est. Pădurile de fag din Carpați, din care o parte sunt situate în Regiunea Transcarpatia, au fost recunoscute ca patrimoniul mondial al UNESCO în 2007.

Regiunea Transcarpatia include patru regiuni geografico-istorice neoficiale (județe): Ung, Bereg, Ugocsa și Maramureșul de Nord.

Mai multe detalii se pot găsi pe adresa: https://carpathia.gov.ua

RELAȚII DE COOPERARE ÎNTRE JUDEȚUL MARAMUREȘ ȘI REGIUNEA TRANSCARPATIA

Semnarea acordului de cooperare și înfrățire dintre județul Maramureș și regiunea Transcarpatia

Colaborarea dintre județul Maramureș și regiunea Transcarpatia are o istorie îndelungată, o declarație de intenție de colaborare fiind semnată la data de 19 decembrie 2007.

Cooperarea a continuat prin implementarea în parteneriat a numeroase proiecte finanțate prin programul de cooperare transfrontalieră, iar în data de 12 mai 2018, cu ocazia celei de-a IV ediții a Zilei Bunei Vecinătăți la Sighetu Marmației, a fost semnat acordul de înfrățire.

Activități derulate în cadrul parteneriatului

Delegații oficiale din regiunea ucraineană înfrățită au participat la evenimentele cu tradiție organizate de instituția noastră, respectiv între 20-22 decembrie 2019, la ediția a XI-a a evenimentului ”Crăciun în Maramureș”, unde oaspeții ucraineni din cadrul Administrației de Stat și Consiliului Regional Transcarpatia au participat alături de grupul folcloric Ujanka, care a încântat publicul spectator cu tradițiile de iarnă din regiune.
În perioada 17-19 mai 2019, reprezentanți ai Administrației de Stat și ai Consiliului Regional Transcarpatia, împreună cu reprezentanți ai comunităților din apropierea graniței cu România unde trăiește o minoritate importantă de români, au participat la cea de a V-a ediție a ”Zilelor Maramureșului – Haida, hai în Maramureș”. În cadrul acestor manifestări, delegația regiunii înfrățite a stabilit întâlniri și la nivelul autorităților locale cu o importantă minoritate ucraineană.
În perioada 20 - 21 martie 2019, reprezentanți ai Maramureșului au participat la Nyzhnje Solotvyno, la întâlnirea reprezentanților Comitetului Comun de Monitorizare a programului de Cooperare Transfrontalieră ENI 2014-2020 și la Conferința de închidere a Programului de Cooperare Transfrontalieră ENPI 2007-2013, unde au prezentat 2 proiecte de succes: Pl@NETour – Crearea unui produs de turism științific şi infrastructura pentru o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului științific şi SEED Center - Centru educaţional demonstrativ pentru energie durabilă.
În perioada 10-13 ianuarie 2019, o delegație a județului Maramureș a onorat invitația guvernatorului Regiunii Transcarpatia din Ucraina, de a participa la a doua ediție a Festivalului ”Vasylya”, eveniment dedicat atât promovării obiceiurilor și produselor tradiționale, cât și sărbătorii Sfântului Vasile.
La invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, în 20 februarie 2018, o delegaţie din regiunea Transcarpatia a vizitat judeţul Maramureş, pentru a analiza posibilitatea pregătirii unor proiecte comune care să fie depuse spre finanţare în cadrul programului ENI de cooperare transfrontalieră Romania - Ucraina 2014-2020.
Cu ocazia inaugurării Centrului de vizitare din Crasna Vișeului, realizat în cadrul proiectului Ecotur, în luna mai 2010 a fost invitată în Maramureș, o delegație din partea departamentului pentru managementul apelor din Transcarpatia şi a Rezervaţiei Biosferei Carpatice Rahiv, în cadrul unei vizite de studiu cu scopul de a cunoaște specificul ariilor protejate din judeţul nostru.
Semnarea în cursul anului 2009, a acordului de colaborare între instituția noastră, reprezentanții unei televiziuni locale și regionale din județul nostru și compania de stat de televiziune și radiodifuziune Transcarpatia.
În octombrie 2008, în cadrul unei reuniuni organizate în cadrul Euroregiunii Carpatice, a avut loc întâlnirea dintre conducerile Consiliului Judeţean Maramureş şi Administraţiei Regionale de Stat Transcarpatia. De altfel, județul nostru este un membru activ în Euroregiunea Carpatică, alături de regiunile ucrainene înfrățite, având numeroase inițiative comune concretizate în inițiative și proiecte comune.
Colaborarea s-a materializat prin întâlniri între reprezentanții celor două administrații locale, în cadrul următoarelor proiecte finanțate prin Programul de colaborare transfrontalieră ENPI HU-SK- RO-UA:
  • CBC Parliament – Parlamentul colaborării Transfrontaliere - realizarea instrumentelor de tehnologia comunicării şi informaţiilor pentru crearea unui forum în regiunea de graniţă Slovacia-România-Ungaria-Ucraina;
  • European Exchange School - platformă de cooperare durabilă între instituții educaţionale în regiunile de graniţă Slovacia-România-Ungaria-Ucraina, implementat de Agenţia de Management Energetic Maramureș (AMEMM), în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş;
  • Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră;
  • Centrul Demonstrativ de Educație în domeniul Energiei Centrul EDED, proiect implementat în parteneriat cu Agenţia de Management Energetic Maramureș (AMEMM);
  • pl@NETour – Crearea unui produs de turism ştiinţific şi a infrastructurii pentru o reţea transfrontalieră de turism ştiinţific în Maramureş şi Transcarpatia.
Anterior, regiunile înfrățite au pus bazele unor parteneriate durabile în cadrul diferitelor proiecte derulate sub umbrela programului de finanțare Phare CBC:
  • NEURON - Reţea de integrare, coordonare şi monitorizare a strategiilor de dezvoltare locală din regiunea de graniţă Maramureş-Zakarpatia-Ivano Frankivsk;
  • Turism Transcarpatic - Reţea pentru promovarea turismului în judeţul Maramureş, regiunile Zakarpatia şi Ivano Frankivsk;
  • GRANITA MM – Dezvoltarea şi managementul infrastructurii de frontieră care are ca obiectiv general ”creşterea gradului de accesibilitate în zona transfrontalieră prin dezvoltarea şi managementul infrastructurii de graniţă din regiunea Maramureş-Zakarpatia”;
  • MAGIC - Instrumente de comunicare şi management în domeniul dezvoltării socio-economice în regiunea de graniţă;
  • ECOTUR – Turism în zona transcarpatică.

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.