Voievodatul Podkarpackie (Republica Polonă)

Semnarea oficială a Acordului de cooperare între județul Maramureș și Voievodatul Podkarpackie din Republica Polonă, a avut loc în data de 2 septembrie 2019, la Baia Mare, în holul Palatului Administrativ, de către președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea și Wladyslaw Ortyl, mareșalul Voievodatului Podkarpackie, în prezența unor oficialități și invitați din cele două regiuni.
Voievodatul Podkarpackie este o poartă de intrare în Uniunea Europeană, având o economie modernă, un mediu natural nepoluat, bogăție culturală și nenumărate oportunități. Aici, tehnologiile inovatoare din industria aerospațială, informațională și auto merg mână în mână cu timpul liber, aventurile montane, multiculturalitatea și creativitatea. Aeroportul internațional, intersecția frontierelor UE, autostrada est-vest, arealele destinate investițiilor și resursa umană de tineri bine educați sunt motivele pentru care companiile de talie mondială aleg să-și deschisă afacerile în Podkarpackie.

Și după muncă? Orice e la îndemână! De la atmosfera cafenelelor urbane, a pub-urilor, a teatrelor și concertelor, până la activitățile de recreere terestre, pe apă și în aer, în mijlocul faunei sălbatice, a peisajelor carpatine și a legendelor Bieszczady și Beskid Niski. Și pe deasupra poți absorbi cultura, arhitectura și arta de la graniță și ai timp și loc pentru petrecerea timpului liber și activități creative.
Situată în sud-estul Poloniei, Regiunea Podkarpackie cuprinde o suprafață de 18.000 km2 și are o populație de peste 2 milioane de locuitori. Vecinii săi includ Slovacia în sud și Ucraina în est - la granița externă a Uniunii Europene. Aceasta este, de asemenea, intersecția rutelor comerciale ale Europei Centrale. Autostrada care leagă Europa de Vest și de Est, Via Carpathia proiectată pentru a conecta Nordul și Sudul în viitor, precum și aeroportul modern cu terminale internaționale de pasageri și marfă sunt motivele pentru care numeroase companii de producție, comerț și logistică și-au stabilit aici centrele de operațiuni. Rzeszów, capitala regiunii, cu o populație de aproape 200.000 de locuitori este un oraș vibrant, tineresc și modern, una dintre aglomerările urbane din Polonia cu cea mai rapidă creștere. Orașul este de asemenea cunoscut ca și „Aviation Valley - Valea Aviației”.

Industria aerospațială, informațională și auto, precum și calitatea vieții sunt patru specializări inteligente ale Voievodatului Podkarpackie; ele determină direcțiile de creștere economică a regiunii. Agricultura curată și ecologică, mâncarea tradițională sănătoasă și o multitudine de bogății naturale și culturale, precum și atracții turistice contribuie la motivul pentru care Voievodatul Podkarpackie este o zonă excelentă de locuit.

Mai multe informații despre Voievodatul Podkarpackie regăsiți aici: https://www.podkarpackie.pl

RELAȚII DE COOPERARE ÎNTRE JUDEȚUL MARAMUREȘ ȘI VOIEVODATUL PODKARPACKIE

Semnarea acordului de cooperare și înfrățire

Semnarea oficială a Acordului de cooperare între județul Maramureș și Voievodatul Podkarpackie din Republica Polonă, a avut loc în data de 2 septembrie 2019, la Baia Mare, în holul Palatului Administrativ, de către președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea și Wladyslaw Ortyl, mareșalul Voievodatului Podkarpackie, în prezența unor oficialități și invitați din cele două regiuni.

La ceremonia oficială a participat și Magdalena Szuber-Zasacka, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Republicii Polone la București.

Activități derulate în cadrul parteneriatului

În intervalul 4-5 februarie 2020 s-a desfășurat în Polonia, la Jasionka, a IV-a ediție a Târgului Estic, în paralel cu a XIII-a ediție a Forumului Economic "UE - Ucraina". La invitația președintelui Institutului pentru Studii Estice, Zygmund Berdichowsky și în baza acordului de cooperare semnat în luna septembrie 2019 cu Voievodatul Podkarpackie, Județul Maramureș a participat la evenimente cu un stand de prezentare și promovare, pus la dispoziție gratuit de organizatori. Delegația maramureșeană a participat cu două prezentări la Forumul Economic "UE-Ucraina" în cadrul panelurilor "Mediul - Patrimoniul - Societatea: o șansă pentru macro-regiunea carpatică" și "Turismul ca instrument puternic de dezvoltare economică".
Totodată, standul Județului Maramureș a reprezentat atracția Târgului Estic, fiind vizitat de mulți participanți, dar și de Mareșalul Voievodatului Podkarpackie, Wladyslaw Ortyl și președintele Institutului pentru Studii Estice, Zygmund Berdichowsky, care s-au arătat extrem de interesați de noutățile și atracțiile din județul nostru.
În perioada 1-2 septembrie 2019, a avut loc vizita oficială în Maramureș a delegației voievodatului Podkarpackie în vederea semnării oficiale a acordului de colaborare și înfrățire. Cu această ocazie, au avut loc vizite la mai multe obiective economice din Maramureș: Aeroportul Internațional Maramureș, ATP Tech Center Baia Mare, societatea cu capital polonez Blacho Trapez din Baia Mare și Universal Alloy Corporation din Dumbrăvița. Cei doi înalți oficiali s-au declarat mulțumiți de obiectivele atinse cu această ocazie, și-au reafirmat sprijinul reciproc în promovarea activităților comune a celor două regiuni.
În cadrul celei de-a V-a ediții a ”Zilelor Maramureșului - Haida, hai în Maramureș” care a avut loc în perioada 17-19 mai 2019, județul Maramureș a fost vizitat de o delegație oficială a Voievodatului Podkarpackie. Kamila Piech, președintele Comitetului de Dezvoltare Regională a Voievodatului Podkarpackie, Adam Tomasz Drozd, membru în cadrul aceleași comisii și Katarzyna Gieron, consilier în cadrul Biroului Relații Internaționale au transmis mesajul de felicitare al președintelui Voievodatului cu ocazia ”Zilelor Maramureșului - Haida, hai în Maramureș” și s-au alăturat tuturor manifestărilor organizate cu acest prilej. În finalul vizitei, delegații polonezi s-au arătat încântați de tradițiile și obiceiurile întâlnite în Maramureș și au promis că vor transmite prietenilor lor toate experiențele pozitive prin care au trecut.
În perioada 14-15 martie 2019, cu ocazia celei de-a VIII-a ediții a Summitului Regiunilor și Orașelor, care a avut loc la București, eveniment co-organizat de Comitetul European al Regiunilor (adunarea UE a politicienilor locali și regionali aleși), Președinția Consiliului UE deținută de România și principalele asociații ale autorităților locale și regionale din regiune, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea s-a reîntâlnit cu Mareșalul Voievodatului Podkarpackie, Wladyslaw Ortyl, pentru a discuta stadiul privind înfrățirea și înțelegerea de cooperare ce se dorește a fi încheiată între cele două părți. Totodată, s-au discutat teme actuale privind modul de cooperare a regiunilor pentru dezvoltare economică locală.
În perioada 24-25 ianuarie 2019, o delegație a Consiliului Județean Maramureș condusă de președintele Gabriel Valer Zetea a participat în orașul Rzeszow, la a XII-a ediție a Forumului Economic Europa-Ucraina, în organizarea Institutului pentru Studii Estice din Varșovia și a regiunii Podkarpackie (Polonia).

În cadrul Forumului a fost prezentat Județul Maramureș la masa rotundă cu tema “Turismul și dezvoltarea economică a orașelor și regiunilor” la secțiunea „Societatea și Reformele”. Cu aceeași ocazie, Gabriel Valer Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș și Florentin Tuș, președintele Camerei de Comerț și Industrie Maramureș s-au întâlnit, în cadrul Forumului Economic din Polonia cu Mieczyslaw Lagowski, președintele Camerei de Comerț și Industrie din Rzeszow. Cei trei oficiali au discutat despre noi oportunități de dezvoltare economică locală ce pot fi identificate în fiecare regiune, precum și modul în care pot fi inițiate și întărite noi relații economice între agenții economici. Tot cu această ocazie, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea a înmânat mareșalului Voievodatului Podkarpackie, Wladyslaw Ortyl, scrisoarea de propunere pentru realizarea unei înfrățiri între cele două regiuni și deschiderea negocierilor pentru semnarea unui acord de cooperare.

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.