Numărul 262 al revistei de cultură "Nord Literar" își așteaptă cititorii

04 Aprilie 2025 60
A ieșit de sub tipar numărul pe martie al revistei de cultură „Nord Literar”. Cu un cuprins variat, cu nume și cu autori cunoscuți, dar și cu noi colaboratori, revista își așteaptă cititorii.

O caldă mărturisire despre prima întâlnire cu scrisul și cu cititul, despre crezul că literatura este „o urmă pe care o poți lăsa” propune Irina Petraș în „Confesiunile” sale.
Ion Papuc conturează profilul unui preot-cărturar: Simion Mesaroș.

Gheorghe Glodeanu continuă seria cronicilor dedicate diarismului românesc, de data acesta cu volumul lui Radu Vancu, „Boala & războiul”.

Delia Muntean zăbovește asupra volumului de versuri „Murmur dincolo de tăcere” al lui Eugen D. Popin, o carte „a tăcerii împrăștiate”.

Biografia lui Brâncuși rămâne în continuare un teritoriu de investigație, iar asupra cărții Claudiei Motea, „Brâncuși, mon amour” se oprește Daniela Sitar-Tăut.

Pagina „Orfeu” cuprinde versuri inedite dintr-un volum în pregătire al lui Vasile Igna, precum și parodia lui Lucian Perța.

Partea a doua a eseului „Un pretendent valah la curțile Europei”, semnat de Ovidiu Pecican este publicat la pagina „Avalon”.

Gheorghe Pârja continuă seria materialelor dedicate scriitorilor din Cernăuți, de data acesta cu Ilie T. Zegrea. Tot el aduce un omagiu poetului-erou Ion Șugariu.

A fost o lună extrem de bogată în evenimente culturale, iar acest lucru se poate vedea din pagina „Actualitatea culturală” a Danei Buzura-Gagniuc.

Un material inedit propune Doina Uricariu, pornind de la „Trei picturi de Vlad Ionescu din colecția Christinel și Mircea Eliade, azi în colecția doamnei Elisabeth Brunner”.

Numărul din martie al revistei cuprinde proză din creația Anei Ludușan și poezie de Cătălina Soare-Hull, Carol-Daniel Sabău și Doina Coman.

Elena Abrudan interpretează critic poezia din cel mai recent volum al poetului clujean Ion Cristofor.

Mircea Popa vorbește despre „Cafeneaua îngerilor” a lui Horia Bădescu, „un fel de rememorare subiectivă a unei culturi văzute prin «chipuri și icoane»”.

Constantin Cubleșan ne conturează un portret poetic al preotului-poet Gheorghe Pop.

Raluca Hășmășan vorbește despre volumul „Ni mă, ni” al lui Echim Vancea, „un incontestabil și vrednic locuitor al anotimpului poeziei”.

Romanul „Fata cu ochi de lună” al Dianei Dobrița Bîlea este prezentat de Ana Ardeleanu.

Un inedit portret al unuia dintre cei mai importanți actori ai momentului, Anthony Hopkins este realizat de Issabela Cotelin, în pagina dedicată cronicii cinematografice.

În acest număr, traduceri din lirica română în limba franceză sunt realizate de studenți ai Facultății de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, coordonați de profesoara Ioana Bud.

Poemul lunii aparține Rodicăi Dragomir, iar acest număr este ilustrat cu lucrări din creația lui Vasile Știru.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Tabără de excelență - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni, ediția 2024

Tabără de excelență în Maramureș - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.