Colaborări cu ambasadele

Mai multe inițiative au fost realizate de Consiliul Județean Maramureș în colaborare cu ambasadele României în străinătate sau cu ambasadele mai multor țări la București. Dintre acestea amintim:

Inițiativa Colţ de Maramureş la misiuni diplomatice ale României

Având în vedere faptul că anul acesta Ziua Națională a României 1 Decembrie 2021 va fi sărbătorită în contextul unor restricții pandemice, Consiliul Județean Maramureș a demarat proiectul ”Colț de Maramureș / Maramureș Corner” în cadrul unor misiuni diplomatice ale României în străinătate. ”Colțul de Maramureș” reprezintă o expoziție de obiecte de artizanat cu specific maramureșean, printre acestea numărându-se: cămeșă, ștergar, clop, năframă, zgărdane, traistă, blid, fus, poartă maramureșeană și biserică de lemn în miniatură, pecetar și nelipsita cocardă tricoloră.

Misiunile diplomatice ale României care au ales să se implice anul acesta în proiectul Consiliului Județean Maramureș prin prezentarea expoziției ”Colț de Maramureș” sunt cele din: Austria, Israel, Rusia, SUA, Ungaria, Regatul Unit al Marii Britanii.

Ziua Națională a României în Santander, Cantabria, Spania

Consiliul Județean Maramureș prin Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș celebrează Ziua Națională a României, precum și 140 de ani de relații diplomatice între România și Spania itinerând expoziția ”Maramureș: tradiții și povești”.

Parteneri ai acestui proiect de promovare a identității culturale maramureșene sunt Ambasada României în Regatul Spaniei, Consulatul General al României la Bilbao, în parteneriat cu Parlamentul din Cantabria și Consulatul Onorific al României la Santander.

Inaugurarea expoziției organizată în Palatul Parlamentului din Santander a fost în data de 1 Decembrie 2021 putând fi vizitată în perioada 1-10 decembrie 2021.

Inaugurarea expoziției "Maramureș: tradiții și povești" la Castillo Farro din Castro Urdiales, Cantabria, Regatul Spaniei

La vernisajul expoziției care a avut loc în 1 octombrie 2021 au fost prezenți: Marian Popescu, Consul general al României la Bilbao, Susana Herran Martin, primarul orașului Catro Urdiales, Sancho Mitchell de Diego, Consul Onorific al României la Santander, Mădălin Șelaru, preot al parohiei ortodoxe române din Castro Urdiales, Monica Mare, manager al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară și Anamaria Nagy, curatorul expoziției, precum și membrii ai comunității de români din Castro Urdiales.
Expoziția structurată pe două secțiuni, una fotografică și una etnografică, prezintând o imagine complexă a satului maramureșean, deosebit prin valorile și tradițiile autentice a fost deschisă în perioada 1-24 octombrie 2021.

Ambasada Indiei la București în colaborare cu Institutul Diplomatic Român a organizat a 57-a ediție a Zilei ITEC

La vernisajul expoziției care a avut loc în 1 octombrie 2021 au fost prezenți: Marian Popescu, Consul general al României la Bilbao, Susana Herran Martin, primarul orașului Catro Urdiales, Sancho Mitchell de Diego, Consul Onorific al României la Santander, Mădălin Șelaru, preot al parohiei ortodoxe române din Castro Urdiales, Monica Mare, manager al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară și Anamaria Nagy, curatorul expoziției, precum și membrii ai comunității de români din Castro Urdiales.

Expoziția structurată pe două secțiuni, una fotografică și una etnografică, prezintând o imagine complexă a satuluimaramureșean, deosebit prin valorile și tradițiile autentice a fost deschisă în perioada 1-24 octombrie 2021.

Întâlnire de lucru cu ambasadorul Slovaciei în România, E.S. Karol Mistrik, privind consolidarea relaţiilor bilaterale româno-slovace

Executivul Consiliului Județean Maramureș a primit în data de 9 iulie 2021 vizita unei delegații slovace compusă din Karol Mistrik – ambasador al Republicii Slovace la București, Adrian Miroslav Merka – președintele Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România și deputat în Parlamentul României și Miroslav Jabloncik – consul onorific al Republicii Slovace la Oradea.

Consiliul Județean Maramureș colaborează foarte bine cu parteneri din Slovacia în cadrul proiectului MOBI – Infrastructură modernă de graniță și, totodată, promovează inițierea Strategiei Macroregiunii pentru regiunile din Munții Carpați care este susținută printr-o rezoluție comună și de toate regiunile din Slovacia SK8. Dezvoltarea relațiilor de colaborare între Consiliul Județean Maramureș și regiuni din Republica Slovacă în domenii precum economie, cultură și turism, precum și consolidarea unui parteneriat în vederea promovării patrimoniului cultural, și anume elementele culturale comune între cele două regiuni, reprezintă un obiectiv important pentru Consiliul Județean Maramureș.

Expoziția "Maramureș: tradiții și povești" la sediul Institutului Cultural Român din Madrid

Cu ocazia celebrării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Spania, Ambasada României în Regatul Spaniei, în parteneriat cu Institutul Cultural Român de la Madrid, Consiliul Județean Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș a organizează expoziția ”Maramureș: tradiții și povești” la sediul Institutului Cultural Român din Madrid.

Expoziția este structurată în două secțiuni, una fotografică și una etnografică și reprezintă întreg universul rural al Maramureșului. În secțiunea etnografică a expoziției, alături de piese din patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, se regăsesc costume tradiționale din Colecția Lada de zestre a Ansamblului Folcloric Național ”Transilvania” și piese de port din colecții particulare.

Inaugurarea expoziției a avut loc în data de 5 iulie 2021 și va putea fi vizitata până în 5 august 2021.

Celebrarea a 100 de ani de relații militare internaționale româno-polone

Cu prilejul împlinirii a 100 de ani de relații militare internaționale româno-polone, a avut loc în data de 23 iunie 2021 o acțiune organizată la Monumentul Legionarilor Polonezi din Berbești, dedicată evenimentelor din 1914, când satele maramureșene, aflate sub ocupație rusă, au fost eliberate de legionarii polonezi. La eveniment au participat ambasadorul Poloniei în România, Excelența Sa, Maciej Lang, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, președintele Asociației ”Res Carpathica”, Jan Sklodowski, primarul comunei Giulești, Laurențiu Batin, prefectul Maramureșului, Vlad Duruș, personalități marcante din domeniul istoriei, culturii și efective armate polone și române.

Cu această ocazie a fost oficiată Sfânta Liturghie de către preoți ai Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și preoți militari polonezi, au fost depuse coroane de flori și au fost trase 3 salve de armă, pentru a omagia memoria celor 6 polonezi care au luptat pentru libertatea maramureșenilor. În cadrul evenimentului, ambasadorul Poloniei a fost decorat cu Distincția Culturală ”Nicolae Steinhardt” de către un reprezentant al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a avut o întâlnire de lucru cu ambasadorul Poloniei în România, Excelența sa Maciej Lang

În cadrul întâlnirii, care a avut loc în data de 22 iunie 2021 principalele teme dezbătute au fost relațiile de colaborare dintre Maramureș și Voievodatul Podkarpackie din Republica Polonă, regiune cu care județul Maramureș este înfrățit, relațiile bilaterale româno-polone, precum și strategia macro-regională pentru regiunea Munților Carpați. Totodată, atragerea de investitori polonezi în cadrul parcurilor industriale care vor fi realizate în Maramureș reprezintă noi oportunități de creștere economică și de dezvoltare a relațiilor de colaborare între România și Polonia.

Colaborare cu Ambasada României în Spania prin participarea Maramureşului la aniversarea a 140 de ani de relaţii diplomatice româno-spaniole

Președintele Ionel Bogdan, împreună cu o delegație de la Consiliul Județean Maramureș a participat în perioada 1-2 iunie 2021 la celebrarea a 140 de ani de diplomație româno-spaniole, oferind Institutului Cultural Român din Madrid o expoziție fotografică - “Maramureș: tradiții și povești”, realizată de Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale "Liviu Borlan", în care sunt prezentate bisericile de lemn din Maramureș, aflate în patrimoniul UNESCO. Expoziția “Maramureș: tradiții și povești” va avea și a doua parte în care vor fi expuse obiecte tradiționale maramureșene. Expoziția este oferită de Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și va putea fi vizitată în Madrid în perioada 5 iulie - 5 august.

Cu această ocazie delegația din Maramureș a vizitat Stația de Sortare din Colmenar Viejo și a purtat discuții pe tema managementului deșeurilor și modul în care spaniolii gestionează întreg procesul de selectare și compactare a deșeurilor.

O altă întâlnire importantă în agenda vizitei a fost cu Ignacio Vasquez Casavilla, primarul localității Torrejon de Ardoz, un oraș în care trăiește o comunitate importantă de români.

Vizita oficială a reprezentanților Ambasadei Ucrainei în România

Ionel Bogdan, președinte CJ Maramureș, împreună cu prefectul Vlad Duruș și subprefectul Enikö-Erzsébet Krizsanovszk, au primit în data de 26 martie 2021 vizita oficială a reprezentanților Ambasadei Ucrainei în România - însărcinatul cu afaceri, Paun Rohovei, și secretarii Amabsadei Ucrainei, Pavlo Nekrasov și Petro Stoian. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre consolidarea colaborării între România și Ucraina ce va avea un impact benefic asupra relațiilor economice, în dezvoltarea învățământului ucrainean în România, în dezvoltarea de proiecte culturale, precum și în protejarea minorităților ucrainene din România. Unul dintre obiectivele principale pentru dezvoltarea Maramureșului îl reprezintă realizarea podului peste Tisa. Acest proiect transfrontalier va facilita trecerea graniței, va aduce beneficii enorme în domeniul logisticii și implicit a comerțului.

Noi pași în dezvoltarea relațiilor economice între Statul Israel și Maramureș

În data de 2 februarie 2021, reprezentanții Misiunii Economice ai Ambasadei Israelului în România s-au întâlnit în sistem virtual online cu reprezentanții desemnați ai Consiliului Județean Maramureș și managerii spitalelor din subordine cu scopul de a identifica puncte comune de cooperare în domeniul medical. Au fost abordate aspectele de interes comun pentru cele două părți, cu accent pe cooperarea în domeniul medical. Discuțiile s-au axat pe identificarea modalităților în care expertiza companiilor israeliene poate fi utilizată în activitatea spitalelor din Maramureș, găsirea unor soluții pentru implementarea tele-medicinei, a interesului pentru dotare cu aparatură performantă specifică, schimburi de experiență (de tip „second-opinion”), digitalizare, protecția și securitatea datelor și informațiilor medicale ale pacienților. Reprezentanții Misiunii Economice ai Ambasadei Israelului în România au promis, în urma discuțiilor fructuoase, lansarea unui proiect de cercetare de tip “company-scouting” pentru a facilita contacte adecvate și pentru a prezenta oportunități de colaborare spitalelor din subordinea Consiliului Județean.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a discutat cu ambasadorul Israelului în România despre oportunități de investiții în Maramureș

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, s-a întâlnit în data de 26 octombrie 2020 cu ambasadorul Israelului în România, David Saranga, aflat în vizită în județul Maramureș pentru inițierea unor discuții cu administrația județeană în vederea identificării unor oportunități de colaborare în viitor.
Discuțiile au avut loc pe Valea Vaserului, un loc unic prin frumusețea sa, ce poate deveni un punct de atracție pentru turiștii israelieni. Cooperarea în domeniul turismului, al sănătății și tehnologiei între Israel și administrația județeană maramureșeană au fost printre temele principale ale discuției dintre președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, și ambasadorul David Saranga.

Istoria comunităților evreiești din Maramureș din zona Sighetu Marmației și Vișeu de Sus, a fost de asemenea un subiect important, în acest context fiind vizitată și Casa Memorială Elefant din Vișeu de Sus.

Președintele Consiliului Județean Maramureș a transmis semnale de deschidere spre investitorii israelieni, încurajându-i să vină în Maramureș și să descopere oportunitățile pe care le are județul în zona infrastructurii turistice și a serviciilor complementare.

Ambasadorii din Bangladesh, Indonezia, Malaysia și Pakistan au vizitat județul Maramureș

Aflați într-o vizită de familiarizare cu mediul economic din județul Maramureș, ambasadorii din Republica Populară Bangladesh, Republica Indonezia, Republica Malaysia și ambasadorul Republicii Populare Islamice Pakistan au fost primiți în data de 30 august 2020 de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. În urma discuțiilor s-a propus demararea unor pași concreți în cooperarea cu reprezentanții diplomatici prezenți la Palatul Administrativ. Astfel, se va realiza un schimb de informație la nivel de resurse și interese economice urmând ca, în perioada următoare, să se stabilească domeniile concrete de cooperare economică și să se susțină stabilirea de contacte cu mediul de afaceri la nivel bilateral. Un alt punct de interes a fost concretizat în jurul cooperării în domeniul educațional, luând în considerare faptul că toate ambasadele prezente susțin diferite programe de schimburi de studenți și burse la nivel bilateral

Vizită de lucru a Însărcinatului cu Afaceri al Ucrainei în Maramureș

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea și prefectul Ioan-Silviu Ungur s-au întâlnit luni, 3 august 2020 cu Însărcinatul cu Afaceri al Ucrainei în România, Pavel Rohovei, aflat în vizită de lucru în Maramureș. Discuțiile au urmărit stabilirea unor contacte de lucru directe și durabile cu autoritățile județului, în scopul impulsionării și promovării unor legături de cooperare și în plan local.

Dl. Pavel Rohovei, a mulțumit președintelului Consiliului Județean Maramureș pentru implicarea în problemele comunității ucrainene, în special în ceea ce privește Liceul ”Taras Sevcenko” din Sighetu Marmației. La finalul întâlnirii, părțile au agreat susținerea proiectelor comune benefice pentru maramureșeni în special podul rutier peste râul Tisa.

Ambasada Chinei în România a facilitat donarea a 20.000 de măști non-chirurgicale

În cursul zilei de luni, 11 mai 2020, Consiliul Județean Maramureș a primit, prin intermediul Ambasadei Republicii Populare Chineze la București, o donație de 20.000 de măști non-medicale, din partea a nouă asociații din China. Acestea vor fi distribuite și utilizate în instituțiile de cultură din subordine care trebuie să-și redeschidă activitatea după încetarea stării de urgență, precum și în aparatul propriu al Consiliului Județean Maramureș, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Gestul părții chineze reprezintă un semn de recunoștință și apreciere a bunelor relații de cooperare deschise de executivul Consiliului Județean față de Republica Populară Chineză atât prin întâlniri de lucru, cât și prin sprijinirea conlucrării firmelor cu parteneri chinezi, dar și a cursurilor de predare a limbii chineze în Maramureș.

Bune practici în tratarea pacienților cu COVID-19, transmise de medicii chinezi specialiștilor în sănătate din România

Cadre medicale din 40 de spitale din România au participat joi, 16 aprilie 2020 la o videoconferință cu medici chinezi, pe tema tratării pacienților depistați pozitiv cu noul coronavirus. Videoconferința a fost posibilă în urma unei acțiuni demarate în plan local, la inițiativa Consiliului Județean Maramureș, a Primăriei Municipiului Baia Mare, dar și a Filialei Maramureș a Camerei de Comerț și Industrie România – China, care au contactat Ambasada Chinei în România, solicitând inițial acest tip de sprijin pentru medicii maramureșeni. Acest fapt a fost subliniat chiar în debutul videoconferinței, când ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Excelența Sa, Jiang Yu a transmis aprecierea pentru buna colaborare cu județul Maramureș și municipiul Baia Mare.

Trei spitale din Baia Mare, aflate în prima linie a combaterii pandemiei, respectiv Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și Spitalul de Pneumoftiziologie ”Dr. Nicolae Rusdea” Baia Mare au fost reprezentate la videoconferință de către cadre medicale.

Medicii care au luat parte la videoconferință au felicitat inițiativa autorităților locale maramureșene și a Filialei Maramureș a Camerei de Comerț și Industrie România – China, apreciind utilitatea informațiilor transmise de cei doi medici chinezi, care au tratat pacienți chiar în epicentrul pandemiei de coronavirus.

Jose Arnau, consulul onorific al Spaniei, o nouă vizită de lucru în Maramureș

Jose Arnau, consulul onorific al Spaniei a efectuat a doua vizită de lucru în Maramureș, în cursul zilei de luni, 10 februarie 2020, fiind primit de vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan-Doru Dăncuș. S-au purtat discuții despre acțiunile întreprinse de consul pentru inițierea unor zboruri ăinternaționale din și către Spania, de pe Aeroportul Internațional “Maramureș”, despre identificarea unor posibili investitori în Maramureș în vederea creării unui parc industrial, dar și despre deschiderea pe care Provincia Castellon o are pentru o eventuală înfrățire cu Județul Maramureș.

Vizita Ambasadorului Republicii Belarus în Maramureș

Marți, 28 ianuarie 2020, în sala de Conferințe M1 a Primăriei Municipiului Baia Mare, Exelența Sa Andrei Grinkevich, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Belarus în România s-a întâlnit cu reprezentați ai administrației locale și județene dar și cu cei ai mediului de afaceri. Scopul întâlnirii a fost de a iniția noi parteneriate de cooperare bilaterală între orașe și regiuni din Republica Belarus, pe de o parte și Municipiul Baia Mare și județul Maramureș, pe de altă parte. În acest sens, domeniile de interes ale întâlnirii au fost posibile colaborări într-o plajă largă de domenii, cum ar fi cel economic, turistic, medical, cel al culturii, al educației, al agriculturii, al transportului, al IT-ului etc. Andrei Grinkevich a făcut o prezentare a Republicii Belarus, punând accent pe dezvoltarea învățământului universitar și pe dezvoltarea industriei. Excelența Sa a declarat că România se află pe locul șapte în topul țărilor cu care Republica Belarus desfășoară schimburi economice.

Sprijin acordat de Consulatul României la Milano pentru derularea proiectului Dor de România - Maramureșul și Diaspora

În perioada 16-17 noiembrie 2019, Consiliul Județean Maramureș împreună cu instituții culturale din subordine s-au întâlnit cu membri ai comunității românești din zona Milano (Italia), cu prilejul manifestărilor culturale organizate prin Proiectul ”Dor de România – Maramureșul și diaspora”, co-finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Sprijinul acordat de Consulatul României la Milano a contribuit la reușita acestui demers de promovare și păstrate a tradițiilor maramureșene și de încurajare a întoarcerii acasă a maramureșenilor care lucrează și trăiesc în străinătate.

Întâlnire dintre ambasadoarea Republicii Populare Chineze și mediul de afaceri din Maramureș

În data de 25 octombrie 2019 a avut loc o întâlnire între Ambasadorului Republicii Populare Chineze, Excelenţa Sa Jiang Yu, și mediul de afaceri din Maramureș cu ocazia înființării filialei Maramureș a Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Chineze.

Conducerea Consiliului Judeţean a salutat interesul arătat de oamenii de afaceri din Maramureș privitor la această întâlnire şi au subliniat importanţa deschiderii a cât mai multor punţi economice spre Republica Populară Chineză.

Participarea la evenimentul "Alianța Gala" organizat în colaborare cu Ambasada României la Washington

În perioada 3-4 octombrie 2019, o delegație a Consiliului Județean Maramureș a participat la Washington, Statele Unite ale Americii, la “Alianța Gala” 2019, ocazie cu care vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș s-a întâlnit cu E.S. George Maior, Ambasadorul României.

Ambasadorul României, George Maior a declarat că este bine informat despre activitățile pe care Județul Maramureș le-a desfășurat, în acest an, în marile capitale ale Europei. Diplomatul român și-a exprimat toată deschiderea pentru a găsi, împreună cu Consiliul Județean Maramureș, noi căi de a susține și promova județul nostru pe tărâmul american. Astfel, în viitorul apropiat, cele două părți au convenit că vor desfășura mai multe activități pentru concretizarea unor proiecte cultural-economice în Statele Unite ale Americii, în beneficiul județului Maramureș și al diasporei românești.

Participare activă a Maramureșului la Evenimentul internațional "Fete de L’Europe", organizat în colaborare cu Ambasada României în Marele Ducat de Luxemburg

În data de 9 mai 2019, în organizarea reprezentanței Comisiei Europene, Ambasadei României în Marele Ducat de Luxemburg și cu aportul Consiliului Județean, Maramureșul a prezentat Europei tradițiile sale, obiceiurile, muzica, dansul, bucătăria autohtonă și meșteșugurile din bătrâni, în cadrul evenimentul “Fete de L’Europe”.

Reprezentanții Maramureșului și ai comunei Ieud, în vizită la Roma și la Ambasada României la Vatican

În intervalul 13 - 16 decembrie 2018, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea, alături de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, de primarul comunei Ieud, Nicolae Traian David, dar și de maestrul Dumitru Dobrican și grupul ”Am fost ș-om fi” din Ieud s-au aflat în Roma, Italia. Reprezentanții județului Maramureș au fost primiți vineri, 14 decembrie 2018, la sediul Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun, iar colindătorii maramureșeni au încântat audiența cu colinde tradiționale românești. Grupul a cântat și sâmbătă, 15 decembrie, la concertul de ”Colinde prin ochi de copii” la Biserica Domus Mariae (The Church Palace) din Roma, unde a fost prezent și Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasadorul României în Italia.

Delegația Maramureșului în vizită la E. S. Ambasadorul Daniele Verga, consilierul diplomatic al Marelui Cancelar al Ordinului de Malta, Roma

Delegaţia maramureşeană alcătuită din reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș dar și ai UTCN - Centrul Universitar Nord Baia Mare, care s-a aflat la Roma și Vatican, în perioada 22 - 26 octombrie 2018 pentru a promova și a desfășura proiectul “Preotul Vasile Lucaciu, promotor al Marii Uniri”, a avut o întâlnire oficială cu E. S. Ambasadorul Daniele Verga, consilierul diplomatic al Marelui Cancelar al Ordinului de Malta.

A fost subliniată și felicitată activitatea Serviciului Maltez în România și s-a propus inițierea unui acord de cooperare strânsă cu instituția Consiliului Județean în domeniul asistenței sociale și a protecției copilului, inclusiv derularea pe viitor a unor parteneriate Dl. Danielle Verga s-a arătat încântat de propunere și a promis ca va depune diligențele necesare în vederea realizării unor astfel de parteneriate între cele două părți.

Simpozion economic austriaco-român cu tema “Tehnologie şi servicii pentru gospodărirea comunală”

Simpozionul a fost organizat de Consiliul Județean Maramureș în colaborare cu Ambasada Austriei în 15 martie 2018, în Baia Mare. Misiunea economică condusă de Ambasada Austriei - Secţia Comercială a prezentat primarilor Maramureşului, dar şi oamenilor de afaceri interesaţi, o sesiune dedicată oportunităţilor de afaceri în gospodărirea comunală. Simpozionul economic austriaco-român “Tehnologie şi servicii pentru gospodărire comunală” a reunit în Maramureş, unul din județele din România selectate de reprezentanţii din Austria, un număr de 13 reprezentanţi de pe piaţa de produse şi servicii de gospodărire comunală din Austria. Firmele austriece participante, sub coordonarea Verei Maier - ataşat comercial al Ambasadei Austriei - Secţia Comercială -, şi-au prezentat portofoliul de servicii, produse şi tehnologii, explicând faptul că oraşele şi comunele austriece dispun de una dintre cele mai bune infrastructuri de gospodărire comunale din Europa.

Vizite și întâlniri cu ambasadori și consuli din mai multe țări care au vizitat județul Maramureș

Vizita Ambasadorului Italiei în Maramureș

E.S dl. Marco Giungi, Ambasadorul Italiei în România a fost prezent în data de 15 august 2019, la cea de-a III-a ediție a "Întâlnirii borșenilor de pretutindeni” și la a II-a ediție a ”Festivalului Hribilor”, ocazie cu care s-a întâlnit cu președintele CJ Maramureș

Ambasadorul Palestinei în România, în vizită în Maramureș

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea, s-a întâlnit pe 4 aprilie 2019, cu Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Palestinei în România, Excelența Sa Fuad Karim Saliba Kokaly, aflat în prima vizită în județul Maramureș. În cadrul întâlnirii, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea, și-a exprimat sprijinul pentru consolidarea relațiilor bilaterale și a propus, în context, analizarea oportunității de a dezvolta proiecte de cooperare între regiuni sau orașe din România și Palestina. Totodată, în cadrul întâlnirii s-au discutat perspectivele de colaborare culturală între Maramureș și regiuni din Palestina.

Jose Arnau Uson, consulul onorific al Spaniei, în vizită de lucru în Maramureș

Jose Arnau Uson, consulul onorific al Spaniei a efectuat o vizită de lucru în Maramureș, pe 31 ianuarie 2019, pentru a participa la întâlnirea stabilită cu președintele Consiliului Județean, în vederea stabilirii unor relații de colaborare în viitor.

Ambasadorul Ucrainei în România, în vizită de lucru în județul Maramureș

În perioada 9 - 10 octombrie 2018, Excelența Sa Oleksandr Bankov, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România a efectuat o vizită de lucru în județul Maramureș în contextul dezvoltării relațiilor bilaterale ucrainiano-române, întreținerea unor contacte de lucru directe și durabile cu autoritățile județului. În cursul zilei de marți, 9 octombrie, Ambasadorul Ucrainei în România a vizitat municipiul Sighetu Marmației, unde a avut întrevederi cu conducerea primăriei și activul comunității ucrainene. Totodată, Excelența Sa Oleksandr Bankov a inaugurat o expoziție consacrată comemorării jertfelor Holodomorului din Ucraina din anii 1932 – 1933 și a vizitat liceul ucrainean Taras Șevcenlo, dar și alte școli din zonă unde studiază etnici ucraineni.

Ambasadorul Republicii Turcia, prezent în Maramureș pentru o întâlnire cu mediul de afaceri

În data de 6 iulie 2018, dl. Gabriel-Valer Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș, a avut o întâlnire de lucru cu Ambasadorul Republicii Turcia la București, E.S. Osman Koray Ertaș, însoțit de o delegație din Turcia reprezentanti ai Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România. oameni de afaceri care desfășoară afaceri de succes în țara noastră și s-au arătat interesați să investească în regiune.
La Centrul de Afaceri Millennium din Baia Mare a avut loc o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai mediului public, în cadrul unui forum economic pentru a genera noi oportunități de dezvoltare economică a județului dar și pentru a ajuta firmele locale să-și dezvolte companiile ori să inițieze noi afaceri.

Întâlnire cu Ambasadorul SUA, Hans Klemm

În data de 23 martie 2017, a avut loc o întâlnire comună a Excelenței Sale Hans Klemm, Ambasadorul SUA la Bucureşti, cu preşedintele Consiliului Judeţean - Gabriel-Valer Zetea, prefectul judeţului Maramureş - Sebastian Mihai Lupuţ, primarul interimar al municipiului Baia Mare - Marinel Rob şi directorul Serviciului Public de Asistenţă Socială Baia Mare - Bogdan Gavra, pentru a discuta problematica persoanelor defavorizate din județul Maramureș.

Întâlnire cu Ambasadorul Rusiei în România, la Consiliul Judeţean Maramureş

Excelența Sa Valery Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România, s-a aflat pentru câteva zile în Maramureş. Vizita început în Sighetu Marmaţiei, acolo unde, alături de reprezentanţii administraţiei locale şi de primarul oraşului Sighet, Horia Scubli, a vizitat câteva obiective cultural-istorice importante din zonă, dintre care amintim Cimitirul Eroilor Sovietici căzuţi în cele două războaie mondiale şi noua Biserică ortodoxă închinată eroilor ucraineni din acelaşi cimitir. Întâlnirea Ambasadorului rus cu primarul Horia Scubli şi cu reprezentanţii firmelor din Maramureşul istoric a avut loc în data de 14 februarie 2017, la Primăria Sighetu Marmaţiei.

Întâlnire cu Ambasadorul României în Lituania și Letonia

Excelența Sa Dan Bălănescu, Ambasador în Lituania și Letonia, a facilitat stabilirea unor legături de colaborare între județul Maramureș și municipalitatea Panevezys, fiind foarte implicat în derularea primei vizite oficiale a unei delegații din județul Maramureș în Panevezys, care a avut loc între 23 - 26 aprilie 2014. Delegația județului nostru a fost primită în data de 23 aprilie, la Ambasada României la Vilnius, E.S. dl Ambasador a însoțit apoi pe maramureșeni la Panevezys, pentru o prima vizită de cunoaștere cu viitorii parteneri de înfrățire.

Sărbătorirea Zilei Naționale a României în țări europene la solicitarea Ambasadelor

Sărbătorirea Zilei României în Marea Britanie

La invitația E.S. Dan Mihalache, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, în perioada 30 noiembrie - 2 decembrie 2017, o delegație a Consiliului Județean Maramureș, condusă de președinte Gabriel-Valer Zetea, alături de reprezentanți ai Ansamblului Folcloric Național Transilvania, au participat la recepțiile oficiale prilejuite de celebrarea Zilei României, întâlniri cu misiunile diplomatice acreditate în UK, cu reprezentanți ai comunităților de români din Marea Britanie pentru care reprezentațiile artistice, dansurile și colindele i-au adus mai aproape de țară.

Sărbătorirea Zilei României la Madrid, 1 Decembrie 2016

La invitaţia Ambasadei României în Regatul Spaniei și pentru de a marca cei 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Spania, reprezentanți ai Consiliul Județean Maramureș și ai Ansamblului Folcloric Național Transilvania au participat la întâlniri cu misiunile diplomatice acreditate în Spania, și la manifestările dedicate comunităţii române din Spania. Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Piața Mare din Madrid a fost luminată în roșu, galben și albastru, culorile steagului României.

Sărbătorirea Zilei României în Suedia, 1 Decembrie 2004 la invitația Ambasadei României în Suedia

Reprezentanți ai Consiliul Județean Maramureș și ai Ansamblului Folcloric Național Transilvania au participat la întâlniri cu misiunile diplomatice acreditate în Suedia, și la manifestările artistice susținute cu această ocazie.

Participarea reprezentanților ambasadelor mai multor țări la București la Zilele Maramureșului 2017

La a 3-a ediție a Zilelor Maramureșului, eveniment derulat între 19 - 21 mai 2017, având ca slogan ”Haida Ha în Maramureș!”, au fost lansate invitații la ambasadele mai multor țări la București. Astfel, mai mult de 40 de reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București au participat la deschiderea oficială a evenimentului care a avut loc în 19 mai 2017 la Muzeul Satului, care pe parcursul a trei zile a prins viaţă prin activităţile de promovare a culturii tradiţionale maramureşene, precum târgul meşterilor populari, ateliere de meşteşuguri şi expoziţii de produse tradiţionale. Oaspeții internaționali au participat apoi la o vizită în județul Maramureș la principalele obiective culturale și turistice.

Proiect de promovare a cinematografiilor din țări europene la Bastionul Măcelarilor (2013, 2014)

La inițiativa Consiliului Județean Maramureș, prin Biroul de Relații Internaționale au fost contactate mai multe ambasade din țări europene cu care județul Maramureș are legături de colaborare, pentru a promova cinematografia recentă din respectivele țări în cadrul unor manifestări intitulate ”Zilele filmului la Bastionul Măcelarilor”. Mai multe ambasade au salutat această inițiativă și au transmis mai multe filme reprezentative. Astfel s-au derulat următoarele manifestări cu sprijinul ambasadelor:
  • Zilele Filmului Norvegian la Bastionul Măcelarilor organizat în perioada 22-25 decembrie 2012 cu ocazia aniversării unui an de la finalizarea proiectului Restaurarea și revitalizarea Bastionului Măcelarilor din Baia Mare, Maramureș
  • Zilele Filmului Spaniol la Bastionul Măcelarilor organizat în perioada 21-23 martie 2013
  • Zilele Filmului Francez la Bastionul Măcelarilor organizat în perioada 3-5 aprilie 2013
  • Zilele Filmului Italian la Bastionul Măcelarilor organizat în perioada 22-25 mai 2013
  • Zilele Filmului Suedez la Bastionul Măcelarilor organizat în perioada 2-3 iunie 2013
  • Zilele Filmului Olandez la Bastionul Măcelarilor organizat în perioada 19-21 iulie 2013
  • Zilele Filmului Rusesc la Bastionul Măcelarilor organizat în perioada 29 noi-1 decembrie 2013
La inaugurarea Zilelor Filmului Suedez în 2 iunie 2013 a participat și E.S. Anders Bengtcen, Ambasadorul Suediei la Bucureşti, care le-a vorbit în limba română celor prezenţi despre colaborarea pe plan economic dintre Maramureş şi Suedia, despre faptul că în judeţul nostru există investiţii ale partenerilor suedezi şi se doreşte dezvoltarea şi diversificarea pe viitor a acestora.

Poarta Maramureșeană la Ambasada SUA în București (2012)

La solicitarea Ministerului Afacerilor Externe de a pune la dispoziţia Ambasadei Statelor Unite ale Americii un obiect de artă tradiţională maramureşeană spre a fi expus în incinta noului sediu al Ambasadei de la Bucureşti, Consiliul Județean Maramureș a răspuns pozitiv și a făcut demersuri pentru a realiza o poartă de lemn, ca simbol al Maramureşului în cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti. Mai mulţi meşteri populari din Maramureş, renumiţi pentru meşteşugul lor, au fost contactaţi. În final s-a decis ca meşterul popular Teodor Bârsan (fiul cel mic al recunoscutului meşter Bârsan) să execute această poartă, după desenele şi modelele agreate de reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti. Inaugurarea sediului noii ambasade a avut loc în data de 22 martie 2012, la acest eveniment fiind invitați reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș împreună cu meșterul care a realizat poarta maramureșeană.

Link-uri rapide

Informaţii utile

Tabără de excelență în Maramureș - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.