Colaborări cu ambasadele

Mai multe inițiative au fost realizate de Consiliul Județean Maramureș în colaborare cu ambasadele României în străinătate sau cu ambasadele mai multor țări la București. Dintre acestea amintim:

Sprijin acordat de Consulatul României la Milano pentru derularea proiectului Dor de România - Maramureșul și Diaspora

În perioada 16-17 noiembrie 2019, Consiliul Județean Maramureș împreună cu instituții culturale din subordine s-au întâlnit cu membri ai comunității românești din zona Milano (Italia), cu prilejul manifestărilor culturale organizate prin Proiectul ”Dor de România – Maramureșul și diaspora”, co-finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Sprijinul acordat de Consulatul României la Milano a contribuit la reușita acestui demers de promovare și păstrate a tradițiilor maramureșene și de încurajare a întoarcerii acasă a maramureșenilor care lucrează și trăiesc în străinătate.

Întâlnire dintre ambasadoarea Republicii Populare Chineze și mediul de afaceri din Maramureș

În data de 25 octombrie 2019 a avut loc o întâlnire între Ambasadorului Republicii Populare Chineze, Excelenţa Sa Jiang Yu, și mediul de afaceri din Maramureș cu ocazia înființării filialei Maramureș a Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Chineze.

Conducerea Consiliului Judeţean a salutat interesul arătat de oamenii de afaceri din Maramureș privitor la această întâlnire şi au subliniat importanţa deschiderii a cât mai multor punţi economice spre Republica Populară Chineză.

Participarea la evenimentul "Alianța Gala" organizat în colaborare cu Ambasada României la Washington

În perioada 3-4 octombrie 2019, o delegație a Consiliului Județean Maramureș a participat la Washington, Statele Unite ale Americii, la “Alianța Gala” 2019, ocazie cu care vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș s-a întâlnit cu E.S. George Maior, Ambasadorul României.

Ambasadorul României, George Maior a declarat că este bine informat despre activitățile pe care Județul Maramureș le-a desfășurat, în acest an, în marile capitale ale Europei. Diplomatul român și-a exprimat toată deschiderea pentru a găsi, împreună cu Consiliul Județean Maramureș, noi căi de a susține și promova județul nostru pe tărâmul american. Astfel, în viitorul apropiat, cele două părți au convenit că vor desfășura mai multe activități pentru concretizarea unor proiecte cultural-economice în Statele Unite ale Americii, în beneficiul județului Maramureș și al diasporei românești.

Participare activă a Maramureșului la Evenimentul internațional "Fete de L’Europe", organizat în colaborare cu Ambasada României în Marele Ducat de Luxemburg

În data de 9 mai 2019, în organizarea reprezentanței Comisiei Europene, Ambasadei României în Marele Ducat de Luxemburg și cu aportul Consiliului Județean, Maramureșul a prezentat Europei tradițiile sale, obiceiurile, muzica, dansul, bucătăria autohtonă și meșteșugurile din bătrâni, în cadrul evenimentul “Fete de L’Europe”.

Reprezentanții Maramureșului și ai comunei Ieud, în vizită la Roma și la Ambasada României la Vatican

În intervalul 13 - 16 decembrie 2018, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea, alături de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, de primarul comunei Ieud, Nicolae Traian David, dar și de maestrul Dumitru Dobrican și grupul ”Am fost ș-om fi” din Ieud s-au aflat în Roma, Italia. Reprezentanții județului Maramureș au fost primiți vineri, 14 decembrie 2018, la sediul Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun, iar colindătorii maramureșeni au încântat audiența cu colinde tradiționale românești. Grupul a cântat și sâmbătă, 15 decembrie, la concertul de ”Colinde prin ochi de copii” la Biserica Domus Mariae (The Church Palace) din Roma, unde a fost prezent și Excelența Sa George Gabriel Bologan, Ambasadorul României în Italia.

Delegația Maramureșului în vizită la E. S. Ambasadorul Daniele Verga, consilierul diplomatic al Marelui Cancelar al Ordinului de Malta, Roma

Delegaţia maramureşeană alcătuită din reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș dar și ai UTCN - Centrul Universitar Nord Baia Mare, care s-a aflat la Roma și Vatican, în perioada 22 - 26 octombrie 2018 pentru a promova și a desfășura proiectul “Preotul Vasile Lucaciu, promotor al Marii Uniri”, a avut o întâlnire oficială cu E. S. Ambasadorul Daniele Verga, consilierul diplomatic al Marelui Cancelar al Ordinului de Malta.

A fost subliniată și felicitată activitatea Serviciului Maltez în România și s-a propus inițierea unui acord de cooperare strânsă cu instituția Consiliului Județean în domeniul asistenței sociale și a protecției copilului, inclusiv derularea pe viitor a unor parteneriate Dl. Danielle Verga s-a arătat încântat de propunere și a promis ca va depune diligențele necesare în vederea realizării unor astfel de parteneriate între cele două părți.

Simpozion economic austriaco-român cu tema “Tehnologie şi servicii pentru gospodărirea comunală”

Simpozionul a fost organizat de Consiliul Județean Maramureș în colaborare cu Ambasada Austriei în 15 martie 2018, în Baia Mare. Misiunea economică condusă de Ambasada Austriei - Secţia Comercială a prezentat primarilor Maramureşului, dar şi oamenilor de afaceri interesaţi, o sesiune dedicată oportunităţilor de afaceri în gospodărirea comunală. Simpozionul economic austriaco-român “Tehnologie şi servicii pentru gospodărire comunală” a reunit în Maramureş, unul din județele din România selectate de reprezentanţii din Austria, un număr de 13 reprezentanţi de pe piaţa de produse şi servicii de gospodărire comunală din Austria. Firmele austriece participante, sub coordonarea Verei Maier - ataşat comercial al Ambasadei Austriei - Secţia Comercială -, şi-au prezentat portofoliul de servicii, produse şi tehnologii, explicând faptul că oraşele şi comunele austriece dispun de una dintre cele mai bune infrastructuri de gospodărire comunale din Europa.

Vizite și întâlniri cu ambasadori și consuli din mai multe țări care au vizitat județul Maramureș

Vizita Ambasadorului Italiei în Maramureș

E.S dl. Marco Giungi, Ambasadorul Italiei în România a fost prezent în data de 15 august 2019, la cea de-a III-a ediție a "Întâlnirii borșenilor de pretutindeni” și la a II-a ediție a ”Festivalului Hribilor”, ocazie cu care s-a întâlnit cu președintele CJ Maramureș

Ambasadorul Palestinei în România, în vizită în Maramureș

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea, s-a întâlnit pe 4 aprilie 2019, cu Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Palestinei în România, Excelența Sa Fuad Karim Saliba Kokaly, aflat în prima vizită în județul Maramureș. În cadrul întâlnirii, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel-Valer Zetea, și-a exprimat sprijinul pentru consolidarea relațiilor bilaterale și a propus, în context, analizarea oportunității de a dezvolta proiecte de cooperare între regiuni sau orașe din România și Palestina. Totodată, în cadrul întâlnirii s-au discutat perspectivele de colaborare culturală între Maramureș și regiuni din Palestina.

Jose Arnau Uson, consulul onorific al Spaniei, în vizită de lucru în Maramureș

Jose Arnau Uson, consulul onorific al Spaniei a efectuat o vizită de lucru în Maramureș, pe 31 ianuarie 2019, pentru a participa la întâlnirea stabilită cu președintele Consiliului Județean, în vederea stabilirii unor relații de colaborare în viitor.

Ambasadorul Ucrainei în România, în vizită de lucru în județul Maramureș

În perioada 9 - 10 octombrie 2018, Excelența Sa Oleksandr Bankov, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România a efectuat o vizită de lucru în județul Maramureș în contextul dezvoltării relațiilor bilaterale ucrainiano-române, întreținerea unor contacte de lucru directe și durabile cu autoritățile județului. În cursul zilei de marți, 9 octombrie, Ambasadorul Ucrainei în România a vizitat municipiul Sighetu Marmației, unde a avut întrevederi cu conducerea primăriei și activul comunității ucrainene. Totodată, Excelența Sa Oleksandr Bankov a inaugurat o expoziție consacrată comemorării jertfelor Holodomorului din Ucraina din anii 1932 – 1933 și a vizitat liceul ucrainean Taras Șevcenlo, dar și alte școli din zonă unde studiază etnici ucraineni.

Ambasadorul Republicii Turcia, prezent în Maramureș pentru o întâlnire cu mediul de afaceri

În data de 6 iulie 2018, dl. Gabriel-Valer Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș, a avut o întâlnire de lucru cu Ambasadorul Republicii Turcia la București, E.S. Osman Koray Ertaș, însoțit de o delegație din Turcia reprezentanti ai Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din România. oameni de afaceri care desfășoară afaceri de succes în țara noastră și s-au arătat interesați să investească în regiune.
La Centrul de Afaceri Millennium din Baia Mare a avut loc o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai mediului public, în cadrul unui forum economic pentru a genera noi oportunități de dezvoltare economică a județului dar și pentru a ajuta firmele locale să-și dezvolte companiile ori să inițieze noi afaceri.

Întâlnire cu Ambasadorul SUA, Hans Klemm

În data de 23 martie 2017, a avut loc o întâlnire comună a Excelenței Sale Hans Klemm, Ambasadorul SUA la Bucureşti, cu preşedintele Consiliului Judeţean - Gabriel-Valer Zetea, prefectul judeţului Maramureş - Sebastian Mihai Lupuţ, primarul interimar al municipiului Baia Mare - Marinel Rob şi directorul Serviciului Public de Asistenţă Socială Baia Mare - Bogdan Gavra, pentru a discuta problematica persoanelor defavorizate din județul Maramureș.

Întâlnire cu Ambasadorul Rusiei în România, la Consiliul Judeţean Maramureş

Excelența Sa Valery Kuzmin, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în România, s-a aflat pentru câteva zile în Maramureş. Vizita început în Sighetu Marmaţiei, acolo unde, alături de reprezentanţii administraţiei locale şi de primarul oraşului Sighet, Horia Scubli, a vizitat câteva obiective cultural-istorice importante din zonă, dintre care amintim Cimitirul Eroilor Sovietici căzuţi în cele două războaie mondiale şi noua Biserică ortodoxă închinată eroilor ucraineni din acelaşi cimitir. Întâlnirea Ambasadorului rus cu primarul Horia Scubli şi cu reprezentanţii firmelor din Maramureşul istoric a avut loc în data de 14 februarie 2017, la Primăria Sighetu Marmaţiei.

Întâlnire cu Ambasadorul României în Lituania și Letonia

Excelența Sa Dan Bălănescu, Ambasador în Lituania și Letonia, a facilitat stabilirea unor legături de colaborare între județul Maramureș și municipalitatea Panevezys, fiind foarte implicat în derularea primei vizite oficiale a unei delegații din județul Maramureș în Panevezys, care a avut loc între 23 - 26 aprilie 2014. Delegația județului nostru a fost primită în data de 23 aprilie, la Ambasada României la Vilnius, E.S. dl Ambasador a însoțit apoi pe maramureșeni la Panevezys, pentru o prima vizită de cunoaștere cu viitorii parteneri de înfrățire.

Sărbătorirea Zilei Naționale a României în țări europene la solicitarea Ambasadelor

Sărbătorirea Zilei României în Marea Britanie

La invitația E.S. Dan Mihalache, Ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, în perioada 30 noiembrie - 2 decembrie 2017, o delegație a Consiliului Județean Maramureș, condusă de președinte Gabriel-Valer Zetea, alături de reprezentanți ai Ansamblului Folcloric Național Transilvania, au participat la recepțiile oficiale prilejuite de celebrarea Zilei României, întâlniri cu misiunile diplomatice acreditate în UK, cu reprezentanți ai comunităților de români din Marea Britanie pentru care reprezentațiile artistice, dansurile și colindele i-au adus mai aproape de țară.

Sărbătorirea Zilei României la Madrid, 1 Decembrie 2016

La invitaţia Ambasadei României în Regatul Spaniei și pentru de a marca cei 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Spania, reprezentanți ai Consiliul Județean Maramureș și ai Ansamblului Folcloric Național Transilvania au participat la întâlniri cu misiunile diplomatice acreditate în Spania, și la manifestările dedicate comunităţii române din Spania. Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Piața Mare din Madrid a fost luminată în roșu, galben și albastru, culorile steagului României.

Sărbătorirea Zilei României în Suedia, 1 Decembrie 2004 la invitația Ambasadei României în Suedia

Reprezentanți ai Consiliul Județean Maramureș și ai Ansamblului Folcloric Național Transilvania au participat la întâlniri cu misiunile diplomatice acreditate în Suedia, și la manifestările artistice susținute cu această ocazie.

Participarea reprezentanților ambasadelor mai multor țări la București la Zilele Maramureșului 2017

La a 3-a ediție a Zilelor Maramureșului, eveniment derulat între 19 - 21 mai 2017, având ca slogan ”Haida Ha în Maramureș!”, au fost lansate invitații la ambasadele mai multor țări la București. Astfel, mai mult de 40 de reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la București au participat la deschiderea oficială a evenimentului care a avut loc în 19 mai 2017 la Muzeul Satului, care pe parcursul a trei zile a prins viaţă prin activităţile de promovare a culturii tradiţionale maramureşene, precum târgul meşterilor populari, ateliere de meşteşuguri şi expoziţii de produse tradiţionale. Oaspeții internaționali au participat apoi la o vizită în județul Maramureș la principalele obiective culturale și turistice.

Proiect de promovare a cinematografiilor din țări europene la Bastionul Măcelarilor (2013, 2014)

La inițiativa Consiliului Județean Maramureș, prin Biroul de Relații Internaționale au fost contactate mai multe ambasade din țări europene cu care județul Maramureș are legături de colaborare, pentru a promova cinematografia recentă din respectivele țări în cadrul unor manifestări intitulate ”Zilele filmului la Bastionul Măcelarilor”. Mai multe ambasade au salutat această inițiativă și au transmis mai multe filme reprezentative. Astfel s-au derulat următoarele manifestări cu sprijinul ambasadelor:
  • Zilele Filmului Norvegian la Bastionul Măcelarilor organizat în perioada 22-25 decembrie 2012 cu ocazia aniversării unui an de la finalizarea proiectului Restaurarea și revitalizarea Bastionului Măcelarilor din Baia Mare, Maramureș
  • Zilele Filmului Spaniol la Bastionul Măcelarilor organizat în perioada 21-23 martie 2013
  • Zilele Filmului Francez la Bastionul Măcelarilor organizat în perioada 3-5 aprilie 2013
  • Zilele Filmului Italian la Bastionul Măcelarilor organizat în perioada 22-25 mai 2013
  • Zilele Filmului Suedez la Bastionul Măcelarilor organizat în perioada 2-3 iunie 2013
  • Zilele Filmului Olandez la Bastionul Măcelarilor organizat în perioada 19-21 iulie 2013
  • Zilele Filmului Rusesc la Bastionul Măcelarilor organizat în perioada 29 noi-1 decembrie 2013
La inaugurarea Zilelor Filmului Suedez în 2 iunie 2013 a participat și E.S. Anders Bengtcen, Ambasadorul Suediei la Bucureşti, care le-a vorbit în limba română celor prezenţi despre colaborarea pe plan economic dintre Maramureş şi Suedia, despre faptul că în judeţul nostru există investiţii ale partenerilor suedezi şi se doreşte dezvoltarea şi diversificarea pe viitor a acestora.

Poarta Maramureșeană la Ambasada SUA în București (2012)

La solicitarea Ministerului Afacerilor Externe de a pune la dispoziţia Ambasadei Statelor Unite ale Americii un obiect de artă tradiţională maramureşeană spre a fi expus în incinta noului sediu al Ambasadei de la Bucureşti, Consiliul Județean Maramureș a răspuns pozitiv și a făcut demersuri pentru a realiza o poartă de lemn, ca simbol al Maramureşului în cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti. Mai mulţi meşteri populari din Maramureş, renumiţi pentru meşteşugul lor, au fost contactaţi. În final s-a decis ca meşterul popular Teodor Bârsan (fiul cel mic al recunoscutului meşter Bârsan) să execute această poartă, după desenele şi modelele agreate de reprezentanţii Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti. Inaugurarea sediului noii ambasade a avut loc în data de 22 martie 2012, la acest eveniment fiind invitați reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș împreună cu meșterul care a realizat poarta maramureșeană.

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.