Raionul Străşeni (Republica Moldova)

Semnarea oficială a Acordului de cooperare dintre județul Maramureș și raionul Ștrășeni a avut loc la 27 septembrie 2019, în sala de conferințe a Centrului de Instruire și Marketing ”Gheorghe Marcaș” din cadrul Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, în prezența reprezentanților județului Maramureș și a raionului Strășeni.
Raionul Străşeni este situat în partea centrală a Republicii Moldova, aşezat la 23 km de capitala ţării, Chişinău. Conform datelor de arhivă, localitatea Străşeni a fost menţionată documentar pentru prima dată ca sat, la 20 martie 1545, când Alexandru Voievod, Domnul Moldovei, confirmă mănăstirii Pobrata o jumătate de moşie, pe care călugării au primit-o în dar. Denumirea raionului Străşeni provine de la oraşul-reşedinţă Străşeni, care se află pe un teren cu relief deluros, împădurit.
Raionul Străşeni, constituit în noiembrie 1940, are în total 39 de localităţi, inclusiv oraşele Străşeni şi Bucovăţ şi 37 de sate. În structura teritorial-administrativă sunt 27 de primării. Pe teritoriul raionului, nu departe de satul Scoreni, se află stejarul lui Ştefan cel Mare, având o vechime de peste 500 ani și Rezervaţia naturală „Codru”, fondată în 1971, la baza masivului silvicol Căpriana - Lozova. De o frumuseţe rară este şi arealul natural Ţigăneşti, în care se înscrie armonios mănăstirea „Ţigăneşti”.

Principiile de viață pe care le putem atribui localnicilor sunt: ”Viaţa e scurtă, iar datinile strămoşeşti sunt eterne” și ”Prin fapte nobile, iertare şi credinţă se va înveşnici omul”.

Mai multe informații se pot găsi la următoarea adresă: http://crstraseni.md/index.php?l=ro

RELAȚII DE COOPERARE ÎNTRE JUDEȚUL MARAMUREȘ ȘI RAIONUL STRĂȘENI

Semnarea acordului de cooperare

Semnarea oficială a Acordului de cooperare dintre județul Maramureș și raionul Ștrășeni a avut loc la 27 septembrie 2019, în sala de conferințe a Centrului de Instruire și Marketing ”Gheorghe Marcaș” din cadrul Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, în prezența reprezentanților județului Maramureș și a raionului Strășeni.

Evenimentul a avut loc cu ocazia Expoziției ”Republica Moldova prezintă”, organizată de Camera de Comerț și Industrie Maramureș. În cadrul evenimentului, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Valer Zetea și Nicolae Budu – vicepreședintele Consiliului Raional Strășeni au subliniat importanța Acordului semnat pentru dezvoltarea unor legături strânse de colaborare între județul Maramureș și raionul Strășeni, care se vor concretiza în schimburi economice, comerciale, culturale și educative între cele două comunități.

Activități derulate în cadrul parteneriatului

O delegație oficială din partea Raionului Strășeni împreună cu Grupul de colindători «Dumbrava Verde» au participat la ediția a XI-a a evenimentului Crăciun în Maramureș, care s-a desfășurat între 20-22 decembrie 2019.

Spectatorii și participanții la acțiunea ”Crăciun în Maramureș”, desfășurată la Muzeul Satului din Baia Mare, au fost încântați de Ansamblul ”Dumbrava Verde”, care activează la Casa Raională de Cultură din Strășeni, Republica Moldova, de mai bine de 30 de ani - și de programul care a cuprins, pe lângă cântece populare, dansuri folclorice, colinde și teatralizări cu măștile zoomorfe ”Căluții” și ”Ursul”.
O delegație a Consiliului Județean Maramureș a fost prezentă în Strășeni la “Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni” organizat de Fundația ”Vatra” între 14-15 septembrie 2019. Județul Maramureș a fost prezent cu meșteri populari, cu un stand cu produse tradiționale, dar a fost reprezentat și de Ansamblul Folcloric Național “Transilvania”, orchestra “Lăutarii”, precum și Corul Bărbătesc din Finteușul Mare.

Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Năstase a vizitat standul de produse tradiționale a județului Maramureș, fiind primit cu căldură și ospitalitatea specific maramureșeană de către vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, de directorul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Monica Mare, dar și de o delegație a consilierilor județeni maramureșeni prezenți la acest festival cultural.
Delegația Consiliului Județean Maramureș a participat la invitația Consiliul Raional Strășeni, în 27 august 2019, la festivitățile ocazionate de sărbătoarea națională ”Ziua Independenței Republicii Moldova”, trăind momente de emoție și patriotism împreună cu românii din Strășeni și alți invitați din județul Hunedoara și din Bielorusia, în cadrul mai multor manifestări culturale și artistice organizate cu acest prilej. Vizita a fost un preambul al momentului solemn reprezentat de semnarea Acordului de colaborare dintre Județul Maramureș și Raionul Strășeni, încheiat la Baia Mare în luna septembrie 2019.
O delegație oficială din partea Raionul Strășeni împreună cu Ansamblul Folcloric Codrenii a participat la a V-a ediție a ”Zilelor Maramureșului – Haida, hai în Maramureș”, care a avut loc în perioada 17-19 mai 2019, stabilind astfel un prim contact cu județul Maramureș.

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.