Regiunea Syunik (Republica Armenia)

Semnarea oficială a Acordului de Cooperare dintre Județul Maramureș și Regiunea Syunik a avut loc în data de 25 mai 2023, în localitatea Tegh, în prezența viceguvernatorului Hayk Harutyunyan și a primarului comunității Tegh, David Ghulunc, respectiv a delegației Consiliului Județean Maramureș condusă de domnul vicepreședinte Radu Trufan.
Regiunea Syunik acoperă o suprafață de 4.506 km² (15% din suprafața totală a Armeniei), făcând-o a doua provincie ca mărime din Armenia după Gegharkunik în ceea ce privește suprafața totală. Syunik este o regiune muntoasă, acoperită în principal cu păduri dese. Munții Zangezur ocupă cea mai mare parte a teritoriului Syunik. Muntele Kaputjugh cu o înălțime de 3905 metri și Muntele Gazanasar cu o înălțime de 3829 metri sunt cele mai înalte vârfuri ale provinciei. Ca urmare a reformelor administrative care au avut loc în 2015, 2016 și 2017, Regiunea Syunik este în prezent împărțit în 8 comunități municipale (hamaynkner), dintre care 5 sunt urbane și 3 rurale. Conform recensământului oficial din 2011, Syunik are o populație de 141.771 (69.836 bărbați și 71.935 femei), formând aproximativ 4,7% din întreaga populație a Armeniei. Populația urbană este de 95.170 (67,13%), iar cea rurală este de 46.601 (32,87%). Aproximativ 74% (3.336 km²) din suprafața totală a provinciei sunt terenuri arabile, din care 13,2% (440 km²) sunt efectiv arate. Provincia contribuie cu 6,5% din produsul agricol anual al Armeniei. Syunik este printre principalele regiuni care contribuie la sectorul industrial al Armeniei. Are o pondere de 17% din produsul industrial anual total al Armeniei. Economia regiunii se bazează în principal pe sectorul industrial, inclusiv minerit, producția de materiale de construcție și prelucrarea produselor alimentare.
Regiunea găzduiește multe dintre cele mai mari operațiuni miniere din Armenia, inclusiv mina Kapan și mina Kajaran operate de Combinatul de cupru și molibden Zangezur din 1951, cu sediul în Kajaran. Complexul minier de cupru-molibden Agarak produce concentrat de cupru și molibden prin recuperarea prin flotație selectivă în vrac a mineralelor de molibden și cupru. De asemenea, Syunik găzduiește Universitatea de Stat Goris care funcționează din 1967 în orașul Goris.

Turismul se numără printre sectoarele în curs de dezvoltare ale economiei Regiunii Syunik. Orașele Goris și Kapan au un număr mare de hoteluri și hanuri. Moștenirea culturală, precum și frumusețea naturală a regiunii atrag mulți turiști locali și străini mai ales în perioada verii. Telecabina Wings of Tatev, care funcționează din 16 octombrie 2010 între Halidzor și mănăstirea Tatev, este cea mai lungă instalație de tramvai aerian reversibil construită într-o singură secțiune și deține recordul pentru cel mai lung cablu neîntrerupt - 5,7 km. Multe păduri și zone verzi din Syunik se numără printre ariile protejate ale Armeniei, cum ar fi Parcul Național Arevik și Rezervația de stat Shikahogh. Provincia are, de asemenea, sanctuarele faunei sălbatice din Boghakar, Goris, Lacul Sev, Zangezur și lunca râului Shikahogh.

Semnarea acordului de cooperare

Acordul de Cooperare dintre cele două regiuni a fost semnat în 25 Mai 2023, în Tegh. Printre principalele domenii de cooperare se numără administrația publică, dezvoltare economică și turism sustenabil, educație și cercetare, cultură și sport, patrimoniu cultural și natural, apărare civilă și siguranța persoanelor, protecția mediului și sănătate publică, agricultură și dezvoltare locală.
Conducerea Consiliului Județean Maramureș a considerat necesară securizarea viitoarelor schimburi și parteneriate în cadrul formal al unui acord de cooperare asumat între județul Maramureș și Regiunea Syunik ca urmare a identificării unor interese mutuale în domeniul economic, cultural, turistic, al agriculturii și dezvoltării locale. Întărirea relațiilor dintre cele 2 regiuni va fi asigurată prin susținerea schimburilor la nivel administrativ, dezvoltarea de proiecte în parteneriat, schimburi de experiență și capacity-building.

”La baza semnării acestui acord de înfrățire stau similaritățile dintre cele două culturi milenare. Maramureșul, asemeni regiunii Syunik, este caracterizat de un înalt nivel de spiritualitate, cel mai emblematic simbol cultural al Maramureșului fiind reprezentat de bisericile de lemn, în linie de congruență cu bisericile de piatră caracteristice regiunii înfrățite. Istoria Regiunii Syunik a fost marcată de poziționarea acesteia la intersecția unor rute comerciale și în umbra marilor imperii. Dincolo de patrimoniul cultural, cel natural constituie un alt punct de convergență, regiunea Syunik deținând, de asemenea, un număr semnificativ de arii protejate, parcuri naturale, rezervații de stat și sanctuare ale faunei sălbatice. Asemănări între cele două regiuni există și în domeniul exploatării resurselor minerale, mineritul marcând istoria regiunii Syunik, aici existând și în prezent activitate minieră, renumită la nivel mondial pentru producția de cupru și molibden”, a punctat vice-președintele Consiliul Județean Maramureș, Radu Trufan.

Consiliul Județean Maramureș a răspuns invitației Guvernatorul Regiunii Syunik, Domnul ROBERT GHUSAKYAN, de a trimite o delegație în Armenia în vederea finalizării demersurilor de înfrățire cu Regiunea Syunik. Acordul de cooperare între Județul Maramureș și Regiunea Syunik a fost semnat în data de 25 mai 2023 în localitatea Tegh, în prezența viceguvernatorului Hayk Harutyunyan și a primarului comunității Tegh, domnul David Ghulunc.

Decizia semnării acestui acord de înfrățire a fost fundamentată în baza similarității existente între cele două culturi milenare. Armenia este recunoscută pe plan internațional ca leagăn al creștinătății, fiind prima țară din lume care a introdus creștinismul ca religie de stat în anul 301 și reușind să mențină Biserica Apostolică Armeană nealterată până în prezent în pofida localizării geografice. Însăși alteritatea culturală a celor două țări în contextul regional constituie un punct de coeziune de-a lungul istoriei, Romania fiind o insulă de latinitate într-o mare slavă iar Armenia un avanpost creștin la poarta Asiei. Maramureșul asemeni Regiunii Syunik este caracterizat de un înalt nivel de spiritualitate, cel mai emblematic simbol cultural al Maramureșului fiind bisericile de lemn, în linie de congruență cu bisericile de piatră caracteristice regiunii înfrățite. Istoria Regiunii Syunik asemenea istoriei Maramureșului a fost marcată de poziționarea acesteia la intersecția unor rute comerciale și în umbra marilor imperii.
Dincolo de patrimoniul cultural, patrimoniul natural constituie un alt punct de convergență, Regiunea Syunik deținând, de asemenea, un număr semnificativ de arii protejate, parcuri naturale, rezervații de stat și sanctuare ale faunei sălbatice. Asemănări există și în domeniul exportării resurselor minerale, mineritul marcând istoria celor două regiuni - Regiunea Syunik având și în prezent activitate minieră și fiind renumită la nivel mondial pentru producția de cupru și molibden.

Link-uri rapide

Informaţii utile

Tabără de excelență - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni, ediția 2024

Tabără de excelență în Maramureș - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.