Mesajul președintelui Consiliului Județean Maramureș, la aniversarea Centenarului Jandarmeriei Ardelene

01 Iulie 2019 248
Respect și onoare la Centenarul Jandarmeriei Ardelene!

Cu o sută de ani în urmă, la scurt timp după înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia, administrația românească se instala în Transilvania pentru a prelua atribuțiile conferite de lege, un act de normalitate după reîntregirea țării prin evenimentul istoric de la 1 Decembrie 1918. Astfel, prin Înaltul Decret nr. 1964 din 29 aprilie era consemnat actul de naștere al Jandarmeriei Ardelene, structură militară a cărei sarcină era să asigure ordinea și respectarea legii în teritoriile reunite cu Patria Mamă.
Astăzi, aducem un omagiu tuturor celor care au pus temelia acestei structuri și ne amintim cu respect faptele remarcabile ale fruntașului unionist Ștefan Ciceo-Pop, cel care, împuternicit fiind de Consiliul Dirigent din Ardeal, ca șef al armatei și siguranței publice, a demarat organizarea Jandarmeriei Române în Transilvania și desființarea treptată a „gardelor naționale”, trupe ce realizaseră dezarmarea forțelor de jandarmi maghiari. Tot pe actul de naștere al Jandarmeriei Ardelene se afla amprenta unui alt mare român și patriot, colonelul de jandarmi Daniel Popp, fără a cărui determinare și rigoare militară nu ar fi reușit organizarea și operaționalizarea Corpului Jandarmeriei din Ardeal.

De atunci și până în prezent, Jandarmeria Ardeleană s-a evidențiat în permanență prin patriotismul, dăruirea și responsabilitatea militarilor jandarmi, bărbați și femei. Cu abnegație și spirit de sacrificiu, îndeplinind misiunile prevăzute de lege în acțiuni ce asigură menținerea și restabilirea ordinii și liniștii publice, transportul și paza valorilor, apărarea obiectivelor de importanță deosebită, dar si alte misiuni ordonate în situații critice, jandarmii sunt mereu conștienți de apartenența lor la viața comunităților din care fac parte.

La ceas aniversar, în numele Consiliului Județean Maramureș și al meu personal, vă felicit și vă doresc succes în activitate, prosperitate și realizări alături de familiile dumneavoastră.

Am onoarea să vă salut și să vă transmit un sincer și călduros ”La Mulți Ani!

Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Mesaje

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.