Un pod rutier va lega oraşul Seini de satul Pomi din judeţul Satu Mare

Un nou contract de finanţare extrem de important a fost semnat marţi, 20 martie, în oraşul Seini din judeţul Maramureş. Este vorba despre construcţia unui pod rutier, o investiţie în valoare de 3,4 miloane de euro aprobată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), care va lega oraşul Seini de satul Pomi din judeţul Satu Mare. Evenimentul semnării contractului “Pod rutier peste Râul Someş, între oraşul Seini şi comuna Pomi, în punctul de trecere cu bacul” a avut loc la sediul Primăriei Seini şi au participat, alături de primarul Gabriela Tulbure, aparatul propriu al primăriei şi aleşii locali din Seini şi preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Ioan Rus, subprefectul judeţului Maramureş, Alexandru Cosma, edilul din Pomi, Gheorghe Ruştiuc, primarul oraşului Negreşti Oaş, Aurelia Fedorca, primarul comunei Cicîrlău, Sorin Lupşe. Șeful administraţiei judeţene, Gabriel Zetea a semnat, în cadrul întâlnirii de la Seini, autorizaţia de construire a podului. Termenul de execuţie este de 36 de luni, iar lucrările sunt preconizate să înceapă în cursul anul viitor, după încheierea tuturor procedurilor preliminare.
Gabriela Tulbure: ”Podul va uni zona Codru, Oaş şi Maramureş”

Edilul oraşului Seini, Gabriela Tulbure a precizat că această finanţare reprezintă împlinirea unui vis pentru seineni. ”Ne-am adunat cu bucurie la realizarea unui vis, aşa cum era firesc, pe partea seineană a Podului Unirii - Podul rutier peste râul Someş, între oraşul Seini şi comuna Pomi, în punctul de trecere cu bacul. Evenimentul se înscrie pe una din cele mai importante pagini a istoriei contemporane a localităţii şi a zonei noastre, deschizând o nouă poartă de intrare a Seiniului, unind zona Codru cu Oaş şi Maramureş. Au împărtăşit cu noi emoţia demarării proiectului, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene din Satu Mare, administratorul firmei constructoare, dar şi foarte mulţi invitaţi. Am fost foarte mândră de faptul că am obţinut finanţarea integrală a proiectului, început încă din anul 2015, de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, şi de faptul că toţi reprezentanţii judeţului vecin ne-au prezentat calde mulţumiri pentru efortul nostru, atât de benefic din punct de vedere economic. Lucrările vor demara în timpul cel mai scurt, sperând ca, peste doi ani să ne reîntâlnim la mijlocul podului atât de mult dorit, pentru a tăia panglica inaugurală. Și mă bucur că acest vis devine realitate în Anul Centenarului, an în care ne dorim, cu toţii, să fim mai buni”, a declarat primarul oraşului Seini, Gabriela Tulbure.

Gabriel Zetea: Podul are asigurată finanţarea integrală pentru următorii trei ani

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea a ţinut să felicite administraţia locală din Seini pentru hărnicia de care dă dovadă de fiecare dată. ”Cu aproximativ cinci ani în urmă, când am vorbit cu primarul oraşului Seini despre ce putem să facem, fiecare cu funcţii noi în administraţie, eu, ca reprezentant al Seiniului în Consiliul Judeţean, Gabriela Tulbure, ca primar, am spus că lucrurile trebuie să se schimbe în bine, să se mişte mult mai repede, iar oamenii să simtă că se pot face proiecte pentru comunitate într-un singur mandat. Acest obiectiv ar trebui să îl avem cu toţii, deoarece Maramureşul merită mult mai mult. Ca preşedinte al Consiliului Judeţean am spus că, în acest mandat, trebuie să facem mult mai mult decât au făcut cei care au condus destinele judeţului înaintea noastră. Acesta este obiectivul pe care trebuie să îl avem cu toţii, nu trebuie să mai discutăm despre mandate consecutive care gestionează acelaşi proiect. La Seini, am reuşit să aducem şi proiecte de apă şi de canalizare, dar am reuşit şi să reparăm drumurile. Despre podul care să lege oraşul Seini de satul Pomi din judeţul Satu Mare se discută de foarte mult timp, însă finanţările au lipsit până acum. Veneau foarte mulţi miniştri, semnau contracte, însă cu finanţare foarte mică, iar banii nu au fost niciodată suficienţi. Această lucrare, însă, are asigurată finanţarea pentru următorii trei ani de zile, iar încasarea totală a fondurilor ţine doar de hărnicia şi determinarea constructorului. La Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice există fonduri suficiente pentru a fi achitate toate proiecte demarate şi executate”, a declarat şeful administraţiei judeţene, Gabriel Zetea.

În cuvântul său, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş a precizat faptul că, scopul actualei administraţii locale este de a-i determina pe maramureşenii plecaţi să caute o viaţă mai bună în altă ţări, să revină acasă. ”Aceştia se vor întoarce doar dacă vor avea o infrastructură bună, dacă vor găsi locuri de muncă bine plătite, dacă vor găsi pentru copiii lor şcoli reabilitate. Pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală demarat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice s-au semnat, în ultimii doi ani, doar în Maramureş, foarte multe contracte de finanţare şi vorbim de o valoare de peste 700 de milioane de lei. Doar în cursul anului trecut, Consiliul Judeţean Maramureş a reuşit să depună la finanţare 200 de km de drum judeţean, cu o valoare totală de aproximativ 100 de milioane de euro. În acest an facem procedurile de achiziţie, până în vară sperăm să putem să dăm ordinul de începere al lucrărilor, partea de proiectare să fie în acest an, iar anul viitor să muncim efectiv pentru ca, până la finalul mandatului, aceşti 200 de km de drum să fie daţi în folosinţă. Gândim un plan integrat de lucrări în întreg judeţul, astfel încât să avem o legătură unitară dintre nord spre sud, de la est spre vest. Vorbim despre un judeţ turistic, unde infrastructura este esenţială. Sunt mândru că pot să asist la un moment aproape istoric pentru Seini, o dorinţă veche a întregii comunităţi, să aduc şi să semnez autorizarea de construire din partea Consiliului Judeţean”, a conchis şeful administraţiei judeţene.

Ioan Rus, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare a precizat că, acest moment este unul de bucurie pentru locuitorii din Satu Mare şi a ţinut să transmită felicitări atât administraţiei locale din Seini, cât şi executivului Consiliului Judeţean Maramureş. ”Este un vis vechi al oşenilor să treacă cât mai repede câtre Țara Codrului şi către Cluj”, a arătat vicepreşedintele CJ Satu Mare, Ioan Rus.

Și prefectul de Satu Mare, Darius Filip a arătat că podul peste Someş va rezolva o problemă economică extrem de importantă pentru locuitorii zonei, oferindu-le numeroase oportunităţi.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Maramureş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.