Ambasadorul Republicii Belarus, Andrei Grinkevich în vizită de lucru în Maramureş

Excelenţa Sa, Andrei Grinkevich, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Belarus în România a fost prezent miercuri, 21 martie, în Maramureş, unde a avut o întâlnire cu reprezentanţii judeţului, ai autorităţii locale băimărene, dar şi cu mediul de afaceri. În cabinetul preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, ambasadorul Republicii Belarus şi-a prezentat intenţiile de a contribui la înfrăţirea judeţului cu o regiune din ţara pe care o reprezintă. Alături de şeful administraţiei judeţene s-au aflat şi prefectul de Maramureş, Vasile Moldovan, dar şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş şi directorul Bibliotecii Judeţene ”Petre Dulfu” Baia Mare, Teodor Ardelean.
Preşedintele Consiliului Judeţean a subliniat faptul că, interesul Excelenţei Sale, Andrei Grinkevich, privind dezvoltarea unor relaţii economice între România şi Belarus este întărit şi de executivul instituţiei judeţene. ”Eforturile Consiliului Judeţean Maramureş se îndreaptă tocmai în această direcţie, respectiv de a atrage investitori şi de a-i motiva să desfăşoare activităţi economice în judeţul nostru”, a precizat şeful administraţiei judeţene, Gabriel Zetea.

Andrei Grinkevich, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Belarus în România a precizat faptul că se află la a doua vizită în Maramureş, prima fiind în vara anului trecut, în urma unei vizite organizate şi coordonate de Ministerul Afacerilor Externe. ”Am observat foarte multe lucruri frumoase aici, în Maramureş şi sunt dispus să iniţiez, să asist şi să dezvolt relaţiile judeţului cu Belarus, atât din punct de vedere economic, cât şi cultural, turistic, în domeniul educaţiei, sănătăţii etc. Dacă ar fi să spun câteva cuvinte despre Republica Belarus, aş spune că reuşim să asigurăm, din agricultură, tot necesarul populaţiei. În Belarus producem camioane, autobuze, troleibuze şi pot spune că cel puţin zece oraşe mari din România folosesc autobuze realizate de noi. Avem o piaţa internă foarte bună şi pentru producţia de echipamente de bucătărie, dar şi în domeniul IT. În urmă cu doi ani de zile am construit propriul satelit pe care l-am lansat în spaţiu. În ceea ce priveşte educaţia, pot spune că şi Statele Unite ale Americii recunosc diplomele emise de universităţile din Republica Belarus. Avem 53 de universităţi la nivel naţional şi şcolarizăm, anual, aproximativ 15.000 de studenţi străini din mai mult de 40 de state. Avem un domeniu medical foarte bine dezvoltat şi sofisticat, mai ales în domeniul chirurgiei şi foarte mulţi bolnavi vin din alte ţări pentru serviciile noastre sanitare. Suntem pe locul patru sau cinci ca producători de unt şi tot pe aceaşi scală ne situăm în ceea ce priveşte producţia de lapte praf. Mai mult, suntem pe locul opt în lume la capitolul tehnologie optico-mecanică care poate fi folosită în mai multe domenii, din spaţiu până în viaţa cotidiană. Am ţinut să detailez toate acestea, pentru că România se află în clasamentul celor 10 ţări cu care Belarus întreţine cele mai bune relaţii de schimburi comerciale. În cursul anului trecut am avut o delegaţie de reprezentanţi din judeţele României. Există colaborări cu 20 de muzee din România care lucrează cu 30 de muzee din Belarus, fiind semnate între ele diferite acorduri. Am venit în Maramureş pentru a vă propune un acord interregional între judeţ şi o regiune din Republica Belarus, un oraş foarte mare din sud-vestul ţării şi doresc să iniţiem primii paşi în acest scop. Cele două regiuni ar trebui să discute toata gama de puncte de interes privind cooperarea, chiar şi în domeniul turismului”, a declarat Excelenţa Sa, Andrei Grinkevich, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Belarus în România.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea a întărit afirmaţiile privind deschiderea judeţului pentru a încheia astfel de parteneriate sau înfrăţiri. ”Azi am aflat lucruri noi despre Belarus şi vreau să vă felicit pentru modul în care ştiţi să vă promovaţi ţara. Vom accepta, fără nicio ezitare, o colaborare cu o regiune din Belarus pe care ne-o recomandaţi şi pot să vă spun că, în domeniul medical, şi Maramureşul are o amprentă importantă la nivelul întregii ţări. Suntem interesaţi de toate modurile în care putem coopera, dar cel mai mult ne dorim să înteţim schimburile comerciale între zonele noastre, concomitent cu atragerea de investitori străini. Maramureşul ar putea fi poarta de intrare spre Uniunea Europeană, iar pentru noi, Belarus ar putea fi intrarea către ţările din Est. Din punctul nostru de vedere, lucrurile se vor mişca foarte repede, vom pregăti întreaga documentaţie imediat ce vom avea o scrisoare de intenţie din partea regiunii din Belarus”, a conchis şeful administraţiei judeţene.

Biroul de presă al Consiliului Judeţean Maramureş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.