Spitalele din subordinea Consiliului Județean Maramureș, aflate în prima linie în lupta cu noul coronavirus, finațate cu prioritate

Marți, 24 martie, începând cu ora 12:00, în Sala „Bogdan Vodă” a Palatului Administrativ, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș din luna martie. Pe ordinea de zi a ședinței condusă de președintele Gabriel Zetea s-au regăsit 18 proiecte de hotărâre, la care s-au adăugat două puncte suplimentare. Dintre acestea, trei proiecte au fost retrase de pe listă.

Șeful administrației județene a menționat că ședința urmărește două mari obiective, și anume, modificarea și completarea Regulamentului de Organizare și Funcționare a instituției, astfel încât să se asigure posibilitatea și infrastructura necesară pentru oragnizarea online a ședințelor Consiliului Județean Maramureș, pe de-o parte, dar și alocarea de resurse financiare instuțiilor din subordinea Consiliului Județean Maramureș, necesare în lupta cu pandemia cauzată de noul coronavirus, pe de alta.
Așadar, printre prioritățile administrației județene pentru perioadă următoare se numără achiziționarea infrastructurii necesare care să permită organizarea ședințelor online, astfel încât autoritatea deliberativă să își poată continua activitatea, cu limitarea riscurilor prevăzute de interacțiunea fizică în răspândirea coronavirusului.

În ceea ce privește al doilea mare obiectiv al ședinței, care vizează alocarea de resurse financiare din fondul de rezervă la dispoziția Consiliului Județean spre instituțiile din subordine, acesta vizează în principal cele două spitale din subordinea Consiliului Județean Maramureș, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare și Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare.

Primul mare efort financiar va merge către Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, unde urmează să se demareze procedura de achiziție publică a platformei integrate de biologie moleculară Real Time PCR, care va permite procesarea a peste 300 de teste pe zi. Deși, inițial investiția de aproximativ 450.000 lei a fost gândită sub forma unui parteneriat între Consiliul Județean Maramureș, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, aceasta abordare este una greoaie și ar întârzia mult achiziția, în momentul de față nefiind deschise file de finanțare la nivelul Ministerului Sănătății.

Din acest motiv, Consiliul Județean Maramureș va suporta întreaga sumă necesară din bugetul propriu, urmând ca ulterior să încerce decontarea acesteia din bugetul de stat. Astfel, începând cu finalul săptămânii viitoare, maramureșenii ar trebui să poată să fie testați, fără a mai fi necesară trimiterea probelor la Cluj-Napoca, unde procesarea durează foarte mult din cauza faptului că aici sunt colectate toate probele din regiunea de Nord-Vest.

În acest moment, în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare se pregătesc încăperile în care urmează să funcționeze platforma integrată de biologie moleculară și au loc instruiri ale personalului, așteptările fiind ca în cel mai scurt timp, Maramureșul să poată să respecte recomandările Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește testarea unui procent cât mai mare din populație.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a arătat că își dorește ca județul Maramureș să se alinieze acestor recomandări. „Astăzi, în România, se testează din păcate doar persoanele care prezintă simptome specifice infectării cu coronavirus, o poziție contrară Organizației Mondiale a Sănătății, a cărei motto pestru acestă perioadă este: „Testați, testați, testați!”. Din acest motiv, e nevoie de acest aparat, e nevoie ca medicii acestui spital să muncească cât mai repede și să testeze un procent cât mai mare din populația judeșului, chiar dacă acest lucru va presupune resurse financiare suplimentare pentru achiziționarea kit-urilor de testare.”, a declarat șeful administrației județene, Gabirel Zetea.

În ceea ce privește Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Consiliul Județean Maramureș va aloca fonduri în valoare de aproximativ 500.000 lei, în vederea achiziționării echipamentelor de protecție necesare atât cadrelor medicale, cât și pacienților. Deși unitatea spitalicească a avut stocuri importante de astfel de echipemante, împrejurările din ultima perioadă au dus la consumarea lor, în ultimele trei săptămâni fiind epuizate nu mai puțin de 80.000 de măști de protecție. Pentru e evita situația nefericită în care au ajuns mai multe spitale din țară, unde personalul medical s-a infectat din cauza lipsei materialelor de protecție, alocarea resurselor financiare cu această destinație se va face cu prioritate.

De finanțare din partea Consiliului Județean Maramureș va beneficia și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Gheorghe Pop de Băsești” Maramureș, în vederea achiziționării de materiale necesare pentru dotarea cu aparatura electronică, care să permită desfășurarea online a unei părți din activitatea instituției. Președintele Consiliului Județean Maramureș a mai menționat că administrația județeană așteaptă cereri de finanțare din partea administrațiilor publice locale care luptă împotriva coronavirusului, cu precădere din partea acelor autorități locale pe raza cărora există centre de carantină și care au nevoie de contracte cu societăți comerciale specializate în eliminarea deșeurilor contaminate.

Pentru ca toate aceste finanțări să fie posibile, va avea loc o rectificare a bugetului Consiliului Județean Maramureș, resursele financiare ale instituției fiind alocate cu prioritate către unitățile publice care au nevoie de materiale de protecție, dar și către intervențiile de urgență legate de gestionarea situațiilor generate de COVID-19.

Aleșii județeni au aprobat toate cele 17 proiecte aflate pe ordinea zi a ședinței desfășurate în patru etape, cu respectarea prevederilor în vigoare pentru prevenirea oricărui risc de infectare cu noul coronavirus.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.