Proiecte importante pentru sănătatea maramureșenilor, votate în ședința extraordinară a Consiliului Județean Maramureș

Miercuri, 10 iunie, cu începre de la ora 12:00, plenul Consiliului Județean Maramureș s-a reunit în sistem videoconferință, pentru dezbaterea și votarea celor șase proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi.

Două dintre proiectele votate în cadrul ședinței au făcut referire la unul dintre cele mai ambițioase obiective din sistemul sanitar maramureșean, și anume dotarea cu dispozitive medicale a Blocului Operator - Sală de operaţii chirurgie cardiacă, cardiovasculară şi toracică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare. Astfel, unitatea medicală urmează să devină primul spital non-universitar din țară, care va efectura operații pe cord deschis. Dotarea blocului operator va fi finanțată în comun de către Consiliul Județean Maramureș și Primăria Municipiului Baia Mare, cele două instituții anuntând cu acest prilej debutul unui parteneriat administrativ și civic.
Cu votul aleșilor județeni, Consiliul Județean Maramureș va utiliza suma 1.031,00 mii lei din excedentul anual al bugetului Judeţului Maramureş, rezultat la încheierea exerciţiului bugetar, pe anul 2019, pentru suplimentarea bugetului Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Din această sumă vor fi achiziționate: o masă de operaţie chirurgie cardiacă şi toracică, un ecocardiograf doppler de înaltă performanţă cu sondă transesofagiană, un defibrilator intern cardiac cu padele, trei monitoare funcţii vitale de tipul hemodinamic invaziv, trei paturi ATI și un aspirator chirurgical. În ceea ce privește sprijinul financiar acordat de către Primăria Municipiului Baia Mare, instituția urmează să susțină achiziționarea sistemului de circulaţie extracorporală, în sumă de 1.046.60 mii lei. Pentru a stabili atribuțiile părților, atât privind finanțarea cât și privind utilizarea dispozitive medicale, a fost încheiat un acord de cooperare între județul Maramureș prin Consiliul Județean Maramureș, Municipiul Baia Mare și Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare.

Al doilea proiect de pe ordinea de zi a vizat rectificarea bugetului Judeţului Maramureş, pe anul 2020. Astfel, au fost aprobate rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al creditelor interne, prin majorarea veniturilor şi a cheltuielilor cu suma de 6.953,48 mii lei, pentru cofinanțarea lucrărilor prin programul PNDL, precum și rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare pe anul 2020, prin majorarea veniturilor şi a cheltuielilor cu suma de 375,81 mii lei. Această valoare poate fi defalcată după cum urmează: 320.00 lei reprezentând sume alocate pentru stimulentul de risc și 55.81 mii lei reprezentând venituri din donații și sponsorizări.

A fost aprobată, de asemenea, și contribuţia Consiliului Judeţean Maramureş, la diferite acţiuni finanţate din rezerva bugetară. În județul Maramureș au existat în ultimele zile câteva fenomene meteorologice deosebite, mai exact două comunități, Vișeu de Sus și Valea Chioarului au fost lovite de inundații puternice. La momentul de față, rezerva bugetară a Consiliului Județean Maramureș permite alocarea unui sprijin financiar în valoare de doar 156,00 mii lei, din care 100,00 mii lei vor merge spre Vișeu de Sus și 56,00 mii lei spre Valea Chioarului. În colaborare cu Instituția Prefectului Județului Maramureș se va solicita intervenția Comisiilor pentru Situații de Urgență în aceste comunități, în vederea evaluării pagubelor produse de inundații, ca mai apoi să se poată solicita Guvernului României sprijinul financiar necesar.

Totodată, autoritatea deliberativă a aprobat proiectul de hotărâre privind repartizarea sumelor din fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, pentru susţinerea programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum şi pentru cheltuielile de funcţionare. Astfel, s-a decis alocarea a sumei totale de 6.250,00 mii lei în teritoriu, către acele unități administrativ-teritoriale pe raza cărora se desfășoară lucrări ample de reabilitare a drumurilor județene, care sunt implicate în strategia de gestionare a deșeurilor sau care au alte probleme punctuale, care necesită ajutor financiar imediat.

În cadrul ședinței a mai fost votat încă un proiect de hotărâre extrem de important pentru sănătatea maramureșenilor, în contextul pandemiei de coronavirus. „TESTĂM PENTRU SĂNĂTATEA MARAMUREŞENILOR” reprezintă o inițiativă de testare în masă la nivel județean pentru indetificarea infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2, care urmează să se desfășoare până la finalul anului 2020. Prin acest proiect se urmărește în primul rând sprijinirea agenților economici din județ pentru reluarea activității, în special în domeniul HoReCa, grav afectat de pandemie. Proiectul urmeză să implementat de către Consiliul Județean Maramureș în cooperare cu Direcţia de Sănătate Publică Maramureş, Municipiul Baia Mare, Spitalul de Pneumoftiziologie ,,Dr. Nicolae Ruşdea”, Municipiul Sighetu Marmaţiei, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, Oraşul Vişeu de Sus, Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus, Spitalul Judeţean de Urgență ,,Dr. Constantin Opriş Baia Mare și Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie Baia Mare. Administrațiile și instituțiile spitalicești implicate în acest proiect vor semna un acord de cooperare, care va stabili obligațiile fiecărei părți. Inițiativa urmărește limitarea răspândirii virusului SARS - CoV 2 în rândul populaţiei şi asigurarea unei protecţii adecvate maramureșenilor în fața acestui inamic invizibil. Beneficiarii proiectului vor fi cetăţenii judeţului Maramureş, în limita unui număr total de 50.000 de persoane care vor solicita, în mod voluntar testarea şi care nu se află în categoriile definițiilor de caz.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.