Prima întâlnire a factorilor interesați din cadrul proiectului FoodChains4Europe, finanțat prin programul INTERREG EUROPE, 28 aprilie 2017

4 eu

Consiliul Județean Maramureș implementează proiectul FoodChains 4 Europe (Lanțuri alimentare pentru Europa) în parteneriat cu provincia Flevoland (Olanda) - liderul de proiect, Fundația AERES GROUP UAS (Olanda), Fundația Euro Perspectives (Bulgaria), Universitatea de Tehnologie Alimentară Plovdiv (Bulgaria), Universitatea Catolică del Sacro Cuore Milano (Italia), Regiunea Emilia Romagna – Directoratul General pentru Agricultură, Vânătoare și Pescuit (Italia), Consiliul Metropolitan Oldham (Marea Britanie) și Universitatea Metropolitană Manchester (Marea Britanie).

Acesta este al cincilea proiect derulat împreună cu provincia Flevoland, ca lider de parteneriat în cadrul unei colaborări îndelungate, de peste 10 ani, care a culminat în anul 2015 prin semnarea unui acord de înfrățire între județul Maramureș și provincia Flevoland.

Obiectivul general al proiectului FoodChains4Europe este de a îmbunătăți punerea în aplicare a politicilor regionale, care să stimuleze furnizarea de inovare pentru a crea lanțuri de produse alimentare mai durabile atât din punct de vedere ecologic cât și social. Proiectul FoodChains 4 Europe va aborda toate etapele post fermă ale lanțului alimentar, inclusiv dezvoltarea de produse, de prelucrare, ambalare și distribuție.

Obiective specifice:
  • Crearea unei rețele internaționale de autorități regionale, universități și factori interesați, care susțin în comun livrarea de inovare în lanțurile alimentare regionale.
  • Facilitarea schimburilor de experiență și familiarizarea cu politicile publice între partenerii și factorii interesați, cu focus pe durabilitatea socială a lanțului alimentar și pe aspectele tehnice și financiare ale procesului de inovare.
  • Elaborarea de planuri de acțiune pentru fiecare regiune pentru a îmbunătăți livrarea de inovare in sectorul alimentar
  • Diseminarea practicilor și experiențelor dobândite în alte regiuni din Europa și în afara ei

Bugetul total al proiectului este de 1.556.512 euro, din care partea aferentă Consiliului Județean Maramureș este de 149.354 euro, 85% reprezentând finanțare nerambursabilă, 13% finanțare națională și 2 % co-finanțarea Consiliului Județean Maramureș.

Proiectul va fi implementat în perioada 2017-2022; în prima etapă (2017-2020) realizându-se procesul de învățare inter-regională, și elaborarea planurilor de acțiune iar în etapa a doua (2020-2022) partenerii din proiect vor pune în aplicare planurile de acțiune și vor dezvolta proiecte pilot.

Vineri, 28 aprilie 2017 a avut loc prima întâlnire a factorilor interesați de proiectul FoodChians 4 Europe, la care au fost invitați să participe reprezentanți ai principalelor companii din industria alimentară din Maramureș, ai Asociației producătorilor tradiționali, ai celor 4 GAL-uri din Maramureș, și a principalelor instituții din Maramureș care activează în domeniul industriei alimentare: Universitatea Tehnică Cluj Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare, Facultatea de Științe și Litere, Specializarea Ingineria Produselor Alimentare, Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor Maramureș, Camera de Comerț și Industrie Maramureș.

În județul nostru există un mare potențial de dezvoltare a produselor tradiționale, ecologice , dar pentru a putea fi competitivi pe piețele interne și externe trebuie să ne orientăm spre produse de înaltă calitate pentru care este nevoie de inovare în procesele tehnologice dar și de un marketing și o rețea de distribuție eficientă, care să scurteze lanțul alimentar de la producător la consumator.

Prin acest proiect oferim ocazia producătorilor din Maramureș să ia contact cu companii din regiunile partenere din Olanda, Marea Britanie, Bulgaria și Italia și să învețe din exemplele de bună practică de utilizare și furnizare a inovării în lanțuri alimentare regionale, să participe la seminarii de învățare inter-regionale și la conferințe de diseminare a rezultatelor proiectului.

Această rețea de factori interesați de proiectul ”Lanțuri alimentare pentru Europa” a cărei baze au fost puse astăzi, va fi un areal unde se vor schimba idei, se va demara o colaborare în primul rând la nivel local și apoi și internațional, oferind Universității și Direcției Sanitar Veterinare posibilitatea de a veni în sprijinul antreprenorilor din județ din domeniul industriei alimentare cu propuneri de colaborare în domeniul cercetării și inovării, cu consultanță și informări utile.

Mihaela Lițe
Manager proiect
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.