ULTIMĂ ORĂ
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş a precizat că, în perioada de după 1989, în Maramureş s-a construit mult şi nu s-au rescpectat arhitectura tradiţională. „Acum a trecut exuberanţa anilor ’90 şi lumea a început să înţeleagă cât e de important să păstrăm ce este autentic, tradiţional. Acum încep să apară construcţii în stil autentic, dar moderne din punct de vedere al utilităţilor.”
Oaspeţii francezi au precizat că şi Franţa a traversat o asmenea perioadă în care tradiţionalul a pierdut teren în favoarea modernului, însă în timp s-a creat un echilibru între cele două componente. Ei s-au oferit să ofere din experienţa lor comunităţilor care trec acum prin asemenea etape. „Conservarea patrimoniului într-o logică economică este foarte importantă. Maramureşul este o zonă care se pretează la dezvoltarea turismului, fapt care poate aduce o mai bună dezvoltare economică. E important, spre exemplu, ca arhitecţii să informeze locuitorii asupra acestei problematici.” – a adăugat ambasadorul Philippe Gustin.
Pentru a confirma nota de ospitalitate a maramureşenilor, preşedintele Zamfir Ciceu le-a oferit oficialilor francezi câte un album „Biserici de lemn din Maramureş” – ediţie bilingvă româno-franceză.
Biroul de presă