Muzeul de Etnografie și Artă Populară, partener într-un proiect privind promovarea patrimoniului imaterial al lemnului din Maramureș și Transcarpatia

04 Martie 2020 121
Proiectul DRANICA.20 – Promoting the immaterial wooden heritage of Maramures and Transcarpathia - Promovarea Patrimoniului Imaterial al lemnului din Maramureş şi Transcarpatia – Obiectiv Tematic 3 – Promovarea culturii locale şi conservarea patrimoniului istoric” este ultimul dintre proiectele aprobate în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Maramureș, din luna februarie, care vizează accesarea fondurilor externe nerambursabile prin Programul de Cooperare Transfrontalieră ENI CBC Ungaria – Slovacia – România – Ucraina, 2014 – 2020.
Proiectul își propune, în prima fază, derularea unei cercetări în regiunea transfrontalieră Maramureș (România) și Transcarpatia (Ucraina) cu privire la prelucrarea lemnului, cu scopul de a oferi o imagine asupra instrumentelor tradiționale, tehnicilor și expertizei în prelucrarea lemnului, în special pentru domeniile tâmplăriei și sculpturii în lemn. Acest demers urmează să aibă ca finalitate realizarea unui manual tehnic pentru prelcrarea tradițională a lemnului, specifică regiunii transfrontaliere Maramureș și Transcarpatia. Nu în ultimul rând, se dorește promovarea regiunii ca destinație turistică comună pentru patrimoniul său imaterial din lemn, în special prin conectarea artizanilor locali la o piață de turism specializată, destinată prelucrătorilor de lemn și dulgherilor, care urmăresc împărtășirea de bune practici în domeniu. Acest lucru va fi posibil prin dezvoltarea de platforme web, identificarea, cartografierea și promovarea artizanilor locali de lemn deschiși la ucenicie sau la sesiuni de formare de scurtă durată, ateliere deschise pentru prelucrarea tradițională a lemnului, evenimente internaționale comune și specializate, dar și prin demersuri de comunicare și promovare.

În situația în care proiectul va primi decizia de finanțare, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, în calitate de partener, va accesa fonduri externe în valoare de 70.390,20 euro, trebuind să suporte cofinanțarea cu echivalentul în lei a sumei de 3519,51 euro, reprezentând 5% din valoarea eligibilă a bugetului proiectului aferent acestei instituții.

Concluzionând despre proiectele depuse pe această axă de finanțare, șeful adminitrației județene, Gabriel Zetea, a amintit și provocările pe care acestea le implică pentru instituția Consiliului Județean Maramureș. „Trebuie menționat faptul că implementarea acestor proiecte depuse prin Programul de Cooperare Transfrontalieră ENI CBC Ungaria – Slovacia – România – Ucraina, 2014 – 2020 va fi o provocare, în primul rând pentru că presupun parteneri străini, care trebuie să rămână extrem de serioși, lucru care nu s-a întâmplat de fiecare dată. Pe axele trecute de finanțare au existat probleme cu anumite proiecte, Consiliul Județean Maramureș trebuind să suporte și cofinanțarea partenerilor. Însă, în definitiv, trebuie să profităm de oportunitatea cuprinsă în acest program pe care instituțiile europene îl propun și prin care, statele care au potențial de a adera la Uniunea Europeană pot să beneficieze de fonduri externe nerambursabile. Pentru a veni în sprijinul regiunilor vecine Maramureșului, continuăm să ne implicăm în astfel de programe de colaborare și facem toate eforturile pentru a depune cât mai multe proiecte pe aceste axe de finanțare”, a arătat Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.