Lanțuri alimentare inovative și de calitate în Bulgaria, evaluate în cadrul poiectului FoodChains4Europe

În perioada 14 - 17 mai 2018 s-a derulat la Varna, Bulgaria, a doua evaluare de tipul peer review din cadrul proiectului: FoodChains 4 Europe (Lanțuri alimentare pentru Europa), unde și județul Maramureș este partener. Conceptul, des utilizat în cadrul proiectelor finanțate de programul INTERREG Europe și derulate de Biroul de Relații Externe, își propune să aducă idei inovatoare asupra unei tematici indicate de regiunea gazdă, într-un context mai puțin formal, evaluarea fiind realizată de experți din regiunile partenere din proiect.
De această dată, partenerii din Bulgaria au beneficiat de o astfel de evaluare, ei alegând regiunea Varna ca un bun exemplu pentru analiza contextului inovativ din lanțul alimentar din țara lor, iar gazdele evenimentului au fost Universitatea de Tehnologie Alimentară din Plovdiv și Fundația Euro Perespectives din Sofia. Județul Maramureș a fost reprezentat de Claudia Breban, director al Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte, Mihaela Lițe, șef Birou Relații Externe, Ioana Bradea, șef Serviciu Proiecte, Parteneriate și Relații Internationale din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord Vest și Alexandra Cătană, expert tehnic în cadrul aceluiași departament. Reprezentantele ADR Nord Vest au fost invitate ca experte în implementarea unui proiect INTERREG Europe similar: SME Organics.

Gazdele din Bulgaria au stabilit ca și focus al evaluării ”Lanțuri alimentare inovative și de bună calitate”, experții urmând să examineze cum se poate utiliza cadrul legislativ existent în Bulgaria ca și politică de sprijin pentru comercializarea produselor inovative din cadrul lanțurilor alimentare, precum și potențiale modele de afaceri, parteneriate și pașii de urmat pentru reducerea deseurilor și risipei alimentare.

Prima zi a evaluării a fost dedicată prezentării mai multor aspecte legate de tema aleasă, respectiv Programul Operațional de Inovare și Competitivitate 2014-2020, rolul Incubatorului de Afaceri din Varna pentru sprijinirea inovării în industria alimentară, deșeuri rezultate în cadrul lanțurilor alimentare pentru o dezvoltare durabilă, sustenabilitate prin inovare utilizată în industria ospitalității din Bulgaria, management inovativ în lanțul alimentar: inovare la cerere versus cercetare științifică.

Pe lângă aceste prezentări, experții din regiunile partenere au efectuat și vizite de studiu la lanțul de magazine Lidl, pentru a afla modul de gestionare a deșeurilor și metodele de economie circulară utilizate. La Universitatea de management din Varna a fost prezentat programul international de studii din domeniul industriei ospitalității și, în special, a pregătirii din domeniul culinar. De asemenea, experții au avut ocazia să viziteze un club de golf care deține mai multe restaurante, hoteluri, vile de lux și unde aproape toate produsele consumate se produc în cadrul acestei locații. În cazul deșeurilor produse în cadrul clubului se aplică principiile economiei circulare. În urma evaluării, experții din regiunile partenere din proiect au pregătit mai multe idei și recomandări regiunii gazdă pentru a îmbunătății situația existentă, pornind de la exemple de bună practică din regiunile lor.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.