Interes major pentru proiectul pe Economie Circulară – REDUCES promovat de Consiliul Județean Maramureș

header reduces
Reprezentanți ai mediului de afaceri, din învățământul universitar, ai ONG-urilor și instituțiilor publice cu responsabilități pe mediu au participat la cea de-a doua întâlnire a factorilor interesați din proiectul Reduces. Implicarea activă și dezbaterile au reprezentant caracteristicile principale ale întâlnirii, cu rezultate pozitive în desfășurarea actuală și viitoare a proiectului.

Miercuri, 22 ianuarie 2020, de la ora 11.00 în sala “Vasile Lucaciu” a Palatului Administrativ s-a desfășurat a doua întâlnire a grupurilor și persoanelor interesate din cadrul proiectului „REDUCES – Regândirea Dezvoltării Durabile în Regiuni Europene Utilizând Modele de Afaceri ale Economiei Circulare”, implementat de Consiliul Județean Maramureș, în calitate de partener și finanțat în cadrul programului INTERREG EUROPE.

Mihaela Lițe, șef Biroul Relații Internaționale și manager al proiectului, alături de Gheorghe Paul Szaniszlo, consilier superior în cadrul aceluiași birou și expert comunicare în cadrul proiectului și Sandu Hotima, directorul executiv al A.D.G.I.M.M. au deschis întâlnirea cu prezentarea agendei și activităților desfășurate în cadrul întâlnirii de lansare a proiectului din Turku (Finlanda). Au fost explicate principalele așteptări și rezultate din partea proiectului, starea actuală a Economiei Circulare (status quo-urile) celor șase regiuni, vizitele de studiu efectuate, precum și componenta de comunicare din cadrul proiectului.

Dezbaterile pe starea actuală a Economiei Circulare din Maramureș, problemele de mediu cu care se confruntă societatea și economia românească, dar și modul în care proiectul poate conduce la modificarea unor politici publice au reprezentat principalele subiecte ale întâlnirii.

Astfel, reprezentanții mediului de afaceri din domeniul salubrizării și recuperării și valorificării deșeurilor au subliniat importanța conștientizării populației privitor la obligația cetățenească de a sorta, recicla și de a se îngriji mai mult de impactul asupra mediului, iar reprezentanții instituțiilor de învățământ și a celor cu atribuții de control au încercat să explice modul în care aceste aspecte pot fi atinse atât prin educație, cât și prin efectele legilor din domeniu.

Totodată, în cadrul întâlnirii, cei prezenți, la propunerea Margaretei Căpîlnean, asistent manager în cadrul proiectului, au fost îndemnați să-și prezinte ideile și propunerile privitor la identificarea de exemple de bune practici aferente temelor din proiectul Reduces: “prelungirea duratei de viață a produsului, reînnoire/regenerare, produsul ca un serviciu, eficientizarea resurselor și reciclare, platforme de partajare”.

Principalele idei și sugestii rezultate au vizat implicarea și analizarea activităților cu influență în Economia Circulară a firmelor de dezmembrări și I.T., a atelierelor de reparații auto și textile, centrelor de închiriere și identificarea unor modalități de încurajarea a soluțiilor de tip buy-back.

REDUCES este un proiect ce sprijină îmbunătățirea politicilor de dezvoltare regională prin promovarea modelelor de afaceri din domeniul economiei circulare durabile în șase regiuni europene prin implicarea și influențarea factorilor de decizie. REDUCES îmbunătățește colaborarea și schimbul de cunoștințe între regiuni.

Mai multe informații despre acest proiect se pot găsi la linkul: www.interregeurope.eu/reduces și pe Facebook.com/reducesproject.

Gheorghe Paul Szaniszlo
Consilier Superior,
Biroul Relații Internaționale
Expert comunicare în proiectul REDUCES

Biroul de presă al CJ Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.