Ambasadorul Ucrainei în România, în vizită de lucru în județul Maramureș

În perioada 9-10 octombrie 2018, Excelența Sa Oleksandr Bankov, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România a efectuat o vizită de lucru în județul Maramureș. Ambasada Ucrainei a solicitat și o întâlnire cu reprezentanții județului Maramureș, arătând faptul că ar fi necesară și benefică în contextul dezvoltării relațiilor bilaterale ucrainiano-române, întreținerea unor contacte de lucru directe și durabile cu autoritățile județului, în scopul impulsionării și promovării unor legături de cooperare dintre Ucraina și România, inclusiv la nivel local.
În cursul zilei de marți, 9 octombrie, ambasadorul Ucrainei în România a vizitat municipiul Sighetu Marmației, unde a avut întrevederi cu conducerea primăriei și activul comunității ucrainene. Totodată, Excelența Sa Oleksandr Bankov a inaugurat o expoziție consacrată comemorării jertfelor Holodomorului din Ucraina din anii 1932 – 1933 și a vizitat liceul ucrainean Taras Șevcenlo, dar și alte școli din zonă unde studiază etnici ucraineni.

Miercuri, 10 octombrie, cu începere de la ora 11.00, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România, însoțit de Pavel Rohovei, consilier al Ambasadei Ucrainei în România, de deputatul Nicolae-Miroslav Petrețchi, președintele Uniunii Ucrainenilor din România și prof. Miroslav Petrețchi, președintele organizației județene a UR Maramureș au avut o întâlnire în Cabinetul președintelui Consiliului Județean Maramureș cu Gabriel Zetea, șeful administrației județene și cu Alexandru Cosma, subprefectul județului. În urma vizitei efectuate în Sighetu Marmației și în împrejurimi, ambasadorul Ucrainei în România a solicitat sprijin autorităților județene pentru a crește calitatea condițiilor oferite elevilor care studiază în limba ucraineană. ”În ceea ce privește starea Liceului Taraș Sevcenko de la Sighet, din punct de vedere tehnic, acesta merge mai bine decât educațional. Dar este deranjant că licitațiile se întârzie atât de mult și se pierde timp esențial cu contestații și alte proceduri”, a precizat ambasadorul Ucrainei în România.

Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a explicat faptul că, instituția județeană are rolul de a promova proiecte și de a le depune spre finanțare la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, însă tot ce ține ulterior de obținerea fondurilor și implementarea proiectului revine administrațiilor locale și titularilor de contract. ”Putem doar să oferim consultanță celor care apelează la noi, însă nu putem interveni în procedurile legale. În ceea ce privește Liceul Ucrainean Taraș Sevcenko din Sighetu Marmației ne mândrim cu această instituție de învățământ unică în zonă și sunt convins că licitațiile se vor finaliza și lucrările vor începe în cel mai scurt timp. Vom ține legătură cu Primăria Sighetu Marmației și cu Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și am convingerea că, odată reabilitat liceul, va crește atractivitatea pentru această unitate educațională”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș.

Discuțiile au continuat și pe tema redeschiderii Aeroportului Internațional Maramureș, a taberelor de recreere organizate în Maramureș pentru copiii afectați de războiul din Ucraina, dar s-a discutat și despre podul peste Tisa, șeful administrației județene, Gabriel Zetea insistând pe necesitatea realizării acestui obiectiv atât de important atât pentru partea română, cât și pentru partea ucraineană.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.