Proiecte pentru revitalizarea satului maramureșean

Consiliul Județean Maramureș împreună cu Ordinul Arhitecților din România – filiala Nord-Vest au organizat un concurs de arhitectură, prin care s-a dorit premierea celor mai bune soluții de locuințe tip în stil traditional, specific Maramureșului istoric, prin realizarea serviciilor de proiectare pentru CASE MARI / MICI în cadrul proiectului "Plan de revitalizare a satului maramureșan - Case tip pe Valea Marei, Valea Cosăului și Valea Izei".

Concursul s-a desfășurat în două etape. Prima etapă a concursului a avut loc în anul 2017, iar a doua etapă la sfârșitul anului 2018. În urma concursului ce a avut loc la sediul Consiliului Județean Maramureș au fost selectate 11 proiecte câștigătoare (5 proiecte pentru case mari și 6 proiecte pentru case mici).

Proiectele pentru modelele de locuințe în stil tradițional sunt puse gratuit la dispoziția persoanelor intereste – faza D.T.A.C. și P.T.

Cei interesați vor achita costul doar pentru următoarele:
  • studiile de teren;
  • realizarea proiectului de ”adaptare la teren” în funcție de modelul ales;
  • obținerea avizelor/acordurilor cerute prin Certificatul de Urbanism;
  • taxele pentru eliberarea Certificatului de Urbanism, a Autorizației de Construire.
 
CONTACT: E-mail: arhitect.sef@cjmaramures.ro, Telefon / Fax: 0262.215.837

GHIDURI DE ARHITECTURĂ

pentru încadrarea în specificul local din mediul rural
GHID DE ARHITECTURĂ

GHID DE ARHITECTURĂ

ȚARA CHIOARULUI
GHID DE ARHITECTURĂ

GHID DE ARHITECTURĂ

ȚARA CODRULUI
GHID DE ARHITECTURĂ

GHID DE ARHITECTURĂ

ȚARA LĂPUȘULUI
GHID DE ARHITECTURĂ

GHID DE ARHITECTURĂ

ȚARA MARAMUREȘULUI
model-casa-mare-iii.jpg

Casă cu specific tradițional -Model 1

Locuința propusă reinterpretează mobilarea unei gospodării maramureșene prin cuprinderea șurii și a casei tradiționale într-o singură unitate de locuit. Astfel dimensiunile mari ale locuinței sunt aduse la scara locului pentru o bună integrare în peisajul cultural local. Dispunerea în anfiladă a celor două corpuri, orientarea prispei și consolei sunt preluate din modul de organizare tradițional al unei parcele lungi. Spațiul este dezvoltat pe două niveluri și are luminator zenital din dorința de a da o identitate puternică locului vieții cotidiene.
model-casa-mare-iv.jpg

Casă cu specific tradițional -Model 2

Conceptul propus pornește de la forma casei tradiționale cu prispă largă pe latura lungă a casei. Această prispă avea rolul de a adăposti diferitele activități ce se desfășurau pe parcursul anului: de la amplasarea războiului de țesut, la umbrar pe timp de vară, până la diferite activități pe timp de ploaie. Prin acest proiect se propune închiderea acestei zone și transformarea ei într-un spațiu dedicat întregii familii- zona de zi. Acest spațiu își păstrează rolul avut mai demult dar se transformă și se modernizează. Prispa clasică se mută pe latura opusă, unde oferă intimitate și protecție. Toate spațiile răspund nevoilor unei familii contemporane într-un context tradițional.
model-casa-mare-v.jpg

Casă cu specific tradițional -Model 3

Se propune construirea unei locuințe, cu regim de înălțime P+M, care să se încadreze în specificul local din mediul rural - "Țara Maramureșului". Volumetria propusă este rezultatul alăturării formei clasice a caselor din lemn, tradiționale, cu prispa pe latura lungă și lipirea acesteia cu un paralelipiped dreptunghic. Volumele vor fi realizate la fel din punct de vedere structural și diferit din punct de vedere al finisajelor, astfel că volumul principal va fi placat cu lemn lemn iar volumul mic va fi finisat cu tencuială decorativă culoare alb. Funcțional, parterul este împărțit în două părți, zona de zi cu camera de zi, loc de luat masa și bucătăria și zona de noapte cu un dormitor. Cele doua zone sunt unite printr-un hol care face legătura cu baia de la parter dar și cu mansarda. Planul mansardei adăposteste zona de noapte, cu trei dormitoare, un hol și două băi.
model-casa-mare-ii.jpg

Casă cu specific tradițional -Model 5

Locuința maramureșeană compusă din două sau trei încăperi este reinterpretată prin propunerea a două case conectate sub un acoperiș comun pentru a păstra scara tradițională a volumului construit. Articularea celor două se face în așa fel încât topografia acoperișului să fie la rândul său mărunțită pentru integrarea în mediul construit maramureșean. Astfel o casă contemporană de 250 mp este distribuită într-o zonă de zi la parter cu spații interioare, târnaț și o bucătărie de vară. Planimetria comandată a casei maramureșene este folosită pentru organizarea casei lungi în zona de acces cu circulația verticală, camera bună spre stradă și bucătăria amplă contectată cu spațiile exterioare în spate. La mansardă e organizată zona de noapte. Focul casei e grupat în jurul cuptoarelor pentru opțiunea unei încălziri tradiționale. Astfel atmosfera interioară este păstrată și în cazul unei încălziri centrale.
model-casa-mica-ii.jpg

Casă cu specific tradițional -Model 6

Pentru integrarea în arhitectura specifică locală propunem reluarea volumetriei caracteristice și adaptarea ei nevoilor funcționale, tehnice și de confort contemporane. Volumetria constă într-un parter dreptunghiular cu acoperiș în patru ape inegale. Pe colțul principal avem prispa cu accesul. Podul funcționează ca mansardă, adăpostind zona de noapte. Ferestrele ambelor niveluri sunt dispuse în decupaje ale volumului, păstrând caracterul opac al locuinței tradiționale maramureșene, și asigurând necesarul de iluminare prin vitrajul disimulat. Latura scurtă e dispusă spre stradă, curtea fiind închisă transversal de o anexă cu garaj, depozit, atelier sau adapost pentru animale.
model-casa-mica-v.jpg

Casă cu specific tradițional -Model 7

Se propune construirea unei locuințe, cu regim de înălțime P+M, care să se încadreze în specificul local din mediul rural - "Țara Maramureșului". Accesul la construcţie se face de pe latura scurtă a terenului. Volumetria propusă păstrează forma clasică a caselor din lemn, tradiționale, cu prispa pe două laturi. Volumul va fi realizat diferit din punct de vedere al finisajelor, volumul principal va fi realizat din zidărie placat cu lemn, iar volumul mic din zidărie finisat cu tencuială decorativă. Funcțional, la parter este amenajată doar zona de zi cu camera de zi, loc de luat masa, bucătăria și o baie. Camera de zi, amplasată pe partea sudică, este separată de restul funcțiunilor printr-o zona de circulație, hol și casa scării prin care se face legătura cu mansarda. Planul mansardei adăpostește zona de noapte, cu două dormitoare, o zonă de depozitare, un hol și o baie.
model-casa-mica-iv.jpg

Casă cu specific tradițional -Model 8

Soluția noastră își propune păstrarea identității și adaptarea unei locuințe normale rurale la exigențele secolului 21 din punct de vedere al confortului, igienei, eficienței energetice și a durabilității. Astfel amplasarea clădirilor preia modelul tradițional adaptându-l la noile obiceiuri cotidiene ale locuințelor, inclusiv petrecerea timpului liber. Organizarea interioară a casei propune o configurare funcțională simplă ce permite un trai cotidian obișnuit pentru o familie obișnuită. Soluțiile tehnice și materialele folosite își propun să asigure trăinicia acestei gospodării si să activeze resursele locale de materiale și cunoaștere.
model-casa-mica-i.jpg

Casă cu specific tradițional -Model 9

Soluția adaptează tehnicile și materialele moderne, contextului cultural local și posibilităților financiare. Casa e tradițională prin volumetrie și schema planimetrică, fiind contemporană prin tehnologie, materiale și funcționalitate. Formele simple îi conferă eleganța plastică, eficiența economică și permite dispunerea pe parcele dificile. Caracterul vizual al casei este dominat de prispa și silueta acoperișului în patru ape, cu pante inegale. Casa e dispusă cu latura scurtă spre strada, curtea fiind închisă transversal de o anexa cu garaj, depozit de scule și unelte, sau un eventual atelier ori adăpost pentru animale.
model-casa-mica-vi.jpg

Casă cu specific tradițional -Model 11

Volumetrie simplă: plan rectangular, volum paralelipipedic, acoperiș prismatoid (cu un mic accent al șoprului în zona intrării) pentru casă, acoperiș în 2 ape cu pante inegale preluat din volumetria specifică coleșnei maramureșene pentru garaj; învelitoarea propusă: draniță. Pentru amplasamentele dinafara zonelor de protecție a monumentelor istorice, în cadrul proiectului de adaptare la teren se va putea propune învelitoare din alte materiale cu condiția să nu fie strălucitoare și culoarea ei să fie în nuanțe de gri (tablă plană fălțuită, tablă cu acoperire din granule minerale, șindrilă bituminoasă, plăci de fibrociment, țigle solare); lemnul este folosit atât ca element structural (pereți, planșeu, șarpantă), cât și ca element de finisaj la interior (dușumea, lambriuri) sau pentru tâmplărie (ferestre, uși, obloane);

Link-uri rapide

Informaţii utile

Tabără de excelență în Maramureș - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.