Consultare publică a Comisiei Europene privind evaluarea Fondului european de ajustare la globalizare (FEG)

19 Iunie 2020
Comisia Europeană a lansat o consultare publică online privind Fondul european de ajustare la globalizare (FEG). Rezultatele consultării vor oferi posibilitatea evaluării continuării acestui tip de măsuri la nivel european în viitoarea perioadă de programare.

Contextul:

Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) este un instrument utilizat de Uniunea Europeană pentru a oferi asistenţă persoanelor care şi-au pierdut locul de muncă în urma schimbărilor structurale majore intervenite în practicile comerciale internaționale, generate de globalizare sau de criza economică şi financiară mondială.
Bugetul anual maxim de care dispune FEG este de 150 milioane de euro pentru perioada 2014-2020.

De regula, FEG poate fi folosit doar în cazul în care o singură companie a disponibilizat peste 500 de angajați (se iau în calcul şi concedierile din rândul furnizorilor şi al producătorilor din aval) sau în cazul în care sunt disponibilizați numeroși angajați dintr-un anumit sector economic dintr-una sau mai multe regiuni învecinate.

Proiectele finanțate de FEG sunt gestionate şi implementate de către autorităţile naționale sau regionale. Fiecare proiect se derulează pe o perioada de 2 ani.

FEG a fost instituit inițial în 2006, fiind prelungit ulterior pentru perioada 2014-2020 prin Regulamentul (UE) nr. 1309/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013.

Măsuri de sprijin:

FEG poate cofinanța proiecte care includ măsuri de sprijin vizând: căutarea unui loc de muncă, orientare profesională, educație, formare şi reconversie profesională, îndrumare şi instruire, spirit antreprenorial şi înființarea de firme. Sprijinul FEG se poate acorda şi sub forma de indemnizații pentru formare, mobilitate/relocare, subzistenţă, etc.

Cine poate participa la consultare:

Toate persoanele interesate de acest subiect sunt invitate să răspundă la chestionar, indiferent dacă au auzit sau nu de existenţa FEG. Scopul chestionarului este de a permite publicului larg şi principalelor părți interesate să-şi exprime părerea despre oportunitatea acordării de asistenţă din partea UE lucrătorilor concediați.

Perioada de consultare:

Consultarea online este deschisă până la 2 septembrie 2020, iar formularul poate fi completat în română la adresa: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/EGFExPostEvaluation?surveylanguage=ro.

Ca în cazul oricărei alte consultări lansate de Comisie, înregistrarea în sistemul ECAS este obligatorie: https://ecas.ec.europa.eu/cas/eim/external/register.cgi.

Contact direct pentru mai multe detalii: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Informare din partea Serviciului Pregătire Proiecte şi Contractare – Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, telefon: 0262 211 947, email: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.