Splendori minerale din Maramureş

16 Martie 2015 1631
Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare s-a impus în cadrul muzeelor din ţară ca o unitate reprezentativă pentru muzeologia românească din domeniul științelor naturii, atât prin valoarea deosebită a patrimoniului muzeal, cât şi prin modul de prezentare şi organizare a expoziţiei permanente, şi nu în ultimul rând, prin numeroasele expoziţii realizate în afara graniţelor ţării.
Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare s-a impus în cadrul muzeelor din ţară ca o unitate reprezentativă pentru muzeologia românească din domeniul științelor naturii, atât prin valoarea deosebită a patrimoniului muzeal, cât şi prin modul de prezentare şi organizare a expoziţiei permanente, şi nu în ultimul rând, prin numeroasele expoziţii realizate în afara graniţelor ţării. Astfel, în urma invitaţiei lansate de către reprezentanţii Muzeului Naţional al Petrolului Zalaegerszeg, Ungaria, Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare va realiza o expoziţie de minerale cu calități estetice deosebite extrase din minele aflate în jurul oraşului Baia Mare. Numărul impresionant de eşantioane oferă regiunii dreptul de a fi considerată cea mai bogată deţinătoare de flori de mină din România. Acest lucru este binecunoscut şi pe plan mondial datorită realizării a peste 40 de expoziţii în afara graniţelor României. Reprezentative sunt cele 7 expoziţii realizate în Ungaria în următoarele localități: Miskolc (1990), Budapesta (2005, 2006), Szolnok (2006), Sopron (2006), Debrecen (2007), Nyirbator (2014).

„Se preconizează organizarea unei expoziţii pe o perioadă de 2-3 luni, începând cu mijlocul lunii mai. În momentul de față se lucrează la selectarea eșantioanelor ce vor fi transportate și expuse, în număr de aproximativ 80 de piese. Se vor întocmi documentele specifice, conform reglementărilor în vigoare, pentru obținerea aprobărilor și a avizului de export temporar de la Comisia Națională a Muzeelor și Colecțiilor, ce funcționează în cadrul Ministerului Culturii” precizeaza Ioan Denut, director al Muzeului de Mineralogie Baia Mare.

Scopul acestei expoziţii este de a face cunoscut o parte a patrimoniului Muzeului Mineralogie din Baia Mare care este cel mai reprezentativ muzeu cu acest specific din ţară şi deţine una din cele mai mari colecţii regionale de minerale din Europa.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Tabără de excelență în Maramureș - PUNTE educațională Maramureș-Hîncești-Strășeni-Ungheni

Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.