Munții Maramureșului din perspectiva istorică

10 Decembrie 2018 369
Arheologia munților din Maramureș va putea fi studiată la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie din Baia Mare, începând cu data de 13 decembrie 2018 când, începând cu ora 12.00, va fi vernisată expoziția temporară ce va cuprinde fragmente ceramice, piese din piatră cioplită mezolitice și fotografii realizate în timpul cercetărilor din Munții Maramureșului. Expoziția are menirea de a prezenta publicului rezultatele obţinute până în clipa de faţă în cadrul proiectului „O arheologie a munţilor din Maramureş”.
Începând din anul 2012 şi până în prezent, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare, în colaborare cu Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” din Bucureşti a întreprins mai multe cercetări de suprafaţă în pasul Prislop și zonele învecinate Munţilor Maramureşului. De asemenea, mici sondaje de verificare cu scopul identificării, înregistrării şi analizării urmelor materiale din trecutul îndepărtat, dar şi din cel recent sau contemporan au fost efectuate în vederea înţelegerii semnificaţiilor şi ecosistemului munţilor din Maramureş, în diferite perioade istorice. La această fascinantă „aventură” arheologică au participat, alături de arheologii Bogdan Bobînă, Radu-Alexandru Dragoman, Dan Pop, Călin Achim Șuteu, Radu Totoianu, Ionuț Codrea, Ciprian Astaloș, Marius Ardeleanu, Sorana Mișca, Paula Mazăre, Ancuța Ioana Bobînă, Simone Reuß şi numeroşi voluntari pasionaţi de munte şi arheologie, în acelaşi timp. Printre aceștia se numără Dragoș Conțiu, Vlad Săsăran, Zamfir Șomcutean, Talida Roman, Patricia Tăut, Bogdan Pâclișan, Alina şi Phillip Zander. Proiectul „O arheologie a munţilor din Maramureş”a fost finanțat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Ultimă oră

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.