Măsuri de prevenţie în Pesta Porcină Africană luate şi la nivelul judeţului Maramureş

19 Ianuarie 2018 517
În localizării şi confirmării focarului de Pesta porcină africană în judeţul Satu Mare, autorităţile solicită impunerea unor măsuri pentru controlul circulaţiei porcinelor.
Astfel, momentan nu va mai fi permisă comercializarea porcilor în târgurile de animale şi va fi interzisă organizarea oricărei manifestări care include aglomerări de animale din specia porcinelor. Totodată, conform Ordinului preşedintelui A.N.S.V.S.A. şi Ordonanţei Guvernului nr. 24/24.08.2016 actualizată, pentru a preveni apariţia Pestei porcine africane şi clasice trebuie respectate următoarele măsuri de biosecuritate:
  • Mişcarea animalelor în scopul comercializării acestora se face cu respectarea prevederilor Ord. 40/2010 al preşedintelui A.N.S.V.S.A, conform căruia nu se pot comercializa decât animale identificate, înregistrate în Baza Naţională de Date, însoţite de certificat sanitare veterinar eliberat de medicul veterinar care să ateste starea de sănătate a acestora.
  • Creşterea porcinelor domestice se face numai în spaţii îngrădite fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele din alte exploataţii, porci mistreţi sau alte persoane străine.
  • Animalele nu trebuie hrănite cu resturi alimentare ce conţin carne, oase sau alte produse sau subproduse de porc.
  • Să nu existe contact între porcii domestici din gospodărie şi orice produs sau subprodus provenit de la mistreţii vii, vânaţi sau morţi.
  • Scroafele şi vierii nu sunt scoşi din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie.
  • Crescătorii de porcine au obligaţia comunicării medicului veterinar de liberă practică împuternicit, orice caz de îmbolnăvire sau mortalitate.
  • Mişcarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, a deşeurilor provenite de la porcinele domestice şi/sau sălbatice, a cadavrelor de animale, se realizează doar de către unităţi de neutralizare autorizate pentru această activitate.
  • Restricţionarea accesului în perimetrul productiv al gospodăriei pentru persoanele străine.

De asemenea, normele de biosecuritate prevăzute de Ordinul preşedintelui A.N.S.V.S.A. nr. 63/2008 trebuie respectate şi în exploataţiile comerciale, precum şi în cele de tip A.

PREȘEDINTE
Gabriel Valer ZETEA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Ultimă oră

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.