Ucrainenii se pregătesc de Anul Nou

13 Ianuarie 2021 471
Trecerea dintre ani, pe rit vechi, se face în această noapte, 13 spre 14 ianuarie. Conform tradiției, gospodinele pregătesc tot felul de bucate, care mai de care mai gustoase. Important este însă prepararea unei plăcinte cu brânză în compoziția căreia se pune un singur bănuț. Aceasta se taie în seara de Anul Nou de stăpânul casei și este servită atât de membrii familiei, cât și de oaspeți și animalele din gospodărie. Dacă banul este găsit în bucățile tăiate pentru animale, potrivit unei superstiții, anul ce urmează va fi îmbelșugat.
În această zi, cete de tineri pornesc cu colinda şi pocnesc din bice. Pentru a avea un an prosper, aceştia fac urări din casă în casă cu talăngi şi buhaiuri. Flăcăii încing dansul căluţilor, pentru ca gospodăriile să fie protejate în anul care vine.

În seara zilei de 13 ianuarie, ucrainenii merg la biserică, urmând ca în 14 ianuarie să îl sărbătorească pe Sfântul Vasile.

La mulți ani tuturor ucrainenilor! Fie ca anul 2021 să vă aducă bucurii, împliniri, realizări, sănătate și belșug pe toate planurile.

Conducerea Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.