Crăciun fericit tuturor ucrainenilor!

06 Ianuarie 2021 514
Ucrainenii din Maramureș se pregătesc de sărbători. Așa cum este obiceiul, după calendarul iulian, comunitățile de ucraineni din județul nostru sărbătoresc azi ajunul Crăciunului. Gospodinele păstrează cu strictețe datinile, așa că pregătesc cele 12 feluri de mâncare pentru masa festivă din ajun. Etnografii susțin că preparatele simbolizează cei 12 apostoli, dar și cele 12 luni ale anului. Pentru că dezlegarea la carne începe doar din prima zi de Crăciun, gospodinele folosesc rețete pe bază de cartofi, hribi, fasole, varză murată și altele. Toți oaspeții şi membrii familiilor trebuie să guste câte puțin din fiecare preparat. Totodată, bărbații se îngrijesc ca de pe mese să nu lipsească băuturile.
Pentru ca toți membrii familiilor să rămână uniți pentru întreg anul, care se apropie cu pași repezi, bărbații leagă picioarele mesei cu un lanț sau cu o sfoară. Astfel, se consideră că nimic și nimeni nu va reuși să îi dezbine. Copiii merg la colindat. În unele localități se păstrează obiceiul ca în seara de Ajun să se meargă la cimitire unde se aprind lumânări în amintirea celor dragi astfel încât și ei să aibă parte de liniște și lumină veșnică.

Conducerea Consiliului Județean Maramureș transmite sănătate, fericire și împliniri tuturor celor care serbează Crăciunul pe rit vechi.

З Різдвом Христовим!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


Proiectul REDUCES

MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.