Ucrainenii din Maramureș se pregătesc de sărbători. Așa cum este obiceiul, după calendarul iulian, comunitățile de ucraineni din județul nostru sărbătoresc azi ajunul Crăciunului. Gospodinele păstrează cu strictețe datinile, așa că pregătesc cele 12 feluri de mâncare pentru masa festivă din ajun. Etnografii susțin că preparatele simbolizează cei 12 apostoli, dar și cele 12 luni ale anului. Pentru că dezlegarea la carne începe doar din prima zi de Crăciun, gospodinele folosesc rețete pe bază de cartofi, hribi, fasole, varză murată și altele. Toți oaspeții şi membrii familiilor trebuie să guste câte puțin din fiecare preparat. Totodată, bărbații se îngrijesc ca de pe mese să nu lipsească băuturile.
Pentru ca toți membrii familiilor să rămână uniți pentru întreg anul, care se apropie cu pași repezi, bărbații leagă picioarele mesei cu un lanț sau cu o sfoară. Astfel, se consideră că nimic și nimeni nu va reuși să îi dezbine. Copiii merg la colindat. În unele localități se păstrează obiceiul ca în seara de Ajun să se meargă la cimitire unde se aprind lumânări în amintirea celor dragi astfel încât și ei să aibă parte de liniște și lumină veșnică.
Conducerea Consiliului Județean Maramureș transmite sănătate, fericire și împliniri tuturor celor care serbează Crăciunul pe rit vechi.
З Різдвом Христовим!