Ordonanța Militare nr. 3, PE ÎNȚELESUL TUTUROR

26 Martie 2020 106
Dragi maramureșeni,

În calitate de președinte al Consiliului Județean Maramureș și vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, lansez un apel către fiecare cetățean să acționeze responsabil și să respecte strict prevederile cuprinse în Ordonanța militară nr. 3 din 24.03.2020.
Pentru a veni în sprijinul tuturor cetățenilor, dar și pentru a evita încălcarea regulilor care aduc sancțiuni dintre cele mai drastice, vă prezint, pe scurt, PE ÎNȚELESUL TUTUROR, prevederile Ordonanței Militare nr. 3.

Art. 1. – Circulația persoanelor în afara locuinței este interzisă cu excepția mersului la muncă, la cumpărături, vizite la medic, însoțirea copilului minor, bolnav, ajutorarea vârstnicilor, deces în familie. Alte excepții admise: sport individual, plimbarea animalului de companie, donarea de sânge, voluntariat, efectuarea muncii agricole sau comercializare de produse alimentare.

Art. 2. – Vărstnicii, care au împlinit 65 de ani, pot părăsi locuința numai între orele 11:00 – 13:00 pentru: cumpărături, vizite urgente la medic, însoțirea copiilor, ajutorarea vârstnicilor, persoanelor cu dizabilități, deces în familie, sport sau plimbarea animalelor de companie.

Art. 3. – Cei peste 65 de ani pot părăsi locuința în afara intervalului stabilit, pentru a merge la muncă sau activități agricole.

Art. 4. – Toți cei care părăsesc locuința trebuie să aibă asupra lor și să prezinte autorităților cel puțin unul dintre aceste documente: legitimație de serviciu, adeverință eliberată de angajator sau declarație pe proprie răspundere. Acestea pot fi pe telefon sau tabletă.

Art. 5. – Toate persoanele care intră în România vor fi izolate la domiciu, sau după caz, carantinate.

Art. 6. – Autoritățile administrației publice locale (primăriile) vor lua în evidență și îngrijire persoanele fără adăpost.

Art. 7. – Instituțiile publice și magazinele vor marca spațiul destinat accesului cetățenilor cu indicatoare vizibile de distanță. Administratorii piețelor agroalimentare vor păstra distanța între producătorii agricoli, comercianți și cumpărători, primele două categorii având obligația să poarte măști și mănuși.

Art. 10. – Armata va prelua în pază unele obiective și va asigura activități de ordine publică.

Art. 11 și 14. – Verificarea respectării condițiilor de carantinare sau izolare la domiciliu se pot face și prin supraveghere electronică și a sistemelor de comunicații, iar nerespectarea măsurilor atrage răspunderea civilă, contravențională sau penală.

Art. 12. – Actele eliberate de autorități, care expiră în această perioadă, își prelungesc valabilitatea pentru încă 90 de zile după încetarea stării de urgență.

Art. 13. – Nu se suspendă activitatea agenților economici care vând produse electronice și electrocasnice cu livrare la domiciliu și nici a a celor care vând produse de optică medicală.

Să ne dea Dumnezeu SĂNĂTATE!

Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Mesaje

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.