Mesajul președintelui Consiliului Județean Maramureș, ocazionat de Ziua Drapelului

26 Iunie 2018 413
Măreția unei națiuni derivă și din simbolurile care îi definesc identitatea, acele valori inestimabile moștenite și transmise din generație în generație ca elemente ale unui patrimoniu inalienabil, proprietate a întregului popor. Încă din epoca feudală, perioadă în care Țările Române erau sub autoritatea Imperiului Otoman, domnitori cu iubire de țară și simțire patriotică au militat și obținut dreptul „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii", ca element de identificare al unei națiuni vasale, dar niciodată îngenunchiate. Cele trei culori au fost preluate de mișcarea pașoptistă care a arborat cu mândrie "stindardul libertății" ca năzuință continuată sub o altă dimensiune, odată cu unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
De atunci și până în zilele noastre, drapelul tricolor a constituit simbolul cel mai puternic al unui popor care a rezistat vicisitudinilor istoriei, fără a-și pierde identitatea sau noblețea, în ciuda încercărilor multiple prin care a trecut în zbuciumatul secol XX.

În cei 170 de ani care s-au scurs sub regalitate sau republică, culorile roșu, galben și albastru ale tricolorului românesc au păstrat nealterate mesajul inițial constând în egalitate, verticalitate și perfecțiunea alcătuirii sale. În acest context, noi, cei care în anul Centenarului Marii Uniri celebrăm, în 26 iunie, Ziua Drapelului, ne aducem aminte și cinstim memoria celor care, în anul 1848 au decretat Tricolorul ca steag național al tuturor românilor, într-un moment istoric care marchează începutul istoriei moderne a României de azi.

De aceea, indiferent de convingerile noastre politice sau religioase ori de minoritatea națională căreia îi aparținem, nu avem voie să uităm un aspect esențial, acela că suntem cetățeni ai aceleiași țări numită România, patria strămoșilor noștri, a noastră și a urmașilor noștri.

De Ziua Drapelului, transmit maramureșenilor, atât celor aflați în țară, cât și celor care trăiesc și muncesc peste hotare, cele mai bune gânduri de bine și încredere deplină într-un viitor prosper și demn între popoarele unite ale Europei.

Gabriel Valer Zetea, Președintele Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

CBC Parliament – Parlamentul Cooperării Transfrontaliere

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.