Mesajul președintelui Consiliului Județean Maramureș, ocazionat de celebrarea a 160 de ani de la Mica Unire

24 Ianuarie 2019 498
Secolul XIX a fost un veac tulburător în care popoarele au măturat sistemele feudale în revolta dusă împotriva dominației marilor imperii. A fost momentul în care românii trăitori în două provincii vecine, conduși de spiritele luminate ale revoluționarilor pașoptiști, au decis să pună în faptă visul ce mocnea de sute de ani. A fost momentul prielnic și firesc ca, după uniunea vamală din 1848, Țara Românească și Moldova să realizeze și unirea administrativă a doua state cu aceeași identitate culturală și economică, fapt realizat sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, în 24 ianuarie 1859.
Astăzi, privim în urmă cu recunoștință și mândrie la momentul care a declanșat orientarea noastră fermă spre Europa civilizată, destin asumat de urmașii făuritorilor Unirii Principatelor. Iar după ce unitatea politică și indentitatea noastră a fost consființită în Constituția din 1866, am pornit pe drumul ireversibil al destinului nostru ca țară independentă și suverană, purtând numele de România.

Ca români și maramureșeni, cinstim faptele și jertfa înaintașilor noștri, reafirmându-ne voința și apartenența ca nație sub sloganul “Dreptate, Frăție”, cuvinte ce apațin celor pe care-i putem numi Părinții Națiunii!

La mulți ani, România!

Gabriel Zetea, Președintele Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Mesaje

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.