Mesajul Președintelui Consiliul Județean Maramureș, ocazionat de Ziua Victoriei Revoluției Române și a Libertății

22 Decembrie 2018 293
Cu 29 de ani în urmă, într-un decembrie friguros și întunecat, poporul român a decis să-și ia soarta în mâini, revoltându-se împotriva unei orânduiri abuziv instaurate într-un alt decembrie friguros, din anul 1947. Românii erau atunci sleiți, după ce doi ani de foamete cruntă devastase țara ocupată de tancurile sovietice, majoritatea încă plângându-și morții căzuți în marea conflagrație mondială.
Au urmat 42 de ani de libertate și democrație iluzorie, partidul unic încercând să îngenuncheze poporul a cărui dârzenie era deja greu încercată în secole de luptă pentru libertate și neatârnare.

Dar toate s-au sfârșit în decembrie 1989, când o revoltă populară spontană, pornită la Timișoara, s-a transformat într-o Revoluție a întregului popor, românii ieșiți în stradă măturând dictatura comunistă și statul totalitar, redevenind o nație capabilă să-și decidă propriul destin.

Astăzi, moment în care celebrăm 29 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989, ne înclinăm cu respect în fața eroilor martiri ai Revoluției, tineri și vârstnici, militari și civili din toate provinciile istorice ale României, în fața celor care s-au sacrificat atunci, pentru ca noi să ne redobândim demnitatea ca oameni și nație.

Maramureșenii au fost și ei implicați în evenimentele din Timișoara, Cluj, Brașov, Sibiu sau București, plătind tribut de sânge prin eroii căzuți pentru idealurile comune ale românilor. De aceea, numele lui Dan Miţiţi, Pavel Pricop, Victor Motica, Daniel Horea şi Tiberiu Florian sunt păstrate în inimile noastre, fiind menționate cu respectul cuvenit adevăraților eroi, iar jertfa lor va constitui un exemplu și pentru generațiile viitoare de maramureșeni.

Dumnezeu să-i odihnească pe martirii neamului, iar noi nu îi vom uita niciodată!

Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

CBC Parliament – Parlamentul Cooperării Transfrontaliere

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.