In memoriam Mircea Pop

09 Decembrie 2020 68
Mircea Pop s-a născut în Baia Mare, la 29 noiembrie 1930. De curând s-au împlinit 90 de ani de la nașterea sa, prilej cu care trecem în revistă activitatea de scriitor, poet și jurnalist, personalitate relevantă a literaturii pentru copii. În semn de respect pentru personalitățile județului nostru, una dintre sălile Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare poartă numele intelectualului băimărean.
Primele șapte clase le urmează la Școala Nr. 1 din Baia Mare, iar după absolvirea Liceului Pedagogic din Oradea și a Facultății de Filologie, Secția de limba și literatura română din cadrul Universității din Cluj, intelectualul se alătură prin stil unor scriitori români consacrați precum I.A. Brătescu-Voinești, Elena Farago, Emil Gârleanu, Otilia Cazimir, Ion Agârbiceanu.

Cartea de debut, Scrisoarea către barză, a fost publicată în anul 1969 la Editura Ion Creangă din București, într-un tiraj de 11.140 de exemplare, care s-au epuizat în toate librăriile din țară în doar trei săptămâni.

Multe dintre cărțile sale au fost premiate de Uniunea Scriitorilor: Căprioara Zorilor, Trenul iepurașilor și Mingea de soare. Altele de revista Nord literar Baia Mare: La ciupercuța cu telefon, Povestiri din Pădurea mincinoasă, Chet șarpele alb.

A lucrat la Centrul de librării, Casa de Creație Baia Mare, Biblioteca Județeană Maramureș, precum și ca profesor de limba română la Liceul Teoretic Nr. 3 Baia Mare.

La vârsta de 63 de ani, la 23 iulie 1993, a plecat spre veșnicie.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Evenimente

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.