Patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș se îmbogățește cu o casă tradițională din Țara Chioarului

09 Decembrie 2020 66
Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș a finalizat în aceste zile demersurile de achiziționare a unei case tradiționale specifice Țării Chioarului.
În urmă cu un an, reprezentanții instituției de cultură, împreună cu dr. Ioan Marchiș, directorul Direcției Județene pentru Cultură Maramureș, au făcut o vizită de documentare în localitatea Cărbunari, unde au identificat această ”bijuterie a artei populare”. Atunci s-a decis că această casă trebuie să-și găsească locul în muzeu. Casa impresionează prin tipul arhitectural unic, cu stâlpii prispei monoxili bigeminați, specifici doar Țării Chioarului.

Casa a fost construită în 1940, are dimensiunile 12.5 m/6.5 m și este compusă din două încăperi mari, despărțite de tindă. Starea de conservare este bună și a fost lăsată in situ până anul viitor când se dorește aducerea ei în muzeu. Achiziția este însoțită și de câteva obiecte primite ca donație.

Casa din Cărbunari este prima casă tradițională reconstruită în muzeu după 1990.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Evenimente

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.