Eveniment cultural organizat cu ocazia împlinirii a 188 de ani de la nașterea Bătrânului Nației, George Pop de Băsești

28 Iulie 2023 100
Consiliul Județean Maramureș în parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj și Primăria Comunei Băsești organizează marți, 1 august, evenimentul cultural „188 de ani de la nașterea Bătrânului Nației, George Pop de Băsești”, ințiativă prin care se urmărește evocarea și cinstirea memoriei tribunului Marii Uniri.
Evenimentul se va desfășura pe raza comunei Băsești și va debuta la ora 10:00 cu oficierea Sfintei Liturghii la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Bășesti. Programul evenimentului va continua cu vizita la „Teiul Unirii” și depunerea de coroane la bustul lui George Pop de Băsești, după care publicul prezent va putea urmări defilarea Gărzii de Onoare. În cea de-a doua parte a zilei, manifestările vor avea loc la Casa Memorială „Geroge Pop de Băsești”, unde se va desfășura un simpozion dedicat marelui înaintaș, în cadrul căruia vor lua cuvântul Lucia Pop, muzeograf în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, prof. Aurora Pușcaș, strănepoata lui George Pop de Băsești și coordonatoarea liceelor din județul Maramureș aflate sub patronajul spiritual al marelui tribun, și dr. Marin Pop, șef secție Muzeografie – muzee locale în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă – Zalău.

Nu vor lipsi nici momentele artistice susținute de Corul Bărbătesc din Finteușu Mare, Călușarii din Băsești, Corul Plugarilor din Băsești și Corul „Dor Moroșan” din cadrul Liceului Teoretic „George Pop de Băsești” Sighetu Marmației. Manifestările se vor încheia cu prezentarea Casei Memoriale „George Pop de Băsești” și vizitarea expoziției „George Pop de Băsești și Gazeta Transilvaniei”, organizată de Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov. Evenimentul cultural „188 de ani de la nașterea Bătrânului Nației, George Pop de Băsești” va fi deschis publicului, fiind un punct de întâlnire pentru toți cei care doresc să aducă un omagiu marelui om politic și să rememoreze file importante din istoria neamului românesc.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.