George Pop de Băseşti, omagiat în cadrul unui eveniment organizat la împlinirea a 188 de la naşterea sa

Marți, 1 august 2023, în comuna Băseşti a avut loc evenimentul omagial dedicat marelui înaintaș George Pop de Băseşti. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Maramureș în parteneriat cu Consiliul Județean Sălaj și Primăria Comunei Băseşti, cu ocazia împlinirii a 188 de ani de la nașterea celui pe care Nicolae Iorga l-a numit "Bătrânul Nației".

Manifestările au debutat cu oficierea Sfintei Liturghii la Mănăstirea “Adormirea Maicii Domnului" din Băseşti, după care a urmat o vizită simbolică la Teiul Unirii, locul unde au prins viață multe dintre idealurile seculare ale poporului român. Evenimentul a continuat în centrul comunei, unde a avut loc depunerea de coroane la bustul lui George Pop de Băseşti și defilarea Gărzii de Onoare, cu militari aparținând Batalionului 813 Infanterie Maramureș și Batalionului 317 Sprijin Logistic „Voievod Gelu” Zalău.
În program a urmat simpozionul "188 de ani de la nașterea Bătrânului Nației, George Pop de Băseşti", care s-a desfășurat la Casa Memorială "George Pop de Băseşti". În deschiderea simpozionului au luat cuvântul Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Călăuz, primarul comunei Băseşti, Dinu Iancu Sălajanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, Ioan Turc, primarul Municipiului Bistrița, Rudolf Stauder, prefectul Județului Maramureș, Virgil Jicărean, consilier al Sectorului Patrimoniu Sacru și Pictură Bisericească în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, pr. dr. George Nicoară, consilier cultural în cadrul Episcopiei Greco-Catolice Maramureș, precum și parlamentarii Cristian Niculescu-Țâgârlaş, Călin Bota și Florin Alexandru Alexe. De asemenea, printre oficialitățile prezente la eveniment s-au mai numărat primari ai unităților administrativ-teritoriale din Maramureș și Sălaj, reprezentanți ai consiliilor județene din cele două județe, dar și reprezentanți ai instituțiilor publice.

Evenimentul a continuat cu simpozionul „188 de ani de la Nașterea Bătrânului Nației”, în cadrul căruia au susținut prezentări Lucia Pop, muzeograf în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, și dr. Marin Pop, șef secție Muzeografie - muzee locale în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Artă- Zalău. Cu acest prilej s-a dat citire și mesajului plin de emoție transmis de prof. Aurora Pușcaș, strănepoata lui George Pop de Băseşti.

Extrem de apreciate de către publicul prezent au fost și momentele artistice susținute de Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare, Caluşarii din Băseşti, Corul Plugarilor din Băseşti și Corul “Dor Moroșan” din cadrul Liceului Teoretic “George Pop de Băseşti” Sighetu Marmației, care au transpus în reprezentațiile lor mândria de a aparține unui neam cu o zestre culturală de o valoare inestimabilă.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile


MaraQuality

Proiectul FoodChains4Europe aprobat spre finanţare în cadrul programului INTERREG EUROPE

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.