Dragobete pă perete

24 Februarie 2021 41
Legendele maramureșene spun că expresia tradițională ”Dragobetele sărută fetele!”, care însoțește sărbătoarea iubirii, provine de la daci. Iar faptul că această sărbătoare are loc într-o perioadă a anului în care femeile aveau mai mult timp să țeasă, să coasă și să brodeze pentru a înfrumuseța casă, a dus la apariția ”păretarelor”.
Păretarele sunt broderii care conțin mesaje de iubire, religioase sau motivaționale, însoțite de imagini care ilustrează scene de familie. Acestea sunt așezate și astăzi la loc de cinste pe pereții tuturor încăperilor caselor din mediul rural.

Pentru a promova această minunată tradiție, Muzeul Județean de Etnografie și Artă populară Maramureș organizează în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș expoziția de păretare cu mesaje de dragoste ”Dragobetele sărută fetele!”.

Pentru a vă bucura de acest spectacol de măiestrie, imaginație și îndemânare presărat cu mesaje de dragoste, sunteți invitați să vizitați Muzeul Județean de Etnografie și Artă populară Maramureș, în perioada 24 februarie – 24 martie 2021.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Publicat în Evenimente

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.