Delegația Consiliului Județean a celebrat Poarta Maramureșeană amplasată în Viena

Sâmbătă și duminică, la Viena, delegația Consiliului Județean Maramureș a celebrat Poarta Maramureșeană amplasată în parcul Laaer Vald. Proaspăt restaurată de meșterii maramureșeni, discipoli ai regretatului Moș Pupăză și conduși de Petru Godja cu consultanța Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară, poarta maramureșeană a fost prezentată românilor de acasă prin intermediul unor emisiuni transmise în direct pe postul național de televiziune TVR3 și postul regional TVR Cluj.
Invitații emisiunii, respectiv vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Doru Ioan Dăncuș, prefectul Vasile Moldovan și consilierii județeni maramureșeni au fost alături de viceprimarul sectorului 10, Gerhard Blöschl, viceprimarul sectorului 11, Thomas Steinhart, de parlamentarul austriac dr. Harald Troch și consilierul local Ramona Miletic, dezbătând o serie de subiecte privind relațiile bilaterale româno-austriece, susținerea multiculturalității și colaborarea cu românii din Viena.

Ansamblul folcloric național Transilvania a susținut un moment artistic aplaudat de publicul prezent și personalitățile vieneze impresionate de costumele populare.

Duminică dimineața poarta a fost sfințită de preotul dr. Nicolae Dura de la Biserica Ortodoxă din Viena, în prezența delegaților maramureșeni, a vicepreședintelui CJ Maramureș, Doru Ioan Dăncuș, a prefectului Vasile Moldovan, a consilierilor județeni Florica Roman, Pop Călin, Mihai Kokenyesdi, Anișoara Mihali, Radu Coman, Vlad Sorin, Buda Ioan, Gheorghe Bîrlea, Pop Sorin, Dorel Orza, Nicolae Mișulec, Gheorghe Marian și a mai multor români din diaspora vieneză.

După sfințire, toți cei prezenți s-au deplasat la Biserica Ortodoxă, unde au participat la Sfânta Liturghie alături de o mulțime de românii din Viena. La ieșire, pe platoul din fața bisericii, credincioșii și turiștii vienezi au avut ocazia să guste din produsele tradiționale românești pregătite special pentru acest eveniment și să admire programul artistic al Ansamblului folcloric Transilvania. Meșterii populari Daniel Leș, Maria Zapca și Dumitru Pop Tincu și-au prezentat produsele ieșite de sub mâinile lor iscusite.

Echipa TVR a realizat o nouă emisiune, de această dată de pe platoul din fața bisericii, împreună cu Ansamblul Folcloric Național ”Transilvania”, unde co-prezentator a fost directorul ansamblului, Iuliana Dăncuș.

Românii din Viena au fost surprinși de surpriza pregătită de Consiliul Județean Maramureș la ieșirea din biserică și s-au arătat încântați de faptul că nu au fost uitați pe aceste meleaguri. Evenimentul “Celebrarea Porții Maramureșene de la Viena” se înscrie în programul activităților susținute de Consiliul Județean Maramureș, cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei sub egida președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

CBC Parliament – Parlamentul Cooperării Transfrontaliere

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.