Consiliul Județean Maramureș – partener în organizarea celei de a LI-a ediții a "Tânjelei Hotenarilor"

Consiliul Judeţean Maramureş, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş şi Primăria Ocna Şugatag au organizat duminică, 12 mai 2019, la Hoteni, Festivalul naţional de obiceiuri agrare „Tânjaua Hotenarilor”, ajuns la ediţia a LI-a. Și în acest an, festivalul a fost cuprins în Programul prioritar cultural al Consiliului Județean Maramureș, care a asigurat o finanțare consistentă pentru reușita evenimentului, fapt specificat pe scenă de către primarul comunei Ocna Șugatag, Mihai Ivaszuk.
Ritualul agrar a început la ora 10.00, la casa sărbătoritului – Vasile Hotea din Hoteni, primul hotenar care a ieșit la arat în această primăvară. Programul festivalului s-a desfășurat la scena amplasată în aer liber, pe Valea Dărasca, începând cu ora 12.00. La fel ca în fiecare an, sărbătoarea agrară a începutului de primăvară, care se desfășoară anual în a doua duminica a lunii mai a adunat foarte mulți localnici, dar și foarte mulți turiști din țară și din străinătate, dornici să vadă obiceiurile noastre păstrate din bătrâni. Sărbătoritul a fost petrecut cu un alai de feciori cu „tânjele” împodobite, localnicii au îmbrăcat costumele tradiţionale specifice zonei, iar horile nu s-au lăsat așteptate.

Pe scena amplasată pe Valea Dărasca au urcat și foarte multe oficialități locale și centrale, reprezentanți ai administrației locale, directori ai instituțiilor deconcentrate. În mesajul său, Mihai Ivaszuk, edilul din Ocna Șugatag a felicitat familia Vasile și Mărioara Hotea din Hoteni, dar și pe fiul lor, pentru hărnicia de care au dat dovadă în acest an.

”Iată, de cincizeci și unu de ani, acești oameni minunați, hotenarii, își păstrează cu sfințenie sărbătoarea lor, desi este tot mai greu să organizezi un eveniment atât de amplu. Și nici noi nu aveam nicio posibilitate să organizăm la acest nivel această sărbătoare dacă nu era Consiliul Județean Maramureș, care ne-a ajutat cu o finanțare substanțială. Personal, mă bucur că ochiul vigilent al bătrânilor a funcționat și de această dată, iar aceștia au văzut cine au ieșit primii la arat în această primăvară și au stabilit că a fost familia Hotea. Felicit și eu familia Hotea și le doresc tuturor distracție plăcută”, a precizat Mihai Ivaszuk, care a dorit să menționeze faptul că Ocna Șugatag este o comunitate care știe să scrie proiecte europene, să atragă bani guvernamentali, să obțină finanțări locale, fapt care o aduce în fruntea comunităților harnice din Maramureș.

Toți cei prezenți pe scena din Hoteni au transmis gândurile lor bune și au felicitat administrația locală pentru implicare și pentru profesionalismul de care dă dovadă atât în momentele de distracție și voie bună, cum este acest festival, cât și atunci când trebuie atrase finanțări atât de necesare pentru comună.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

CBC Parliament – Parlamentul Cooperării Transfrontaliere

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.