Maramureșul a prezentat Europei tradițiile sale, în cadrul evenimentul "Fete de L’Europe"

Delegația maramureșeană prezentă la Ziua Europei în Luxemburg a uimit europenii prezenți în Place d’Armes cu un program artistic excepțional și standuri cu delicii culinare tipic românești.

Pe 9 mai, în organizarea reprezentanței Comisiei Europeane, Ambasadei României în Marele Ducat de Luxemburg prin Excelența sa Ambasadorul, Lilian Zamfiroiu și cu aportul Consiliului Județean, Maramureșul a prezentat Europei tradițiile sale, obiceiurile, muzica, dansul, bucătăria autohtonă și meșteșugurile din bătrâni, în cadrul evenimentul “Fete de L’Europe”.
Recitalul artiștilor Florentina și Petre Giurgi, alături de Ansamblul Folcloric Național “Transilvania” a deschis programul evenimentului european în admirația publicului numeros, care s-a adunat rapid în fața scenei. La finalul primului moment artistic, toți cei prezenți au fost invitați să viziteze standurile Maramureșului, inclusiv pentru a degusta din bunătățile tradiționale românești.

Cu ocazia celui de-al doilea moment artistic românesc din cadrul programului, dansatorii maramureșeni au reușit să mobilizeze întregul public prezent în Place d’Armes, -impresionat de sunetul taragotului maestrului Dumitru Dobrican și dansurile populare ce au încălzit atmosfera ploioasă din capitala Marelui Ducat de Luxemburg. Sute de europeni s-au prins în dans, horele întinzându-se prin întreaga piață. Binecunoscutul artist Ducu Bertzi a susținut un recital îndelung aplaudat de românii din diaspora prezenți la eveniment, unii având chiar lacrimi în ochi.

Pe parcursul întregii zile de 9 mai, sute de oameni au vizitat standurile Maramureșului amenajate în Place d’Armes gustând din produsele culinare tradiționale maramureșene pregătite și admirând standurile meșterilor populari Maria Zapca, Daniel Leș și Dumitru Pop Tincu. Unii turiști mai îndrăzneți au încercat să învețe pașii de dans ai “învârtitelor” românești. La standul României prin care se promova Campionatul European 2020 și meciurile de fotbal ce se vor juca la București, celebrul fotbalist Gică Popescu a făcut poze cu fanii și a dat autografe, invitându-i să viziteze țara noastră.

Românii din Luxemburg au schimbat câteva impresii despre viața de aici, dar și cea actuală de acasă, cu delegații și primarii localităților Nicolae David din Ieud și Vasile Boitor din Asuaju de Sus. Românii din diaspora, de la oameni simpli pânâ la angajați în instituțiile europene sau patroni de firme au ținut să felicite inițiativa Consiliului Județean Maramureș de a celebra Ziua Europei la Luxemburg într-un mod unic, ce i-a impresionat în mod deosebit și i-a făcut să-și amintească cu dor de România.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

CBC Parliament – Parlamentul Cooperării Transfrontaliere

© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.