Ziua Imnului Naţional, sărbătorită la Palatul Administrativ din Baia Mare

Ziua Imnului National a fost sărbătorita miercuri, 29 iulie 2020, în Piața Tricolorului din fața Palatului Administrativ din Baia Mare. A fost un moment solemn care a oferit celor prezenți la ceremonie prilejul de reafirmare a atașamentului față de principiile și valorile care au stat la baza formării statului român modern.

Fanfara Municipală Baia Mare a intonat imnul național ”Deșteaptă-te, române”, poem patriotic scris de Andrei Mureșanu, pe acordurile melodice create de Anton Pann.
”Deșteaptă-te, române” a devenit în mod oficial Imnul Național al României în anul 1990, însă a fost cântat pentru prima data in contextul efervescentei revoluționare din 1848, în timpul Primului și celui de al Doilea Război Mondial, a Războiului de Independență și la Marea Unire din 1918.

Executivul Consiliului Județean Maramureș a fost reprezentat la ceremonie de Vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș care a arătat că ”Pentru mine, Imnul Național rămâne sentimentul sublim al mândriei de a fi român, sentiment pe care l-am simțit izbucnind din zeci de mii de inimi, într-un Decembrie înghețat, când la Centenarul ”Marii Uniri” de la Alba Iulia românii au fost cu toții un singur suflet. Atunci și acolo, cântând Imnul Național, fluturând Drapelul Național, am simțit cât de puternici putem fi dacă suntem uniți. De aceea „Deșteaptă-te, române!” nu trebuie să rămână doar cântecul solemn intonat în momente oficiale sau festive, ci îndemnul adresat tuturor de a menține starea de veghe necesară păstrării solidarității, demnității și valorilor românești. De felul în care ne percepem simbolurile, de felul în care ne raportăm la ele, depind imaginea noastră ca neam, respectul cuvenit și parcursul demn prin istorie.”

La ceremonie au mai participat Prefectul județului Maramureș, Silviu Nicolae Ungur; Subprefectul județului Maramures, Oana Mihaela Oșanu; Viceprimarul municipiului Baia Mare, Noemi Vida; Clara Gușet, Director Arhivele Naționale Maramureș; Preotul militar al Garnizoanei Baia Mare, Gabriel Baban, consilier personal al Preasfințitului Iustin, Episcopul Maramureșului și Samarului, în relația cu instituțiile militarizate; Părintele Emil Gîrboan, protopop de Baia Mare, din partea Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș; preoți militari, comandanți și șefi ai unităților și instituțiilor aparținând Sistemului National de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din garnizoana Baia Mare; Cadre Militare în Rezervă și Retragere din Ministerul Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații; veterani de război și reprezentanți ai partidelor politice.

Imnul de stat împreună cu drapelul tricolor, stema și sigiliul reprezintă simboluri identitare pentru neamul românesc, consacrate prin Constituția României. Iar în zi de sărbătoare, acest simbol național trebuie onorat și intonat cu mândrie, ca gest de solidaritate, unitate și patriotism.
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.
Powered by Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.