Seminar tematic și întâlnire experți în cadrul Proiectului MOBI - Infrastructură de graniță modernă pentru o Regiune Carpatică de succes

header reduces
COMUNICAT DE PRESĂ

SEMINAR TEMATIC ȘI ÎNTÂLNIRE EXPERȚI ÎN CADRUL PROIECTULUI MOBI - INFRASTRUCTURĂ DE GRANIȚĂ MODERNĂ PENTRU O REGIUNE CARPATICĂ DE SUCCES

În perioada 11-12 Octombrie 2021 județul Szabolcs-Szatmar-Bereg din Ungaria, partener în proiectul MOBI, a organizat un seminar tematic și o primă întâlnire directă a experților din proiect, având ca temă discutarea în detaliu a structurii planului de mobilitate, ce va fi dezvoltat în comun de partenerii din proiect din cele 4 țări participante: Ungaria, Slovacia, România și Ucraina. La această întâlnire directă ce s-a organizat la Nyiregyhaza, au participat reprezentanți ai echipei de proiect MOBI: Claudia Breban, administrator public, Mihaela Lițe, manager proiect și Loana Rața, responsabil financiar proiect, alături de doi reprezentanți ai companiei de consultanță ce va dezvolta planul de mobilitate aferent județului Maramureș: Reinhold Stadler și Ioana Ivanov.

Seminarul tematic din data de 11 octombrie 2021 a demarat cu un cuvânt de bun venit, adresat de Istvan Szabo, vicepreședintele Adunării Generale a județului Szabolcs-Szatmar-Bereg, urmat de o prezentare în detaliu a Mobilității în județul Szabolcs-Szatmar-Bereg, susținută de Maxim Gyorgyne, Dr Nagy Timea.

În continuare a avut loc prima întâlnire de lucru directă a experților din regiunile partenere, care a fost coordonată de Reinhold Stadler consultant din partea județului nostru; o întâlnire extrem de importantă pentru analizarea în detaliu a structurii planului de mobilitate aferent fiecărei regiuni partenere și identificarea componentelor comune legate în special de infrastructura de graniță. În urma discuțiilor s-a agreat o abordare comună a planului de mobilitate și s-au decis viitorii pași și acțiuni de urmat pentru dezvoltarea acestuia.

A doua zi, 12 octombrie 2021, au avut loc 2 vizite de studiu: prima la Aeroportul Nyiregyhaza, un aeroport cu o pistă de 1 km lungime, care permite doar curse de tip charter, nu curse regulate, dar care s-a specializat pe un domeniu de nișă: instruiri pentru obținerea brevetului de pilot. Cursurile teoretice în limba engleză, echivalente nivelului de licență, se desfășoară la Universitatea Nyiregyhaza, iar pregătirea teoretică se desfășoară în cadrul aeroportului care este dotat cu un simulator de înaltă performanță. Anual se pregătesc aici 130 de cadeți dintre care 50% sunt din România și 25% din Ucraina.

A doua vizită de studiu a avut loc la Hidrocentrala Tiszalok, cea mai mare hidrocentrală din Ungaria care a fost construită în anul 1954 și reprezintă și un sistem de control al nivelului râului Tisa, cu posibilitatea de intervenție în caz de inundații. În final partenerul lider a prezentat concluzii și viitoarele activități ce se vor derula în cadrul proiectului.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Link-uri rapide

Informaţii utile

MaraQuality

Măsuri de management privind creşterea gradului de informare şi conştientizare din Parcul Naţional Munţii Rodnei

Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord

Reabilitare traseu de drum județean Baia Sprie (DN 18) - Cavnic (DJ 184) - Ocna Șugatag (DJ 109F) - Călinești (DJ185) - Bârsana (DJ185)

Pl@NETour - Crearea unui produs de turism ştiinţific şi infrastructură o reţea de cooperare transfrontalieră în domeniul turismului ştiinţific în Maramureş şi Transcarpathia

Centru Educațional Demonstrativ pentru Energie Durabilă – Centrul SEED

Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opriş" – Baia Mare

Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în situaţii de dezastre naturale în regiunea transfrontalieră

site vechi site vechi
© 2018 Consiliul Judeţean Maramureş. All Rights Reserved.